logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Petrova: Cinstirea lui Adrian Dohotaru, vestit fiu al satului PDF Imprimare Email 10465 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 09 Aprilie 2009 07:42

Comuna Petrova de pe valea Vişeului este cunoscută din străvechime pentru nobleţea şi dîrzenia locuitorilor ei. Aceştia nu s-au lăsat călcaţi în picioare nici în ultimul an "de glorie" al rînduielii comuniste, cînd, pe 16 ianuarie 1989, petrovenii au ieşit în stradă opunîndu-se cu fermitate unei decizii aberante emise de administraţia de la Bucureşti, dar şi pentru ca Tatăl Nostru să fie o Rugăciune împlinită!

Aici, la Petrova, a văzut lumina zilei şi Nuţu Dohotaru, care, prin perseverenţă şi îndrumarea învăţătorului Ţiplea, ajunge inginer la CFR. După căsătoria cu o bihoreancă mămoasă, aceasta naşte pe 2 aprilie 1939, la Oradea, mai aproape de mama, primul prunc, pe nume Adrian Dohotaru, cel care avea să devină cunoscut ziarist, poet, dramaturg, ministru secretar de stat în Ministerul de Externe şi Locotenent Mare Maestru al Marii Lojii Naţionale din România.

Din nefericire, Adrian Dohotaru de Petrova se stinge în septembrie 1995, într-un stupid accident de maşină, la vîrsta de 55 de ani. Printr-o Hotărîre a Consiliului Local Petrova din 2002, i se acordă post mortem Diploma de Cetăţean de Onoare al localităţii, care, abia duminică a fost înmînată într-un cadru festiv fiicei acestuia, Ioana Suzana Dohotaru. Cu acest prilej, cînd s-a aniversat şi 70 de ani de la naşterea ilustrului cărturar şi diplomat, Primăria, Consiliul Local, Biblioteca din comună şi Căminul Cultural, care duminică a primit numele "Adrian Dohotaru", au organizat o suită de manifestări dedicate marii personalităţi petrovene.

Înainte de masă, la Biblioteca din Petrova, primarul ing. Ioan Petrovai şi consilierul său personal, prof. dr. Ion Petrovai, poet şi preşedinte al Cenaclului "Mihai Eminescu", au vernisat expoziţia permanentă foto-documentară "Adrian Dohotaru", realizată de poetul bibliotecar Gavrilă Bilaşco. Pe lîngă fotografii, volumele de poezie sau dramaturgie şi decupaje ale textelor publicate în cea mai căutată şi citită revistă din România  prerevoluţionară, "Flacăra", am revăzut şi afişele Teatrului de Stat Baia Mare, care a jucat  prin anii '80 două din piesele lui Dohotaru pe scenele celor două municipii din judeţ.

Oaspeţii veniţi de la Bucureşti, Cluj, Oradea, Baia Mare, Sighet, Vişeu sau alte localităţi au participat alături de credincioşii ortodocşi la Sfînta Liturghie oficiată la biserica din  pentru de preotul paroh Vasile Vulpe, părintele stareţ protosinghel Agaton, de la  Mănăstirea Hera-Petrova şi pr. Ioan Petrovai.Răspunsurile au fost date de celebrul cor bărbătesc din Finteuşu Mare, dirijat de prof. Andrei Dragoş.

La amiază, s-a înălţat în biserică un parastas de pomenire a lui Adrian Dohotaru, iar la Căminul Cultural a fost dezvelită de către Suzana Dohotaru şi directorului Prisăcaru din  cadrul MAE placa cu inscripţia "Căminul Cultural Adrian Dohotaru".

Şi în biserică, şi aici, am remarcat prezenţa cîtorva consilieri judeţeni, primari sau  viceprimari din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Rona de Jos, Rona de Sus, Leordina, Ruscova, Repedea sau Bîrsana, numeroase rudenii ale celui omagiat, cadre didactice din localitate, dar şi reprezentanţi ai MAE, revoluţionarilor din decembrie 1989 sau membri  ai familiei Dohotaru. Fosta lui soţie, Paula Voicu, chiar povestea despre existenţa unui  Jurnal şi a două romane semnate de Adrian Dohotaru, dar nepublicate încă.

În deschiderea Simpozionului dedicat diplomatului care ar fi împlinit 70 de ani, Corul din Finteuşu Mare a interpretat imnurile României şi UE, iar la finalul manifestărilor a  susţinut un mini-recital în faţa Căminului Cultural.

Moderatorii întîlnirii au fost primarul şi consilierul său personal, care a dezvăluit că acest  Cămin cultural se vrea de fapt un Centru Cultural transfrontalier, că manifestările dedicate lui Adrian Dohotaru vor continua la vară, cu un program de muzică şi poezie susţinut de foştii săi prieteni, Ducu Bertzi şi Mircea Vintilă, care vor fi prezenţi la deschiderea Şcolii de vară de la Petrova rezervată elevilor şi studenţilor pasionaţi de literatură, jurnalistică, teatru, diplomaţie şi muzică folk. Pentru aceasta s-a constituit Comitetul de iniţiativă menit a înfiinţa Fundaţia "Adrian Dohotaru", care să pună în valoare opera celui omagiat şi să patroneze activităţi specifice profilului cultural şi profesional al patronului spiritual la Petrova sau Bucureşti. Atunci au fost invitaţi şi actorii Florin Piersic, Alexandru Repan şi Emil Hossu.

Dr. Ion Bozac din Cluj a primit diploma comemorativă "20 de ani de la revolta din Petrova" emisă la 16 ianuarie 2009, medicul fiind stagiar atunci şi participant direct la proteste, manifestări despre care a scris ulterior. 

Gheorghe Pârja, poet, jurnalist, fost coleg de redacţie la "Flacăra" (1978-1979), vicepreşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor şef al cotidianului "Graiul Maramureşului", a amintit de perioada cînd au lucrat împreună, de curajul lui Dohotaru de a scrie adevărul, de a lua atitudine, fapt pentru care, în 1978, a fost dat afară de la "Flacără" de autorităţile comuniste. La ultima întîlnire pe care a avut-o cu Dohotaru în 1995, a realizat un interviu în Maramureş cu fostul său coleg devenit secretar de stat în MAE, interviu din care a amintit cîteva fragmente şi a fost publicat într-un volum din care a donat cîteva  exemplare bibliotecii. Moartea i s-a tras de la accidentul rutier petrecut în drum spre  Odessa, unde urma să participe la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu. Stranie coincidenţă cu moartea soţilor Aldea-Teodorovici şi a lui Grigore Vieru.

Dirijorul Lucian Anca, fost prieten din copilărie, a evocat perioada adolescenţei, iar directorul din Ministerul de Externe, dl Dorian Prisăcaru, a transmis mesajul ministrului Cristian Diaconescu, care îşi amintea cu plăcere de primii ani de diplomaţie, cînd a lucrat alături de Adrian Dohotaru de la care a învăţat foarte multe. Mesagerul de la Bucureşti a felicitat autorităţile locale pentru iniţiativa Primăriei şi a Consiliului Local Petrova.

Eugenia Godja, primarul Sighetului, a amintit de dorinţa lui Adrian Dohotaru de refacerea României Mari, dar şi de ce-i spunea la telefon ministrul Diaconescu, că alfabetul diplomaţiei l-a învăţat de la Adrian Dohotaru şi le transmite petrovenilor să fie mîndri de oamenii care şi-au altoit personalitatea cu ceea ce au moştenit de la străbuni. Cristian Anghel, primarul Băii Mari i-a felicitat pe petroveni pentru tot ceea ce fac.

Bebe Ivanovici, preşedintele Federalei Naţionale a Revoluţionarilor a amintit că Adrian Dohotaru a fost vicepreşedintele acestei Federale, fiind o personalitate deosebite de la  care mereu ai avut ce învăţa. Pentru cele făcute anual pentru cinstirea lui Eminescu şi acum a lui Adrian Dohotaru, Bebe Ivanovici i-a declarat membri de onoare ai Federalei pe primarul Ioan Petrovai, pe poetul Ion Petrovai şi pe toţi membrii Consiliului Local sau implicaţi în aceste acţiuni.

Gheorghe Mihai Bârlea, senator în Parlament, membru al USR, a vorbit despre personalitatea lui Adrian Dohotaru, pe care l-a cunoscut personal abia în 1993 şi şi-a amintit că piesa "Anchetă asupra unui tînăr care n-a făcut nimic", pusă în scenă şi de teatrul din Baia Mare, a fost nu numai una de succes la public, dar şi una care a pus pe jar autorităţile comuniste, pentru că era reală, proaspătă şi se adresa direct sufletului şi intelectului uman, era o piesă cu iz de libertate, punînd în valoare curajul social al lui Adrian Dohotaru. "Din 1990, el a făcut parte din prima generaţie care a schimbat în bine diplomaţia românească. Îi mulţumesc dlui Petrovai pentru că m-a inclus în rîndul  membrilor fondatori ai Fundaţiei Dohotaru".

Andrei Dragoş, dirijor, directorul Şcolii din Finteuşul Mare, îşi amintea că Adrian Dohotaru a fost la Finteuş alături de cîţiva colegi şi a publicat în 1978 un amplu reportaj în "Flacăra" despre comună şi corul de aici.

Ziua s-a terminat cu un dineu de lucru, mai exact cu o agapă frăţească la trapeză, unde s-au servit gustoase mîncăruri de post.

Vasile Iuga de Sălişte, preşedintele Societăţii Culturale Pro Maramureş "Dragoş Vodă" din Cluj Napoca, a prezentat în premieră în Maramureş volumul de lux Diplome Maramureşene al lui Ioan Mihalyi de Apşa, scris în limba latină şi tradus pentru prima dată în limba română, carte de valoare ce poate fi procurată doar prin comandă la tel 0745-944743, preţ 500 lei.

"Adrian Dohotaru aparţine literaturii române. Manifestarea de la Petrova este de bun augur şi de salutat în limpezimea ei culturală şi de rememorare pentru că l-au fixat pe Adrian Dohotaru la obîrşie" - spunea Gheorghe Pârja la plecare, cînd primarul a lansat o nouă invitaţie, la întîlnirea cu fiii satului, pe 8 iunie.

Autor: Florentin NĂSUI

Sursa: Graiul.ro 

Petrova: Cinstirea lui Adrian Dohotaru, vestit fiu al satului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrova: Cinstirea lui Adrian Dohotaru, vestit fiu al satului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact