logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Majoritatea cladirilor din Sighet cu o valoare istorica incontestabila sunt ori lasate in paragina, ori pur si simplu distruse PDF Imprimare Email 976 Afişări
Luni, 23 Martie 2009 09:30

De mai mulţi ani, autorităţile locale închid ochii în vreme ce clădirile de patrimoniu sau cele care au o valoare deosebită sub aspect arhitectonic cad pradă unor intervenţii care constituie un atentat la moştenirea culturală a sighetenilor.Mai grav e că unele dintre cele mai vechi clădiri au fost rase de pe faţa pământului, în ciuda însemnătăţii lor istorice.

Asta în vreme ce majoritatea ţărilor europene încearcă să conserve clădirile de patrimoniu printr-o multitudine de măsuri. Se intervine brutal prin fel şi fel de lucrări "de îmbunătăţire", se ajunge ca termopanele să stea alături de fresce şi elemente arhitectonice ale secolului al XVII-lea.

• Clădire din 1590 demolată

Sighetul are o experienţă tristă privind acest aspect. Un exemplu grăitor îl constituie conacul Bethlehem. Clădirea datează din anul 1590, având elemente unice de construcţie, o adevărată bijuterie a arhitecturii. Pur şi simplu a fost rasă de pe suprafaţa pământului. Cedând insistenţelor reprezentanţilor unui cult care avea nevoie de terenul pe care era clădirea, fără a ezita, administraţia locală a demolat-o.

 Prezent la Sighet, ministrul Culturii din acea perioadă, Răzvan Teodorescu, după ce a vizitat clădirea şi a observat elementele unice folosite la construcţia conacului, a dat asigurări ferme că, atâta timp cât el va fi ministru al Culturii, clădirea nu va fi demolată. Din păcate, la scurt timp, în pofida opoziţiei sighetenilor, a oamenilor de cultură, buldozerele au intrat şi au trecut cu şenilele peste zidurile acestei clădiri care a căzut pradă unor interese meschine. 
"A fost cea mai veche clădire de piatră din Sighet. Îmi aduc aminte când Răzvan Teodorescu atrăgea atenţia asupra valorii istorice a acestei clădiri şi insista asupra necesităţii reabilitării acesteia. Din vina Primăriei şi a Consiliului Local din acea perioadă, clădirea a fost demolată", îşi aminteşte prof. Iosif Bereş. 
Şi, precedentul fiind creat, a început seria mutilărilor clădirilor de patrimoniu. Cel mai recent caz este al conacului "Szekely Akoşi", care, dintr-o... eroare (sau intenţionat?) nu a fost cuprins în patrimoniu, iar terenul pe care se afla a fost cumpărat de un investitor străin care, în urma obţinerii autorizaţiilor legale, l-a demolat având nevoie de teren pentru construirea unui cartier de locuinţe. Clădirea de sec. al XIX-lea... a dispărut.
Sighetul are clădiri foarte preţioase sub aspect arhitectonic. De-a lungul timpului în aceste spaţii au funcţionat instituţiile vechiului comitat, ale vechiului judeţ Maramureş. Din nefericire, în prezent, aceste imobile sunt lăsate în paragină sau distruse. 
Un exemplu ar fi clădirea Prefecturii a Comitatului Maramureş (Palatul Comitatens), cel mai important, în stil baroc, cu inserţii gotice. În prezent, i s-a schimbat destinaţia într-una comercială. Actualii proprietari au mutilat-o, "îmbrăcând-o" în termopane. I-au schimbat portalul original, înlocuindu-l cu unul total nepotrivit. Cu foarte mare greutate, s-a reuşit ca, până în anul 1989, să se păstreze aceste clădiri.  
Modernizările trebuie făcute ca în lumea civilizată, adică păstrând stilul arhitectonic şi elementele care înfrumuseţează şi dau identitate acestor clădiri. Dorinţa de bine, de frumos, înţeleasă greşit nu înnobilează monumentul, din contră, îl desfiinţează. "Am fost marcat când am văzut că peste noapte conacul Akoşi a dispărut. Clădirile acestea nu au apărut întâmplător, ele ilustrează viaţa socială, economică, politică într-o succesiune istorică, a Sighetului, un oraş care a jucat un rol important la vremea respectivă, fiind capitala celui de-al treilea comitat ca mărime în Imperiul Austro-Ungar. 
Indiferent de forma de proprietate a acestor clădiri, există obligaţia morală să fie ocrotite şi păstrate. Autorităţile locale, deşi încearcă să găsească soluţii, trebuie să se implice mult mai mult, deoarece, din nefericire, se întâmplă mutilări, demolări, acte de barbarism. Există încă mentalitatea că o clădire aparţine maghiarilor, alta evreilor. De fapt, aparţin patrimoniului municipiului, celui naţional şi patrimoniului cultural european. Nu este permis nimănui să se atingă de aceste clădiri, dar dacă o face să o facă în spiritul binelui", a spus prof. dr. Mihai Dăncuş, directorul Muzeului Maramureşului Sighetu Marmaţiei.

• "Modernizări" ce distrug aspectul arhitectonic

O altă zonă unde există clădiri protejate de legea monumentelor istorice este Piaţa Libertăţii, aici existând 26 de imobile ce datează din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Aceste clădiri funcţionează ca spaţii comerciale şi localuri publice, iar la etaj sunt locuinţe. Nici această zonă nu a scăpat de "intervenţiile moderne" de prost-gust. Aceeaşi situaţie o găsim şi pe strada Iuliu Maniu. Este interesant cum sunt obţinute avizele care permit aceste "modificări", ce distrug pur şi simplu aspectul arhitectonic. Un alt exemplu elocvent îl constituie clădirea unde se făcea baia rituală. Aceasta a aparţinut familiei rabinilor Teitel Baum. Actualmente, este în gestiunea organizaţiei "Caritatea" a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti. Din cauza nepăsării manifestate de proprietar, s-a ajuns ca un imobil de o valoare istorică incontestabilă să fie lăsat în voia sorţii. Reprezentanţii organizaţiei "Caritatea" scuză gestul prin lipsa fondurilor necesare reabilitării şi conservării monumentului.
"Este una din puţinele clădiri care s-au păstrat pe teritoriul României. A fost lăsată pur şi simplu de-a lungul anilor să se distrugă. Aici a funcţionat până în 1989 baia comunală. Este foarte mare păcat că pe nimeni nu interesează... Ar fi putut să-şi menţină aceeaşi funcţionalitate. Este nevoie de o intervenţie urgentă", a adăugat prof. dr. Mihai Dăncuş.
Care va fi soarta acestor clădiri este greu de ştiut. Administraţia locală a trecut la inventarierea acestora, pentru... a le scoate la vânzare. Nu ştim însă dacă, după ce vor fi vândute, noii proprietari vor conştientiza valoarea lor. Cert este că lucrurile au fost de mult scăpate de sub control, iar deocamdată, nu se găsesc modalităţile de protejare, conservare şi restaurare a acestora sau, mai grav, nici măcar nu se ia nicio atitudine atunci când sunt distruse pur şi simplu cu buldozerele.

Sursa: Glasul Maramuresului


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact