logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Noul manager al Spitalului Sighet a preluat o unitate aflată în pragul dezastrului financiar PDF Imprimare Email 1225 Afişări
Joi, 04 Iunie 2009 06:06

Prin Ordinul nr. 1016/2009 al Ministerului Sănătăţii, în funcţia de manager interimar al Spitalului Municipal Sighet a fost numit medicul Vasile Ştefanca, până la acea dată medic de familie în comuna Bârsana. La o săptămână de la preluarea oficială a funcţiei, proaspătul manager a organizat o conferinţă de presă la care am aflat de măsurile deja luate, de altfel jovialul Vasile Ştefanca dovedindu-se un administrator intransigent.

Din documentele puse la dispoziţie, aflăm că vechea conducere a fost demisă în urma unui control al Ministerului Sănătăţii în care s-au constatat o serie de nereguli şi nerespectarea indicatorilor de performanţă. Din protocolul de predare-primire pus la dispoziţie reiese clar că la data preluării, semnat şi de fostul manager al Spitalului Municipal, instituţia se afla într-un adevărat dezastru financiar: o datorie de 108 miliarde lei vechi, din care 75 miliarde lei către furnizori, restul de peste 3 miliarde, datorie către personalul sanitar. 

S-a discutat şi soarta Societăţii civile “Ghergulescu” 

Tot în cârca vechii conduceri se pune şi faptul că, la momentul predării, nu era structurat ambulatorul integrat al spitalului, care ar fi trebuit rezolvat în luna ianuarie 2008. Menţionăm că în spaţiul în care funcţionează ambulatorul integrat al spitalului îşi derulează activitatea şi Societatea Civilă Medicală “Ghergulescu”, care, de altfel, se află de câţiva ani în litigiu cu administraţia spitalului şi cu Primăria Sighet.

 În acest sens, aflăm de la Vasile Ştefanca că a desemnat o echipă care să se ocupe de reorganizarea ambulatorului. “Eu doresc ca societatea “Ghergulescu” să funcţioneze”, a precizat managerul. “Consider că necesarul de servicii medicale către populaţia din zonă nu poate fi acordat de spital, din cauza deficitului mare de personal. Tocmai din acest motiv am solicitat echipei să găsească o variantă în care, prin Primăria Sighet, să oferim un spaţiu care să aibă intrare separată, să nu existe nicio modalitate de comunicare între ambulatorul spitalului şi policlinica respectivă”, a mai spus Ştefanca. Tot în cadrul Spitalului Sighet îşi desfăşoară activitatea şi două cabinete stomatologice, unul în comodat, altul cu medic angajat de spital. Dacă în primul caz lucrurile merg bine, în cel de-al doilea caz, lasă mult de dorit: deficitul provocat spitalului se ridică la suma de 847 milioane lei. “Voi lua o atitudine tranşantă în legătură cu pierderile din Spitalul Sighet. În cadrul comitetului director, voi face propuneri de reorganizare, vom analiza situaţia atât a cabinetului de stomatologie, cât şi la celelalte cabinete unde există pierderi mari şi vom lua de comun acord măsurile care se cuvin”, a afirmat Vasile Ştefanca. 

În prezent, spitalul nu poate plăti salariile

În continuare, din spusele managerului aflăm că principala preocupare va fi axată către reducerea cheltuielilor, până la echilibrarea balanţei de venituri şi cheltuieli, mai ales că, în acest moment, spitalul se află în imposibilitatea acordării salariului personalului medical. “Probabil că vom reuşi amânarea plăţii la unii furnizori pentru a putea acorda salariul pe iunie. Din păcate, în acest moment nu pot fi crescute veniturile spitalului: contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost semnat de vechea conducere la anumiţi indicatori. Abia la expirarea contractului vom putea creşte indicii spitalului, astfel ca finanţarea să fie mai bună. Pentru asta este nevoie de reorganizarea anumitor secţii care aduc profit, chiar să extindem numărul de paturi pe anumite compartimente”, a spus managerul.
În săptămâna care a trecut de la preluare, Vasile Ştefanca şi-a “intrat în pâine” şi deja se văd semnele unei eficientizări şi reducerea unor cheltuieli importante, exemplul cel mai elocvent fiind stoparea pierderilor pe laboratorul spitalului, cu excepţia unui singur caz. “Am verificat toate secţiile şi, în cele mai multe cazuri, la recomandarea lucrătorilor din secţii, am rezolvat o serie de probleme, cu excepţia activităţii din secţia de cardiologie, unde n-am putut lua o decizie până ce ambulatorul spitalului nu va fi structurat. În acest caz am amânat decizia: cei doi medici cardiologi, cu o cazuistică şi solicitare foarte mare şi o competenţă profesională de excepţie, nu aveau o soluţie de rezolvare a problemelor. Am amânat decizia ca să nu le împiedic desfăşurarea activităţii şi am hotărât să plătesc eu analizele de laborator din buzunar propriu, că nu m-a dus capul să iau o decizie. E vina managerului, managerul plăteşte!”, a menţionat Ştefanca.
Printre alte măsuri, a schimbat programul la radiologie, a redus consumul la carburanţi etc. Măsurile care urmează a fi luate se referă la verificarea sporurilor şi indemnizaţiilor, a angajaţilor (de exemplu: inginer angajat care “cară placente”) şi multe altele. Pentru publicul larg, mai puţin familiarizat cu treburile interne ale spitalului, prima şi cea mai vizibilă schimbare este punctualitatea cadrelor medicale şi auxiliare.

Ioan J. Popescu

Sursa: Informatia Zilei


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact