logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Liderii politici din judet îşi explică rezultatele alegerilor PDF Imprimare Email 1245 Afişări
Miercuri, 10 Iunie 2009 06:45

Alegerile europarlamentare au fost câştigate în Maramureş de PDL, urmat la mică distanţă de PSD. Liberalii, chiar dacă au cu două procente peste media pe ţară, s-au comportat sub aşteptări. UDMR a avut aceeaşi evoluţie constantă cu care ne-a obişnuit de-a lungul timpului. Surpriza cea mare se numeşte PRM, care a crescut spectaculos de la alegerile parlamentare din toamnă. Elena Băsescu a acumulat voturi în toate secţiile, cele mai multe în Baia Mare (1.463), dar şi în alte localităţi cu primari PDL (Săcălăşeni - 220, Fărcaşa - 124).

PDL este foarte aproape de procentul realizat la nivelul ţării. Din această cauză liderii filialei nu au de ce să se teamă de eventuale “repercursiuni” de la centru. În primul rând a câştigat alegerile şi acest lucru e cel mai important. Mircea Man este încrezător în forţa partidului său: “Trebuie în primul rând să mulţumesc alegătorilor maramureşeni care au avut încredere în candidaţii pe care i-am propus. Este un rezultat bun, care ne dă speranţe în bătălia electorală din toamna acestui an. Nu, nu am de ce să mă tem, pentru că scorul e bun. Chiar am fost felicitat de preşedintele Emil Boc şi de secretarul Vasile Blaga. La cele 29,1 procente trebuie să adunăm şi cele 5,08 cât a obţinut Elena Băsescu şi ajungem la 34%, ceea ce este foarte bine. Nu comentez rezultatele obţinute de celelalte partide, dar nu pot să nu fiu îngrijorat de revenirea şi ascensiunea PRM în Maramureş.

 

 

Asta e, cred că întreaga clasă politică este vinovată în acest caz. Rezultatul alegerilor mă face să cred că voi putea duce la finalizare unele proiecte importante pentru judeţ. Pe plan politic începem să ne pregătim pentru alegerile prezidenţiale care, obligatoriu, trebuie câştigate de candidatul partidului nostru”. Deputatul Nicolae Bud: “Din datele pe care le am se poate vedea că PDL a câştigat detaşat alegerile în colegiul Codru-Chioar pe care-l reprezint în Parlament. În numai şase luni am reuşit să schimbăm culoarea politică a zonei. Sunt mulţumit de ce am realizat. Sigur că nu a fost uşor, rezultatele vin după o muncă intensă pe care am depus-o zi de zi. Oamenii locului au putut vedea deja câteva realizări, unele unice în judeţ. Mă bucur că pot face ceva pentru toţi cetăţenii din colegiul meu, indiferernt de culoarea lor politică”.

PSD, principala forţă politică în Baia Mare 

Eugenia Godja, preşedinte PSD Maramureş: “Nu putem pune totul pe seama absenteismului la vot. Sigur că nu suntem mulţumiţi de rezultat pentru că nu avem niciun motiv să nu câştigăm. Nu am reuşit să ne mobilizăm electoratul fidel. Dau ca exemplu UDMR, care a profitat de prezenţa scăzută la vot, şi-a mobilizat votanţii şi a reuşit să-şi dubleze procentul de la celelalte europarlamentare. Noi am pierdut şi în localităţi unde avem primari: Bicaz, Bocicoiu Mare, Băiuţ. Ca să nu mai vorbesc de rezultatele sub aşteptări din Budeşti (primar PSD la al patrulea mandat n.n.), Fărcaşa, Bistra, Săcel, Dragomireşti, Săliştea de Sus. Categoric, acolo unde am avut rezultate slabe, preşedinţii de organizaţii vor fi schimbaţi. Trebuia să o facem înainte de alegeri, aşa cum s-a propus, dar am gândit să le mai dăm o ultimă şansă. Din păcate n-au fructificat-o. E clar că avem probleme cu indisciplina, că nu reuşim să ne mobilizăm cum trebuie. Am avut o şansă uriaşă pe care n-am fructificat-o”. 
Mircea Dolha, preşedinte PSD Baia Mare, director de campanie: “Sunt bucuros că am reuşit să învingem PNL în Baia Mare în două confruntări electorale consecutive. Nu pot decât să mulţumesc colegilor de partid şi alegătorilor noştri. Prin votul lor au confirmat că PSD este principala forţă politică în Baia Mare. În mod personal, dar şi în numele deputatului Cătălin Cherecheş, nu pot decât să le mulţumesc. Sunt dezamăgit însă că nu am câştigat pe judeţ. Au fost mai multe organizaţii care nu s-au mobilizat pentru a câştiga. Conducerea organizaţiilor respective se face vinovată, dar şi cei care aveau datoria să le coordoneze. Vom face o analiză serioasă pe fiecare localitate şi vom lua măsurile care se impun în astfel de situaţii”.

PNL trăieşte doar prin personalităţile sale

Despre eşecul neaşteptat al liberalilor, am mai scris zilele trecute. Aşa că cel mai bine e să-l lăsăm pe Cristian Anghel, preşedintele filialei, să ne explice ce s-a întâmplat: “Rezultatul obţinut e mult sub aşteptările şi posibilităţile noastre. Mai ales cel din Baia Mare. Din păcate, PNL trăieşte la alegerile locale prin personalităţile pe care le are. Câştigăm primării multe şi importante, dar e greu să transferi voturile obţinute de aceste personalităţi, partidului. Nu am reuşit să ne mobilizăm alegătorii. Poate că au fost alegători îndemnaţi să nu meargă la vot sau influenţaţi. Vinovaţi nu pot fi alegătorii pentru prezenţa slabă, ci politicienii. De acest lucru au profitat alte formaţiuni care au reuşit să trimită în Parlamentul European pe Vadim, pe Becali, pe EBA. Asta a fost dorinţa electoratului şi trebuie să o respectăm. Chiar dacă vom avea reprezentanţi care vor face pe maimuţele pe ecranele televizoarelor. Sincer, pe judeţ ne-am aşteptat să luăm cam 20-23%. Vom lua organizaţiile pe rând şi le vom analiza pe fiecare cu atenţie. Europarlamentarele au o cu totul altă abordare şi nu pot fi condiserate un reper pentru prezidenţiale. Vom lua măsuri ferme şi ne vom pregăti altfel pentru alegerile din toamnă”.

UDMR şi PRM se pândesc reciproc

Istvan Bonis, fost deputat UDMR: “Am reuşit o mobilizare bună în rândul alegătorilor şi am obţinut în Maramureş cel mai bun rezultat din istoria participării noastre la alegeri. Acest lucru s-a datorat implicării factorului psihic care a contat foarte mult. Am mizat pe unitate în această campanie, pe solidaritate. Lângă noi a fost şi Laszlo Tokes şi asta a dat bine la oameni. Aşa s-au arătat interesaţi şi au mers la vot. Revenirea PRM pe scena politică ţine de situaţia economică a ţării, de criza care afectează toate domeniile. Până la urmă balonul de săpun se va sparge. Depinde de strategia pe care o va adopta Guvernul pentru depăşirea crizei. Poate că premierul Boc nu va fi preocupat doar de alegeri şi se va ocupa şi de economia României”. Gavril Lazăr, preşedinte PRM Maramureş: “Am revenit aşa cum am promis. Rezultatul de duminică demonstrează că cetăţenii văd în PRM singura forţă politică aptă să scoată ţara din impas, că s-au săturat de minciunile şi promisiunile deşarte debitate de 20 de ani. Suntem pe un drum ascendent şi sigur nu ne vom opri aici. Mă bucur că am reuşit să încurcăm socotelile celor care ne-au cântat prohodul. Să vedeţi ce atractivi vom deveni pentru cele trei partide mari din perspectiva alegerilor prezidenţiale. Nu ştiu ce se va întâmpla în primul tur, dar pe cel decisiv îl vom arbitra sigur”.

Sursa: Informatia Zilei


Share
Ultima actualizare Miercuri, 10 Iunie 2009 07:19
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact