logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Modena City Ramblers, la Sighet PDF Imprimare Email 947 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 11 Iunie 2009 06:45

Pe 7 din cei 8 membri ai trupei etno-folk-pank-soul din Italia Modena City Ramblers i-am cunoscut  zilele trecute la Sighetu Marmaţiei, unde, împreună cu încă două formaţii din Peninsulă  au venit să susţină un concert de solidaritate cu voluntarii italieni şi  maramureşeni din zonă. Dialogul a fost tradus de padre Filippo principalul organizator al primei ediţii a Sărbătorii Voluntariatului la Sighet, preşedintele Asociaţiei „Fraţii minori capucini”, care se ocupă voluntar  de peste 300 de copii şi tineri cu probleme sociale din oraş.

Formaţia s-a înfiinţat în 1991 de  către un grup de prieteni pasionaţi de muzica irlandeză, celtică. După un an au început să cînte propriile piese. Primul succes a fost prelucrarea cîntecului preluat din tradiţia populară, de pe vremea Rezistenţei antifasciste, „Bella ceao”, cînd au imprimat şi primul CD. Ei au compus cîntece pe texte cu  accente sociale , despre Rezistenţă şi lupta antifascistă, lupta  împotriva mafiei  sau  sărăciei din Sicilia sau Africa. În anul cînd a fost asasinat Aldo Morro,ei erau copii sau adolescenţi şi au rămas marcaţi de violenţă, împotriva căreia luptă prin cîntecele lor. Ei iubesc muzica folk, etno  şi balcanică dar şi cea românească, din care au prelucrat două piese. Trupa are 8 componenţi . La Sighet au venit 7: Franko, flaut, Massimo, bass, Robert, baterie), Betty, solistă, Budu, solist , Francisco,chitară.  Leo, chitară armonie, vioară.

În aprilie  2009, au ieşit pe piaţă cu  cel de-al 11-lea album, lansat pe 1 mai la Roma, într-un concert foarte important, cum a fost în 1997, cel din Piaţa Revoluţiei din Havana, cel din  Bolivia, la comemorarea lui Che Guevara,  cele din Guatemala, Africa, Palestina sau  Ierusalim. În Italia au susţinut peste 1000 de concerte şi au vîndut peste 500 de mii de discuri.

„Luptăm împotriva mentalităţii retrograde din Italia şi din lume în ideea de a promova adevăratele valori. Nimic nu ne este indiferent din ceea ce se petrece în jurul nostru .Suntem antifascişti prin educaţia din şcoală  şi  prin cultură” (Franko). „Avem succes la toate categoriile de vîrstă, de la tineri de 15,16 ani pînă la cei de 30 sau 60 de ani . Grupaţi în jurul localităţii Modena, componenţii formaţiei sîntem originari de aici dar şi din Toscana, Regio Emilia sau  Napoli, localităţi în care am urmat şi cursurile şcolilor de muzică. Studii pe care le-am continuat şi la nivel superior” (Massimo).

Ei au fost recent în zona controlată pînă mai ieri de mafia siciliană , unde au cunoscut militanţi antimafia şi au rămas impresionaţi de curajul acestora în lupta împotriva crimei organizate. Ei se află pentru prima dată împreună în România, ţară despre care au auzit tot felul de ciudăţenii. Ei sunt deschişi şi faţă de oameni şi faţă de situaţii. Mauro Romany i-a invitat la acest concert de solidaritate între voluntarii italieni şi sigheteni, care are ca scop unirea  celor două culturi şi  de a armoniza activitatea de caritate desfăşurată de diversele asociaţii italiene sau româneşti  din Sighet. Chiar dacă programul lor a fost foarte încărcat ei şi-au făcut timp să vină  aici şi pentru a cunoaşte mai bine această ţară despre care în Italia se vorbeşte tot mai des de rău, de criminalitate sporită, italienii crezînd că România este un fief al criminalităţii. Sigur, că în doar cîteva zile de şedere în România   e greu să-ţi faci o părere, dar ei şi-au dat seama din prima,  că România  şi românii nu sunt aşa cum   ne descriu răuvoitorii şi extremiştii din Italia. Cei de la Modena Ramblers sunt convinşi că între Italia şi România, între cele două popoare se poate şi trebuie stabilită o relaţie de frăţie.

Pe ei nu-i interesează numărul de spectatori  la un concert, ci ocazia de a aduce acest mesaj de pace, de prietenie , de căldură, de solidaritate faţă de cei care-i ajută pe alţii,  să fie alături  de cei care încearcă să ne facă mai buni. „Este şi pentru noi o experienţă benefică. Întîlnindu-i pe aceşti copii şi oameni minunaţi la Sighet, ne dăm seama că sîntem la fel de tineri, ca atunci cînd am fondat această formaţie şi aveam vîrste cuprinse între 22 şi 36 de ani. Muzica noastră se adresează tineretului, de altfel. Anul trecut am participat la un festival european al formaţiilor de tineret unde ne-am bucurat de un real succes” a completat Betty.

„Pentru noi muzica înseamnă posibilitatea de a comunica , de a transmite valorile şi experienţele pozitive, dar şi de a ne distra. Prin criticile noastre, pot spune că  noi trecem de la „Sfîntul Francisc” la Che Guevara prin Mohamed Ali. Oricum, la Sighet ne simţim ca acasă” (Leo).

„Păcat că am prins 4 zile de ploaie şi nu am putut vedea prea multe şi nu am reuşit să cunoaştem mai bine muzica locului din care am fi vrut să preluăm ceva, pentru că celţii au trecut şi pe aici. Chiar dacă mesajele noastre sînt de implicare socială, am  cîntat  şi cu Goran Bregovic, în 2000, iar în 2005 am scos un CD alături de Bregovic şi alţi interpreţi cu prilejul aniversării a 6 decenii de la înfiinţarea Rezistenţei italiene. Amănunte despre noi puteţi afla şi pe Internet, la adresa Ramblers.it my space/modenacityramblers”a mai precizat Franko, liderul trupei care s-a lăsat vopsit de pruncii buieci înainte de excelentul concert al italienilor susţinut duminică pe scena Sălii de spectacole „Viorel Costin”.

Autor: Florentin NĂSUI

Sursa: Graiul.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact