logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Pajiştile maramureşene, unice in Europa PDF Imprimare Email 802 Afişări
Miercuri, 08 Iulie 2009 05:33

Agricultura maramureseana se afla la rascrucea hotararilor pe termen lung. Din cauze naturale, in nord, zootehnia ramane o alternativa pentru o activitate agricola saraca. Directorul Directiei Agricole, Anton Rohian, vine cu o filozofie noua in privinta dezvoltarii sectorului zootehnic. Cresterea vitelor de carne!

Maramuresul n-a avut mari producatori de legume sau cereale. In schimb, aici a fost dezvoltat sectorul zootehnic si, in perspectiva, ramanem un judet care poate deveni un mare producator de carne. Pe de alta parte, exista si varianta cresterii vitelor pentru lapte, dar in spiritul cerintelor europene. Din pacate, pana in acest moment, problema respectarii normelor europene, la calitatea laptelui, de exemplu, nu a fost o prioritate pentru fermierii maramureseni. Nici numarul acestora nu este foarte mare. Au fost tentative de a dezvolta o afacere in zootehnie, dar au lipsit multe lucruri pentru ca fermele zootehnice sa fie profitabile. „Au fost cativa fermieri care au incercat sa faca productie de lapte. Nu au facut fata. Pentru un lapte certificat, ai nevoie de utilaje performante. De aceea, am venit cu aceasta propunere de a dezvolta productia de carne de vita. De a creste vite pentru carne. Este o mare piata de desfacere in vest si chiar in Romania. Pentru o mai buna cunoastere a acestei activitati, am invitat in Maramures responsabilul cu ameliorarea raselor frantuzesti de carne: Limousen si Oubrac.

Directorul Jean Luc a venit si a discutat cu fermierii maramureseni. El a prezentat avantajele cresterii unei vite de carne si va reveni in Maramures in septembrie, pentru a realiza un nucleu pentru cresterea vacilor de carne. Evident, pentru cei interesati. Si din entuziasmul taranilor maramureseni rezulta ca ar putea fi o afacere rentabila. 

Cresterea vacilor de lapte este dificila si din cauza lipsei de „tarani”. Multi fermieri sunt in varsta si copiii lor nu doresc sa ramana la „coada vacii”. 

De la discutii teoretice, la realitatea maramureseana s-a trecut in mod firesc. Directorul francez a dorit sa vada ce are Maramuresul. Si a vazut. „A fost impresionat de conditiile pe care le avem. De zonele de pasunat, de posibilitatile pe care natura ni le ofera. A spus ca nu a mai vazut asa ceva si a fost mirat ca nu avem un sector zootehnic dezvoltat”, a povestit Rohian. Jean Luc a fost dus pe pajistile de la Runcu (deasupra barajului). „A fost lovitura de gratie. Nu am mai putut sa il scot de acolo. Am ajuns greu, cu o masina de teren, dar a meritat (800 de hectare de pasune cum doar in Canada a mai vazut). A intins mana si a atins cerul. Asa a spus tot timpul. Pe tot acest teren, erau vreo zece vaci, cativa cai foarte frumosi si oi. In rest, pasune de prima mana. O bogatie care nu este exploatata eficient”, a spus Rohian. 

Pana in 1990, pe aceste pasuni au crescut vitele si oile maramuresenilor. Era o productie de fan de peste 2500 de tone. Fan care era dat cooperativelor aflate in localitatile din zona. Actualmente, exista un rest de drum care duce spre acest „rai” al pasunatului. Este o portiune de drum pietruit, ceea ce demonstreaza ca locatia a fost, candva, folosita. Concluzia francezului a fost ca nu suntem buni organizatori, dar ca avem o zona incredibila, in Europa actuala nemaiexistand asa ceva. O afirmatie a unui specialist cunoscut in sectorul zootehnic. Poate, aceasta vizita ii va pune pe ganduri pe cei care vor sa se ocupe cu cresterea animalelor.

Pasunea de la Runcu apartine de primariile de la Sapanta, Giulesti si Ocna Sugatag. Primarii de aici trebuie miscati. Probabil, se castiga bani grei de pe pasuni, dar nu in interesul general. Nu s-a pus nimic pe aceste terenuri, nu au fost „ajutate”. Trebuie sa schimbam situatia!” Anton Rohian

Vacile de carne, o curiozitate

Taranii maramureseni, cei interesati de expunerea facuta de francezul specialist in rase de vite de carne, nu au vazut „pe viu” niciodata o astfel de rasa de vita. A fost o curiozitate maxima pentru vacile lui Jean Luc. Francezul le-a explicat fermierilor ca e mult mai profitabil sa cresti vaci de carne, decat cele pentru lapte.„Specialistul francez a afirmat ca in Europa este o lipsa de carne de vita. Altfel spus, este o oportunitate de afaceri. Maramuresenii nostri au fost cuceriti de cele doua rase de vaci pentru carne”, a spus Rohian. Inainte de 1990, doar pe pasunile de la Runcu erau peste 2000 de capete de vite si peste 500 de oi. Tot aici, sunt canale pentru adapat cu o apa incredibil de buna. „Cand a vazut si gustat apa de aici, Jean Luc a si cerut sa ii punem in doua sticle apa pentru a avea pe drum. El, care nu prea bea apa. Dar cea de aici i-a placut in mod deosebit”, a mai povestit Rohian. 
Interesant e faptul ca, in urma cu 20 de ani, pana la aceste pasuni de la Runcu era un drum judetean. Acum, ce se mai vede din acest drum nu este nici macar un drum forestier. De fapt, acest drum nu apare niciunde. In cel mai dulce stil romanesc, totul a fost distrus si nimic nu a fost pus in loc. Rohian crede ca ar putea misca „caruta” indiferentei si sa porneasca o activitate profitabila cu vite de carne. Mai trebuie vointa si politica nepartinitoare.

Autor: Nicolae Teremtus

Sursa: Gazeta de Maramures 


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact