logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Trei maramureşeni au obţinut locul I la concursul de produse tradiţionale ecologice PDF Imprimare Email 795 Afişări
Marţi, 26 Mai 2009 06:15

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, WWF Programul Dunăre - Carpaţi România, Fundaţia Ecologic, Consiliul Judeţean, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale Maramureş şi Primăria Baia Mare au organizat, sâmbătă, primul concurs de produse tradiţionale din ţară. Evenimentul a fost organizat în Baia Mare, în Piaţa Revoluţiei. Reprezentanţii instituţiilor organizatoare s-au deplasat vineri în judeţ pentru a se documenta despre producerea produse tradiţionale. Scopul acestui concurs este acela de a realiza un brand al produselor agroturistice pentru Maramureş. Zeci de fermieri maramureşeni care produc ecologic s-au prezentat în Piaţa Revoluţiei expunându-şi cele mai reprezentative mărfuri. Specialiştii au fost impresionaţi de cele expuse, astfel că le-a fost destul de greu să aleagă câştigătorii. La produse lactate şi brânzeturi locul I a fost ocupat de Ioana Mihalca, din comuna Petrova, la gemuri şi dulceaţă, locul I a revenit Rodicăi Ţiplea, din Ocna Şugatag, iar la miere de albine pe primul loc s-a situat Augustin Onea, din Fersig.

71% din suprafaţa judeţului este zonă montană

Acest concurs a fost precedat de lansarea proiectului “Fermierii sunt păstorii zonelor agricole cu valoare naturală ridicată”. Aceste zonele sunt recunoscute pentru diversitatea mediului rural şi conservarea unei biodiversităţi bogate, prin sistemele agricole multifuncţionale, care ţin cont de bunăstarea animalelor, ciclurile naturale ale culturilor şi de abordarea proprie a fermierului, departe de practicile intensive. Ioan Banc, directorul Direcţiei Dezvoltare Rurală şi coordonatorul sectorului de dezvoltare rurală, a spus că 71% din suprafaţa Maramureşului este zonă montană, iar 40% din această suprafaţă o reprezintă pajiştile cu valoare naturală ridicată. 
Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali, a menţionat că în cadrul asociaţiei se fac eforturi pentru dezvoltarea serviciilor agroturistice şi realizarea unui brand al produselor tradiţionale. Ioana Beţieanu, coordonator WWF Programul Dunăre - Carpaţi, a declarat că proiectul a avut trei componente şi a vizat promovarea zonelor agricole cu valoare naturală ridicată, a fermierilor acestor zone şi a produselor acestora. În luna iunie va fi lansat un blog pe site-ul WWF (produsedinnatura.ro) pe care se vor promova produsele locale, cu informaţii despre valoarea pe care produsele din această zonă o au pentru conservarea naturii. Mihai Constantinescu, consilier la Direcţia Generală Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, a amintit despre programele de finanţare care se derulează în această perioadă. 

Sursa: Informatia Zilei

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact