logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Mascaţii şi ofiţerii DGA au descins în patru imobile şi în sediul Poliţiei din Vişeu de Sus PDF Imprimare Email 1659 Afişări
Luni, 22 Iunie 2009 06:46

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Biroul Maramureş, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi sprijiniţi de reprezentanţi ai Jandarmeriei şi ai altor structuri din cadrul MAI, inclusiv ai Serviciului Român de Informaţii, au organizat o acţiune de amploare în ultimele trei zile. 

Acestea s-au încheiat cu descinderi în forţă la domiciliile mai multor persoane, precum şi la sediul Poliţiei Oraşului Vişeu de Sus. Percheziţiile efectuate în cursul dimineţii zilei de vineri, 19 iunie, s-au concretizat cu un dosar penal care vizează acte de corupţie, în care sunt implicaţi inclusiv doi poliţişti asupra cărora planează suspiciunea de luare de mită. Operaţiunea s-a desfăşurat fără mare tam-tam, deşi zeci de persoane au fost implicate. Sâmbătă, cinci dintre cei reţinuţi pentru 24 de ore au fost prezentaţi la instanţă cu propuneri de arestare preventivă. Doar unul a rămas după gratii pentru 29 de zile, ceilalţi patru fiind eliberaţi.

S-au trezit cu mascaţii în curte

Cazul de la Vişeu de Sus este unul controversat. Vineri dimineaţă, la ora 6, mascaţii, ofiţerii DGA, procurorul şi jandarmii au descins simultan în patru gospodării din Vişeu de Sus, printre care şi la administratorul unei firme de construcţii şi al unei discoteci din localitate.

În acelaşi timp, în Baia Mare un alt domiciliu era percheziţionat. Tinerii - Vasile Coman, Florin Coman, Matei Coman şi Narcis Buftea - au fost ridicaţi de acasă şi duşi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, unde au fost audiaţi. Vineri după-amiază, celor patru le-au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, sub acuzaţia de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, Vasile Coman fiind acuzat şi pentru dare de mită. Această infracţiune a fost pusă în legătură cu un poliţist din Vişeu de Sus, care se presupune că a cerut în repetate rânduri bani de la patronul discotecii din Vişeu de Sus, fie să îi ofere protecţie, fie să nu îi închidă localul. Potrivit unor informaţii, în anul 2008 s-a organizat un flagrant, dar acţiunea a eşuat. După cum ne-au precizat surse care au studiat dosarul, există înregistrări telefonice între Coman şi poliţist, care indică faptul că acesta ar fi corupt. Cel de-al cincilea suspect, Rafael Vlăşan, din Baia Mare, a fost acuzat de comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, după ce a încercat să vândă un pistol. Pe numele acestuia, magistraţii au emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. 

Interceptări telefonice

Potrivit surselor noastre, dosarul celor celor cinci tineri din Vişeu de Sus conţine şi alte interceptări telefonice şi, în baza unora dintre acestea, au fost reţinuţi pentru 24 de ore. De altfel, în cursul zilei de vineri, sediul Poliţiei Oraşului Vişeu de Sus a fost “ocupat” de ofiţerii DGA şi mascaţi, care au făcut controale amănunţite, verificând actele şi calculatoarele unora dintre poliţişti. Deocamdată, anchetatorii nu au dispus reţinerea vreunui om al legii, dar implicarea ofiţerilor DGA în anchetă confirmă suspiciunile că în dosar ar fi implicaţi cel puţin doi poliţişti. Descinderea mascaţilor în sediul poliţiei a avut ca efect şi iritarea celorlalţi poliţişti din Vişeu de Sus, mai ales că nu a existat nicio reţinere din rândul acestora. Cert este că membrii familiilor celor reţinuţi pe 24 de ore, aflaţi sâmbătă la Palatul de Justiţie din Baia Mare, au recunoscut că în Vişeu există o atmosferă tensionată, după ce procurorul care i-a luat locul celebrului Pop Vasile “Leşca”, zis şi “NUP”, a redeschis mai multe dosare dubioase în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Redeschiderea acestora se pare că a “stricat” echilibrul, iar plecarea procurorului Pop din sistem a stârnit vâlvă. De altfel, membrii familiilor au vorbit despre corupţia din justiţia vişeuană, pomenind de sume de 10.000 de euro, 4.000 euro sau 1.000 de euro, sume ce erau plătite de cei puşi sub acuzare. Menţionăm faptul că niciunul dintre cei aflaţi la Palatul de Justiţie nu a dorit să îşi asume aceste declaraţii şi au precizat că doar au auzit că aceasta ar fi procedura. 

Puşi în libertate după ore întregi de audieri şi deliberări

Familiile inculpaţilor au fost nemulţumite de faptul că nu li s-a spus nimic, că tinerii au fost pur şi simplu luaţi de acasă şi aduşi în Baia Mare. Ei spun că au putut lua legătura cu ei telefonic abia vineri seara. Mai mult, au criticat şi faptul că nu li s-a permis să asiste la procesul în care s-a judecat cererea de arestare preventivă. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, iar inculpaţilor li s-a pus în vedere să nu discute despre caz cu presa. De altfel, nici nouă nu ni s-a permis nici măcar să intrăm în sediul Palatului de Justiţie, jandarmul fiind pus să ne spună iniţial că nu avem acreditare la instituţie. Cine a făcut acest lucru nu ştim. Cert este că, după insistenţe, jandarmul ne-a luat actele şi legitimaţiile (deoarece avem acreditare, n.r.), iar după zece minute a revenit, spunându-ne că şedinţa nu este publică. Ce s-a urmărit prin această “manevră” nu putem şti, mai ales că aveam acordul familiilor pentru a fi prezenţi în sală măcar pentru cele trei minute la care presa are dreptul la astfel de şedinţe. Avocatul Octavian Ciolte, care l-a prezentat pe Vasile Coman, a recunoscut că acest dosar este unul complicat, dar se bucură că a reuşit să îi pună în libertate. “Învinuitul a recunoscut infracţiunea de dare de mită care a fost reclamată de clientul meu anul trecut. Legea prevede în mod expres că dacă infracţiunea este dată în vileag de cel care dă mită atunci el nu mai este acuzat. Ori clientul meu tocmai acest lucru l-a făcut”, a spus avocatul Ciolte. El a confirmat şi faptul că la această infracţiune de luare de mită este vorba despre un poliţist. Omul legii reclamat pentru acte de corupţie este în concediu, el fiind invitat în această săptămână la Parchet. Cercetările în acest caz continuă, iar procurorii au declarat recurs la decizia de punere în libertate a celor patru. Acelaşi lucru l-a făcut şi avocatul lui Rafael Vlăşan. Recursurile vor fi judecate la Curtea de Apel Cluj.

Sursa: Informatia Zilei


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact