logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


7 IUNIE 2009 - Alegeri pentru Parlamentul European. Provocarile perioadei 2009-2014 PDF Imprimare Email 730 Afişări
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2009 07:03
Alegerile europene 2009 se vor desfăşura în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în perioada 4-7 iunie 2009, pentru a şaptea oară în istoria de 50 ani a Parlamentului. În România, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 7 iunie 2009, când vor aleşi 33 de reprezentanţi români în PE.

În continuare vă prezentăm o selecţie a câtorva dintre cele mai importante probleme cu care urmează să se confrunte deputaţii PE aleşi la 4-7 iunie 2009. Acestea includ serviciile financiare, politica socială, schimbările climatice, extinderea UE, imigraţia, terorismul, securitatea, agricultura şi, dacă şi atunci când va fi ratificat de către toate statele membre, punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona.

Afaceri economice şi monetare

Criza pieţei financiare, care a dus sistemul bancar la un pas de colaps în toamna anului 2008, are acum un impact asupra restului economiei, înăsprirea condiţiilor de creditare afectând consumul individual şi investiţiile în industrie. Îmbunătăţirea cadrului european de reglementare financiară va constitui o provocare majoră pentru următorul Parlament European ales.


Ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială în Europa

Lupta împotriva efectelor crizei economice, impactul schimbărilor demografice şi păstrarea modelului social european sunt tot atâtea provocări cărora deputaţii nou-aleşi vor trebui să le ofere un răspuns. Aceştia vor trebui, de asemenea, să se pronunţe cu privire la o serie de chestiuni dezbătute pe parcursul legislaturii 2004-2009.

 

Schimbările climatice / energie

Schimbările climatice reprezintă o provocare de importanţă crucială pentru umanitate. Punerea în aplicare a legislaţiei comunitare pentru a lupta împotriva acestor schimbări, deşi dură, nu va fi îndeajuns. În acelaşi timp, UE trebuie să continue discuţiile pentru crearea unui regim climatic internaţional post-Kyoto, asupra căruia ar trebui să se convină la Copenhaga, până la sfârşitul lui 2009.

 

Afaceri externe

Provocările de politică externă se referă la înlocuirea Acordului de parteneriat şi cooperare cu Rusia, care a expirat, prevenirea întreruperilor în furnizarea de gaz natural din Rusia prin Ucraina, înlăturarea barierelor comerciale netarifare în relaţiile cu China, găsirea unei soluţii la conflictul israelo-palestinian şi monitorizarea progreselor în vederea încheierii unor acorduri de asociere cu America Latină.

 

Extindere

Bulgaria şi România, care s-au alăturat UE în 2007, nu vor fi ultimele state care aderă la UE. Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei sunt, în mod oficial, ţări candidate. Altele, precum Serbia, Muntenegru şi Kosovo au „perspective” de a adera. Dezbaterile referitoare la cât de pregătite sunt acestea pentru a adera şi stabilirea unor posibile date de aderare vor constitui puncte importante pe ordinea de zi a Parlamentului în următorii ani.

 

Imigraţie

Ca urmare a sosirii în UE a numeroşi imigranţi în fiecare an, deseori în circumstanţe tragice, statele membre trebuie să coopereze în vederea gestionării fluxului de imigranţi. În acest domeniu, orice politică pusă în aplicare de un anumit stat are consecinţe asupra vecinilor săi, în special în sudul Europei. O politică echilibrată în domeniul imigraţiei va duce beneficii atât sudului Europei, cât şi nordului continentului.

 

Terorism/securitate

În anii care au urmat atentatelor din New-York, Madrid şi Londra, statele membre şi-au întărit coordonarea în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului graţie, printre altele, platformelor de cooperare reprezentate de Europol şi Eurojust. În următoarea legislatură vor fi avute în vedere noi măsuri de prevenire a actelor de terorism. Menţinerea unui echilibru între securitate şi protecţie, pe de-o parte, şi viaţa privată şi drepturile fundamentale, pe de altă parte, va constitui, de asemenea, o provocare importantă.

 

Agricultură

Deputaţii aleşi în iunie 2009 vor contribui la pregătirea următoarei reforme majore a PAC, prevăzută pentru 2013. Rezultatele acesteia vor depinde, între altele, de discuţiile dintre statele membre pe tema bugetului după 2013, precum şi de alţi factori cum ar fi evoluţia situaţiei climatice. Dacă va fi ratificat, Tratatul de la Lisabona va conferi Parlamentului European puterea de codecizie în acest sens, împreună cu miniştrii agriculturii din statele membre.

 

Tratatul de la Lisabona

Dacă şi atunci când va fi ratificat de statele membre ale UE, Tratatul de la Lisabona va crea cadrul legal şi instrumentele necesare pentru a face faţă provocărilor celor mai stringente ale Europei. Conferind Parlamentului European ales în mod direct competenţe suplimentare de luare a deciziilor în domenii precum afacerile interne, agricultura şi bugetul, UE, în ansamblul său, va deveni o entitate mai responsabilă din punct de vedere democratic.

 

Informaţi-vă pentru a şti de ce merită să mergeţi la vot pe 7 iunie 2009!

http://www.europarl.europa.eu/elections2009/default.htm?language=RO

 

Material pregătit de pe site-ul Parlamentului European dedicat Alegerilor europene 2009: http://www.europarl.europa.eu/elections2009/

Pentru informaţii pe teme europene vă puteţi adresa

Centrului Europe Direct Maramureş

 

Margareta CĂPÎLNEAN

CENTRUL EUROPE DIRECT MARAMUREŞ

Structura gazdă: Fundaţia CDIMM Maramureş

Bd. Traian 9/16, 430211, Baia Mare

Tel/Fax: 0262.224.870, 222.409, 221.380

Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Web: www.europedirect.cdimm.org


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact