logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Pensii reţinute, conturi blocate, firme falimentare şi mii de şomeri în Maramureş PDF Imprimare Email 1123 Afişări
Luni, 30 Martie 2009 06:50

Criza economică şi-a intrat pe deplin în drepturi şi în Maramureş. Numărul disponibilizaţilor creşte de la o zi la alta şi fenomenul nu mai poate fi stăpânit. Unul dintre cei mai importanţi agenţi economici din Baia Mare, cu 1.500 de angajaţi, îşi va înjumătăţi efectivele, deci şi producţia, în următoarele zile. Din păcate, s-au înmulţit îngrijorător numărul cazurilor de suicid. Criza loveşte în toate categoriile sociale. La Casa de Pensii sunt peste 1.500 situaţii de reţinere a unor sume pentru restanţele acumulate la plata împrumuturilor bancare. 

Au trecut numai trei luni din acest an şi efectele crizei se văd peste tot. Secţiile de producţie îşi închid porţile pentru că nu mai au comenzi. Zona centrală a municipiului Baia Mare este împânzită cu anunţuri de tip “Spaţiu de închiriat”. O zonă unde anul trecut pe vremea asta era imposibil să găseşti câţiva metri pătraţi pentru un birou sau spaţiu comercial.

Teodor Lupuţi, director executiv al Direcţiei Finanţelor Publice Maramureş, a declarat recent că încasările la bugetul statului au fost peste aşteptări în primele două luni. Numai că de aici înainte lucrurile nu vor mai sta aşa. Finanţele au fost nevoite să blocheze conturile bancare la numeroase firme cunoscute datorită restanţelor la plata obligaţiilor către buget. Ameninţarea cu declararea falimentului nu mai sperie pe nimeni, şi nici Finanţele nu o mai văd ca o oportunitate. Se scot activele (imobile, hale, depozite, utilaje) la licitaţie numai că nu se înghesuie nimeni să le cumpere. Nici măcar speculanţii nu se arată interesaţi pentru că nimeni nu ştie cât va dura criza, aşa că nu sunt dispuşi să-şi blocheze banii în aceste active. Aşa cum se întâmplă în astfel de vremuri, se înregistrează o creştere accentuată a infracţionalităţii economice. Călin Chilat, şeful Gărzii Financiare Maramureş, spune că agenţii economici recurg la tot felul de artificii ca să nu plătească taxele şi impozitele către buget. Se fac vânzări de părţi sociale către firme sau persoane fizice cărora este foarte greu să le li se stabilească identitatea şi sediul social. De regulă “cumpărătorii” sunt din zone situate la sute de kilometri distanţă.

Cresc constant creditele restante şi numărul datornicilor

Soldul restanţelor la credite, persoane fizice şi juridice, a ajuns la 2,76% din total în Maramureş, peste media pe ţară care este de 2,46%. În noiembrie 2008 era de 2,3% din total, iar în ianuarie 2009 de 2,76%. Din păcate, peste 90% din creditele bancare luate de populaţie au fost pentru consum. Datornicii s-au împrumutat pentru achiziţionarea de autoturisme, produse electronice şi electrocasnice, excursii, concedii. Gheorghe Brânzei, directorul sucursalei BNR Maramureş: “Până în anul 2004 maramureşenii s-au împrumutat mai mult în lei, dar după această dată raportul s-a inversat în favoarea valutei. Indiferent că au fost în moneda naţională sau în valută, tot pentru consum au fost folosite. S-a consumat pe datorie, iar efectele se văd astăzi. Se poate trage concluzia că persoanele care au accesat creditele în valută au beneficiat de venituri mai mari, lucru care le-a permis să ramburseze mai mult decât cele care au luat credite în lei”. Uşurinţa cu care s-au acordat creditele, posibilitatea de a le lua în acelaşi timp de la bănci diferite, garanţii insuficiente sau chiar fictive, verificări de mântuială a datelor deţinute de Biroul de Credit etc., au dus la accesarea unor împrumuturi cu mult peste puterea de rambursare. Directorul Brânzei afirmă că în ultimele luni ritmul creditării s-a redus considerabil, pe fondul creşterii dobânzilor şi înăsprirea condiţiilor de obţi-nere a împrumutului. Gheorghe Brânzei trage o concluzie care ar cam trebui să ne pună pe gânduri: “Criza economică va duce la creşterea şomajului şi implicit la mai multe cazuri de întârzieri la plata datoriilor. Oamenii ajung să nu aibă pur şi simplu de unde plăti. Aici avem multe cazuri de necumpătare, datornicii făcându-şi calcule greşite neluând în considerare posibilitatea de a ajunge în situaţia de azi. În ultimii ani s-a creat o falsă bunăstare, clădită pe datorie. Acum a venit vremea scandenţei”.

Băncile fac presiuni

Criza loveşte necruţător şi în veniturile pensionarilor. Şi ei au făcut împrumuturi la bănci pe care nu le mai pot achita la timp. Băncile fac presiuni pentru restituirea datoriilor, iar cel mai la îndemână procedeu este reţinerea ratei datorate din pensii. Nu mai interesează pe nimeni că pensionarului nu-i mai rămân bani pentru traiul zilnic sau plata utilităţilor. În luna februarie totalul reţinerilor din pensii a ajuns în Maramureş la suma de 820.000 lei. Într-o singură lună plafonul a crescut cu 20.000 lei, iar numărul pensionarilor restanţieri a urcat la 1.546 în luna februarie, în creştere faţă de ianuarie când se înregistrau 1.484 cazuri. Reţinerile sunt pentru datorii la bancă, restanţe la plata taxelor şi impozitelor, amenzi, debite rezultate din calcul greşit al pensiilor. Florin Cuc, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii spune că majoritatea pensionarilor datori la bănci au luat împrumuturi în numele altor persoane. O bună parte dintre acestea şi-au pierdut slujbele, nu mai au venituri, aşa că singura soluţie rămasă este reţinerea ratei din pensia datornicului. 

Sursa: Informatia Zilei

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact