logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Raspuns ortodox la dreptul la replica al Episcopiei Greco-Catolice Maramures PDF Imprimare Email 1156 Afişări
Scris de Sighet Online   
Vineri, 22 Mai 2009 18:30

In urma dreptului la replica al Episcopiei Greco-Catolice Maramures postat acum cateva ore pe site-ul nostru, am primit din partea domnului Justin Leon Lutai, reprezentantul Parohiei Ortodoxe Sapanta, urmatorul material:

"Comunitatea ortodoxa din Sapanta numara nu mai putin de 3300 de membri. Practic, toti acesti oameni au refuzat sa redevina greco-catolici dupa 1989,ramanand in credinta stramoseasca.Trauma provocata in trecut de Vaticanul expansiv care cauta prin viclenia uniatiei sa stearga orice urma de ortodoxie din Ardeal ,fusese vindecata prin alegerea oamenilor, de bunavoie, a Ortodoxiei. Dupa 20 de ani de la revolutie comunitatea greco catolica in Sapanta cuprinde 10 persoane!!!! Este demn de retinut ca Sapanta impreuna cu Rona de Jos au opus rezistenta imperialismului catolic pana in 1790....Au fost prigoniti aproape un veac. Demersurile de protest ale preotului greco-catolic Grigor Mihai sunt sprijinite ,surpriza (sau nu )...de cei mai acerbi luptatori impotriva ortodoxiei din Romania: Remus Cernea de la Asociatia Umanista si Smaranda Enache de la Liga Pro Europa .

Timp de sapte ani preotul greco catolic nu a avut niciun botez ,cununie sau inmormantare in Sapanta."Drama" preotului Grigor Mihai si prin el a intregii biserici greco-catolice din Ardeal ,este ca nu au credinciosi!!!!!!!.De aceea nu se poate vorbi de un conflict intre doua comunitati ,pentru ca nu exista comunitatea greco-catolica in Sapanta.Conflictul artificial fiind este intretinut prin intermediul mass-media si este creat de preotul Grigor Mihai si de Episcopia greco-catolica de la Baia Mare. Pe plan local nu exista tensiuni intre ortodocsi si cei 10 greco -catolici. Batalia se duce doar la nivel de imagine, mass-media si la nivel institutional.

Intelegem frustrarea episcopului Ioan Sisestean, deoarece parohia ortodoxa Sapanta restaureaza integral biserica,cu acordul credinciosilor care sunt propietarii de drept. Protestele greco catolicilor provin din faptul ca biserica aceasta in stilul sau neogotic, reprezenta ultimul bastion al prezentei Vaticanului in Sapanta....Nu isi doreste episcopul Ioan Sisestean o biserica in stil bizantin clasic, dar comunitatea ortodoxa doreste acest lucru.Arhitectul Dorel Cordos a realizat proiectul iar mesterul de exceptie Andreica Gheorghe din Boroaia Suceava, care are 17 biserici realizate ,va desavarsi acesata jertfa a sapantenilor. Deja a realizat aproape integral pridvorul in stil bizantin clasic. Va fi o capodopera ortodoxa romaneasca aceasta biserica ,desi acum urcam atatea Golgote!!! Nu e prima oara cand ortodoxia romaneasca este rastignita in istorie de catre imperialismul catolic,in propria tara.

Parinte Episcop Ioan Sisestean, a-ti intrebat preotul Grigor Mihai cate servicii religioase are in Sapanta? Comunitatea este ortodoxa, nu doreste sa cedeze biserica din cimitirul vesel.Sa iesim noi ortodocsii afara, cateva mii si sa intre cei 10 ai dvs? De ce nu veniti duminica sa va preluati biserica daca sustineti ca e greco-catolica?Aveti titlu de propietate? Parinte episcop Ioan Sisestean chiar traiti intr-o alta dimensiune ? Cate persoane aveti in Sapanta?

Credeti ca Hillary Clinton va poate ajuta ? Daca nu aveti credinciosi ,nu va ajuta nimeni nici macar Papa Benedict.Vaticanul a pierdut teren intr-un Occident desacralizat si protestant si incercati aici in estul Europei sa castigati terenul pierdut! Practic biserica dvs de la Sapanta e una virtuala ,pe internet si in mas -media .In realitate situatia e total diferita.Parinte Epsicop Ioan Sisestean stiati ca la Cluj Napoca in 1948 s-au strans 423 de canonici,protopopi,profesori si preoti greco-catolici care au semnat un apel de revenire la Ortodoxie? In 1700 de la ce cult au trecut ardelenii la greco-catolici?
In Sapanta in 1948 au revenit de la greco catolici la ortodocsi 3451 de persoane. Adica toata comunitatea. Biserica din cimitirul vesel este a comunitatii. Parinte episcop cum se certifica activitatea pastorala a unui preot care nu are timp de sapte ani botez,cununie si inmormantare? Are doar activitate in instante,in tribunale,cere toata averea bisericii sa fie restituita .Corect ar fi ca sa se imparta in functie de numarul de enoriasi. Parintele Grigor a creat acest circ in mass media si a trimis scrisori la diverse institutii,de la Traian Basescu pana la primaria Sapanta .Acest mod de actiune a adus prejudicii de imagine localitatii....Biserica este a sapantenilor,Nici Patriarhul Daniel nici Papa Benedict si nici o instanta juridica nu le-o poate lua. Nu le puteti lua sufletul . Parinte episcop, preotul Grigor a afirmat ca ne-a donat noua ortodocsilor 1 ha de teren pt ca sa facem manastirea in anii 90 si paradoxul ,ne-a permis sa slujim acolo ? E ridicol ! Are acte sa probeze asemenea afirmatii? Biserica din cimitirul vesel apartine comunitatii ! Lupta se duce intre Episcopia greco -catolica de la Baia Mare ca institutie si credinciosii ortodocsi din Sapanta ca si comunitate."

Justin Leon Lutai


Share
Ultima actualizare Vineri, 22 Mai 2009 21:13
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact