logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


BNR a redus dobanda de politica monetara la 9% si RMO la 15% PDF Imprimare Email 702 Afişări
Miercuri, 01 Iulie 2009 14:09

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9% pe an incepand cu data de 1 iulie, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, membrii CA au decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si la 35% pentru pasivele in valuta.

Nivelul rezervelor minime obligatorii va cobora, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august, de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% pentru cele in valuta.

BNR a hotarat in data de 31 martie ca, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie zero, astfel incat reducerea rezervelor minime in valuta se aplica pentru scadentele mai mici de doi ani.

In urma reducerii dobanzii de referinta, incepand cu data de 1 iulie, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5,0% pe an de la 5,5%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,0% pe an fata de 13,5%. In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 19,5%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, de la 20,25%.

Reducerea dobanzii cheie, de la 9,5% la 9%, era asteptata de analistii financiari. Potrivit unui studiu intern realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, 86% dintre participanti au estimat ca Banca Nationala ar putea reduce dobanda de politica monetara, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru din 2009. De asemenea, analistii nu excludeau o scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente in piata.

Scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta a surprins insa piata.

BNR mai arata ca va continua "utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

BNR: Procesul de dezinflatie continua

"Analiza celor mai recente date statistice evidentiaza continuarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 5,95% in luna mai 2009 fata de 6,45% in luna aprilie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile. Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu – a scazut la nivelul de 5,04% in luna mai, fata de 5,51% in luna precedenta, reflectand scaderea cererii agregate", se arata in comunicatul extins al BNR.

Se constata o ajustare mai rapida decat cea prevazuta anterior a deficitului extern aflata in corelatie cu accentuarea declinului activitatii economice interne, in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial.

In planul evolutiilor monetare, se remarca incetinirea semnificativa a cresterii creditului acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani, atat la nivel agregat, cat si pe componente.

Rata medie a dobanzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, arata reprezentantii BNR. Ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman distorsionate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara. In acelasi timp, a avut loc o temperare semnificativa a volatilitatii cursului de schimb al leului pe fondul refacerii graduale a apetitului global pentru risc al investitorilor financiari si al scaderii accentuate a deficitului de cont curent al Romaniei in prima parte a anului curent, precum si in contextul incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale.

Evolutiile mentionate, coroborate cu perspectivele continuarii procesului dezinflationist in urmatoarele luni, evidentiaza necesitatea calibrarii politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al conditiilor monetare reale, adecvat atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si pentru revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti.

BNR: Aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor

Consiliul de administratie al BNR considera ca deciziile luate marti vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale, atat la depozite cat si la credite, la pozitia functionala fireasca in raport cu rata dobanzii de politica monetara.

Totodata, acesta reitereaza ca implementarea ferma si consecventa a mix-ului echilibrat de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa de la institutiile financiare internationale este esentiala pentru consolidarea procesului de dezinflatie si a stabilitatii financiare.

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Analistii cred ca decizia BNR va duce la scaderea dobanzilor si va stimula creditarea

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca, intr-o prima faza, impactul deciziei BNR va fi redus, deoarece piata se astepta la reducerea cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara. "Aceste trei decii zle BNR se vor vedea in activitatea de creditare mai tarziu", a precizat acesta.

"Decizia de relaxare a politicii monetare va contribui la reluarea creditarii: dobanda la creditele in lei ar putea sa scada pe finalul trimestrului trei, iar activitatea de creditare va inregistra o revigorare spre finalul anului 2009 - inceputul lui 2010", este de parere Chidesciuc.

Articol integral in: HotNews.ro

Share
Ultima actualizare Miercuri, 01 Iulie 2009 14:24
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact