logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


321 de fapte ilegale constatate de politistii de frontiera maramureseni, in trimetrul I 2009 PDF Imprimare Email 1686 Afişări
Joi, 09 Aprilie 2009 14:15

Foto: IJPFMMÎn contextul etapei actuale de aderare a României la spaţiul Schengen, activitatea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş în trimestrul I 2009 s-a desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii având ca bază legală prevederile în vigoare emise de către eşaloanele superioare .

Statutul României, de membru atât al Alianţei Nord-Atlantice cât şi al Uniunii Europene, a creat “premisele” pentru intensificarea fenomenului infracţional la frontiere. În prezent, dintre evenimentele transfrontaliere predominante ale criminalităţii internaţionale organizate, reprezentative pentru zona de responsabilitate a inspectoratului, sunt migraţia ilegală şi contrabanda cu diverse mărfuri.

De asemenea, s-a urmarit in permanenta indeplinirea sarcinilor ce revin institutiei in contextul angajamentelor pe care Romania si le-a asumat pentru aderarea la spatiul Schengen, fiind dezvoltate si implementate politici si concepte manageriale / de modernizare institutionala la nivelul standardelor comunitare, astfel incat sa se asigure un grad inalt de securizare al frontierelor romane (163 km de frontiera externa a U.E – viitoare frontiera externa Schengen).

                                             Aderarea la Spatiul Schengen

 In cursul trimestrului I 2009, la nivelul inspectoratului, s-au desfăşurat activităţi specifice pentru pregătirea aderării  la Spaţiul Schengen având  la bază dispoziţiile de linie ale Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi  ale Direcţiei Schengen şi Programe din cadrul IGPFR.

La nivelul IJPF Maramures a fost constituit, sub coordonarea directă a şefului inspectoratului, Grupul de lucru pentru pregătirea aderării la Spaţiul Schengen. Grupul este condus de adjunctii sefului de inspectorat din care mai fac parte şefii de birouri şi compartimente precum şi responsabilii în domeniul Schengen de la Sectoarele PF Sighet, Sarasau, Valea Viseului, Viseu de Sus si Poienile de sub Munte. Grupul de lucru are ca scop pregătirea misiunilor de evaluare a structurilor PFR. Acesta se reuneşte bilunar şi gestionează domeniile de: supraveghere a frontierei, personal şi pregătire, control şi proceduri,  infrastructură şi echipament, respectiv cooperarea poliţienească.

            Cotrabanda,  migratie ilegala, droguri si autovehicule furate

In urma constatarii a 321 fapte ilegale axate, in principiu, pe contrabanda, migratie ilegala, droguri si autovehicule furate din strainatate, in primul trimestru al anului 2009 au fost intocmite la nivelul inspectoratului  99 dosare penale si au fost arestate, respectiv retinute 18 persoane.
 Pe linia combaterii contrabandei cu tigari, au fost cercetate 20 de persoane pentru savarsirea a 29 de infractiuni. In perioada de referinta, au fost ridicate in vederea confiscarii 45.000 de pachete de tigari de provenienta ucraineana, in valoare de aproximativ 50.000 de euro.

       Caz semnificativ: 17 focuri de arma pentru retinerea unui grup de contrabandisti

Politistii de frontiera maramureseni au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare pentru retinerea a 9 cetateni ucraineni si 3 romani, care transportau tigari de contrabanda din Ucraina. Au fost trase 17 focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare, asupra contrabandistilor fiind gasite 27.000 pachete de tigari, destinate comercializarii pe “piata neagra” de desfacere din Romania. Valoarea tigarilor se ridica la 27.000 Euro, acestea fiind retinute in vederea confiscarii. Celor 12 persoane retinute li s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de contrabanda si trecere ilegala a frontierei de stat.

 In intervalul celor 3 luni ale anului 2009 s-a constat o crestere semnificativa a migratiei ilegale. In zona de competenta a I.J.P.F Maramures la frontiera de stat romano-ucraineana s-au inregistrat un numar de 8 evenimente de treceri ilegale a frontierei de stat, la care au participat un numar de 101 persoane de cetatenie pakistaneza, afgana, georgiana si indiana.

          Caz semnificativ: Grup de afgani retinut cu focuri de avertisment

 Politistii de frontiera maramureseni au retinut  un grup de migranti, format din 12 cetateni afgani, care a trecut ilegal frontiera din Ucraina in Romania,traversand raul Tisa cu ajutorul unei barci pneumatice. Pentru retinerea grupului, politistii de frontiera au fost nevoiti sa traga 6 focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

In cadrul aceleiasi actiuni au fost retinute trei calauze, cetateni romani, care aveau rolul de a sprijini migrantii sa ajunga, ilegal, intr-o tara din vestul Europei. 

 O crestere semnificativa a infractiunilor, s-a inregistrat si pe linia traficului de substante interzise, fiind ridicate in vederea confiscarii diferite cantitati de hasis, cannabis si pastile MDMA – ecstasy.

           Caz semnificativ: Tineri maramureseni retinuti pentru trafic de droguri

 Politistii de frontiera maramureseni, sub coordonarea procurorului sef din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Maramures, au prins in flagrant patru tineri din Sighetu Marmatiei, care ofereu spre vanzare, intr-un local din Sighet, hasis, cannabis si pastile MDMA - ecstasy.

 Rezultatele celor 39 de actiuni initiate si desfasurate in vederea combaterii traficului international de autoturisme si utilaje industiale furate din strainatate, au dus la intocmirea a 55 de lucrari penale, cu 95 de persoane cercetate pentru savarsirea unui numar de 148 de infractiuni.

          Caz semnificativ: Utilaj furat din Italia ascuns la poalele Muntelui Pietrosu

Lucratorii Inspectoratului Judetean al Politei de Frontiera Maramures au depistat un utilaj declarat ca fiind furat din strainatate, ascuns intr-o padure de la poalele Muntelui Pietrosu, pe raza localitatii Moisei, la o altitudine de aproximativ 1000 metri.

                                          Cooperare interna si internationala

In cadrul Panului „STRADA 2009”,  având ca scop coordonarea în sistem integrat a misiunilor şi activităţilor executate de structurile de ordine şi siguranţă publică pentru eficientizarea dispozitivelor, creşterea gradului de siguranţă, prevenirea faptelor antisociale şi reducerea timpului de răspuns la solicitarea cetăţenilor si  la producerea unor evenimente au fost executate un număr de 143 de misiuni în comun cu structurile de poliţie şi  jandarmi, din care 104  pe linia ordinii şi siguranţei publice, constatându-se un număr de 18 infracţiuni la regimul circulaţiei; s-au aplicat 225 de sancţiuni contravenţionale, din care 132 amenzi la O.U.G. 195/2002, 34 la Legea 61/1991, 27 la Legea. 12/1990 şi 7 avertismente.

  Activitatea de Cooperare internaţională  la nivelul inspectoratului, în primul trimestru al anului 2009 s-a axat pe cooperarea cu organele similare de frontieră ale Ucrainei. Activitatea s-a desfăşurat în condiţii bune, având ca obiectiv realizarea măsurilor stabilite la întâlnirile de lucru între împuternicitul de frontieră principal al României şi cel al Ucrainei şi respectarea prevederilor ce revin I.J.P.F. Maramureş din documente bilaterale încheiate de România şi Ucraina în domeniul frontierei de stat comune. În acest sens, au fost elaborate şi semnate 2  Procese Verbale de cooperare între I.J.P.F.Maramureş şi Detaşamentul de Grăniceri Mukacevo şi Cernăuţi. Au mai fost transmise un număr de 29 comunicări  organelor similare de frontieră ale Ucrainei si au avut loc 2 intrevederi de frontiera.

 IJPF Maramures va continua sa intreprinda masuri ferme in zona de responsabilitate in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind asigurarea securitatii nationale si a cetatenilor.


Sursa:  Iulia Utan (Purtator de cuvant al IJPF Maramures)

Foto: IJPFMM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact