logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Nesimtirea noastra cea de toate zilele PDF Imprimare Email 3427 Afişări
Scris de Dani Godja   
Joi, 28 Mai 2009 15:25

In ultima perioada am vazut cateva initiative ale administratiei locale pe care trebuie sa le laudam: reintroducerea surselor de apa potabila stradale si reabilitarea parcului GRADINA MORII. In ultimul caz, au fost instalate sisteme de iluminare, cosuri de gunoi moderne, s-au plantat copaci in doua zone ale parcului, s-au creat locuri de joacă pentru copii, s-au refacut treptele de pe dig, urmând să se amenajeze plaja, in aceasta zona existand deja multe cosuri de gunoi plasate recent. Aceste demersuri sunt mai mult decat laudabile! Toate acestea s-au facut cu bani publici, adica cu banii nostri, ai tuturor sighetenilor care contribuim la buget prin taxe si impozite. Din pacate, se gasesc printre noi unele persoane care, nefiind capabile sa lase ceva bun in urma, dar avand o dorinta arzatoare sa-si lase amprenta asupra bunurilor noastre, au cea mai mare satisfactie cand distrug tot ce altii fac pentru noi. Am semnalat la momentul respectiv cosurile de gunoi distruse in prima noapte dupa ce acestea au fost plasate in parcul Gradina Morii, bancile rupte, stalpii de iluminat distrusi si multe alte aspecte de “civilizatie” sigheteana. Problema scuteristilor si a masinilor care distrug aceasta zona de agrement a fost dezbatuta intr-un articol recent publicat de catre echipa noastra.

Toate acestea se intampla sub ochii nostri dar, suntem constransi sa ramanem impasibili din cauza ca legea nu ne protejeaza in fata celor cu comportament anti-social.

Daca ne gasim noi “destepti” si incercam sa avem reactii fata de cei prinsi in flagrant distrugand diverse bunuri ale comunitatii, riscam sa fim linsati sau loviti de cei in cauza, ba chiar sa fim dati in judecata de catre “victimele” antisociale pe motiv ca i-am agresat fizic sau verbal, asta deoarece nu avem dreptul sa ne facem dreptate singuri. Noi nu avem voie sa intervenim. Singurul lucru ce-l putem face in astfel de situatii este sa anuntam Politia sau Jandarmeria doar ca, pe cand acestea ajung la locul faptei, delicventii dispar in cele mai multe cazuri, noi urmand sa dam declaratii pe propria raspundere si riscand sa fim urmatoarele victime ale celor acuzati de noi. Mai grav este ca nici autoritatile in masura sa ia atitudine in aceste situatii nu sunt mai favorizate de lege! In cel mai bun caz, se dau amenzi pe care nu le plateste nimeni deoarece multi dintre delicventi sunt majori dar locuiesc cu parintii, nu au niciun venit sau loc de munca si legea nu ii poate obliga pe parinti sa plateasca pentru faptele copiilor lor. Proiectul de lege care presupune transformarea amenzilor neplatite in munca in folosul comunitatii ar fi foarte eficient in astfel de cazuri. In plus, amenzile date pentru distrugerile bunurilor comune sunt foarte mici, nereprezentand un motiv de ingrijorare pentru cei obisnuiti sa incalce legea. Din pacate, cea mai buna metoda de educare si civilizare a sighetenilor (si a romanilor, in general) este frica de lege. Nicio campanie civica nu va reusi vreodata sa schimbe ceva din mentalitatea oamenilor atata timp cat nu exista legi aspre care sa si fie aplicate. Pana cand nu vor exista legi care sa-l pedepseasca pe sigheteanul nostru care arunca un ambalaj, coji de seminte sau orice altceva pe jos, in loc sa foloseasca cosul de gunoi, cu o amenda echivalenta cu salariul minim pe economie, de exemplu, vom fi mereu departe de civilizatie si de transformarea orasului nostru intr-un oras european! Evident, nu e suficient ca aceste amenzi sa existe, ele mai trebuie si puse in practica, iar aceasta sa nu se transforme in imbogatirea rapida a celor ce dau amenzi prin faptul ca accepta mita de cateva zeci de lei pentru a nu-i da amenda celui prins in flagrant.

 

Autoritatile locale au promis ca se vor lua in scurt timp masuri pentru a restabili ordinea in Sighetu Marmatiei. Noi le asteptam cu mare nerabdare deoarece ne pasa de orasul nostru.


In final va prezentam un nou exemplu de nesimtire. In zona de langa podul din Gradina Morii, recent plantata cu puieti, o familie ce se credea foarte importanta, nu a putut rezista tentatiei de a intra cu masina la picnic printre copacii abia plantati si a decis ca e mai bine sa-i distruga, ca doar asa o sa fie si ei in centrul atentiei si, eventual, o sa poata sa acuze, pe urma, ca autoritatile nu fac nimic pentru ei! Oare ce amenda ar merita familia respectiva?! Dar cei prinsi ca distrug bunurile comunitatii si cei care isi lasa gunoaiele pe dealul Solovan dupa fiecare „excursie”?! Asteptam sugestiile dumneavoastra pentru ca acestea sa fie observate de catre autoritatile locale. Speram intr-o implicare cat mai mare a celor cu simt civic si o mobilizare cat mai vizibila a autoritatilor pentru ca orasul nostru sa devina unul civilizat!

Cu masina printre puieti...la Gradina Morii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puieti plantati la Gradina Morii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradina Morii in reabiliatre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banca rupta in parcul Gradina Morii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banca rupta in parcul Gradina Morii

 


Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Iulie 2009 06:37
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact