logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Transport public pe butuci PDF Imprimare Email 2702 Afişări
Luni, 16 Martie 2009 15:48

Transportul public de călători sighetean a ajuns într-o situaţie deplorabilă, iar până la a se atinge stadiul de colaps este o problemă de timp. Sighetenii care sunt nevoiţi să folosească autobuzele călătoresc în condiţii improprii.

Lăsând dâre lungi de fum înecăcios, mâncate de rugină, abia târându-se, autobuzele sunt, totuşi, un mijloc indispensabil pentru o bună parte a populaţiei Sighetului. Deşi în campania electorală cu toţii s-au întrecut în a da asigurări că situaţia se va schimba în bine, până în prezent nu s-a întreprins nimic.
Societatea Mara Nord S.A. este cea care asigură transportul public de călători pe raza municipiului Sighet, precum şi cea care asigură legăturile cu localităţile apropiate, acţionar unic fiind Consiliul Local Sighet. Societatea trece prin momente foarte dificile din cauza acumulării unor mari datorii atât la bugetul de stat, cât şi la alţi furnizori (de combustibil şi piese de schimb). Principala cauză care a generat această ipostază este nepăsarea sau superficialitatea manifestată de administraţia locală.

Tolerând acumularea de datorii şi fără a lua măsuri care să îmbunătăţească transportul public de călători, administraţia locală s-a văzut pusă în situaţia în care Administraţia Financiară, pentru a-şi recupera banii de la Mara Nord SA, a pus-o sub sechestru. Suma datorată Administraţiei Financiare se cifrează la un milion lei şi reprezintă cuantumul obligaţiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat (sănătate, şomaj etc.), la care se adaugă încă şapte milioane lei reprezentând datoria către furnizorii de combustibil, lubrifianţi şi piese de schimb.
O soluţie pentru a se putea achita datoriile constă în vânzarea unei suprafeţe de teren şi a sediului SC Mara Nord prin organizarea unei licitaţii de oferte.

Eşalonarea datoriilor nu este posibilă

"Administraţia Finanţelor Publice a instituit sechestru pentru a-şi putea recupera datoriile. În cadrul discuţiilor purtate în Consiliul de Administraţie al SC Mara Nord, am căutat să găsim modalităţile reciproc avantajoase. O soluţie ar fi eşalonarea acestor datorii, dar, în prezent, acest lucru nu este posibil, deoarece este nevoie de o hotărâre de guvern. Toate ofertele venite din partea celor interesaţi să cumpere din patrimoniul debitoarei trebuie vizate de noi. Nu este normal ca municipiul să rămână, din cauza acestei situaţii nedorite, fără transport public de călători. Voi încerca cu Consiliul Local să găsim cea mai bună soluţie", a spus ec. Nicoleta Orza, şefa Administraţiei Finanţelor Publice Sighetu Marmaţiei.

 

Se caută un manager

"Având în vedere acest aspect foarte grav, trebuie grabnic intervenit pentru înlăturarea lui. Este imperios necesar a se investi în transportul public local. Cred că soluţia reeşalonării datoriilor este o soluţie demnă de luat în seamă. O altă măsură constă în schimbarea Consiliului de Administraţie şi găsirea unui manager capabil să gestioneze acest sector de activitate extrem de important. Preferabil ar fi ca managerul să fie un specialist în domeniu. Managementul, până în prezent, s-a dovedit a fi unul defectuos. Nu s-a investit în transportul public local. Este ruşinos ca toţi cetăţenii din zonele Şugău, Iapa (cartiere ale Sighetului) să stea în ploaie sau ninsoare aşteptând autobuzul, neexistând staţii amenajate, cu condiţii cât de cât acceptabile. Nu trebuie să uităm că mulţi cetăţeni nu-şi permit alte mijloace de transport în afara autobuzelor, printre aceştia numărându-se mulţi elevi care vin la şcoală. Nu putem tolera şi pe mai departe această situaţie de-a dreptul ruşinoasă", a spus Dorel Orza, consilier local.

"Cred că şi noi, sighetenii, avem dreptul la mijloace de transport care să ne asigure condiţii omeneşti de călătorie şi nu să bată vântul prin crăpăturile autobuzelor. Cei de la primărie au uitat sau se fac că nu văd aceste autobuze care de mult trebuiau casate. Dacă i-aţi fi văzut cum ne «abureau» cu fel şi fel de promisiuni în campania electorală... De ce în Baia Mare se poate circula în condiţii cât de cât civilizate?", se întreabă Victor Pop, pensionar.

• "Vom cumpăra autobuze din Germania"

"Starea mijloacelor de transport public este una deplorabilă. Într-adevăr, în campania electorală, toate partidele s-au folosit de acest aspect. Dorim în mod serios să rezolvăm această problemă. Am identificat câteva mijloace de transport în Germania. În acest an, intenţionăm să aducem cel puţin trei autoturisme care vor fi înmatriculate pe primărie, fiind scutite de taxele vamale. Banii necesari achiziţionării autobuzelor vor fi asiguraţi de la bugetul local. Din păcate, nu avem nicio altă finanţare destinată schimbării parcului de autobuze. Preţul unui autobuz va fi de 15-20.000 euro. Acestea sunt în stare foarte bună şi au un număr mic de kilometri parcurşi. Imediat după aprobarea bugetului local, vom începe procedurile de achiziţionare. În ceea ce priveşte datoriile SC Mara Nord, reeşalonarea este o soluţie puţin probabil a fi acceptată, din cauza inexistenţei cadrului legal. Nu vreau să aduc învinuiri vechiului Consiliu Local, dar, când datoriile erau de doar 700.000 lei, exista soluţia concesionării, dar consilierii nu au agreat această soluţie şi vedeţi unde s-a ajuns. Problema trebuie privită pragmatic. Interesul nostru este de a se obţine cât mai mulţi bani din vânzarea terenului şi a altor componente din patrimoniul SC Mara Nord. În momentul în care situaţia se va îmbunătăţi, trebuie să ne gândim la alţi parametri de eficienţă", a spus jr. Ovidiu Nemeş, viceprimarul Sighetului.

"Există pericolul ca, din cauza uzurii înaintate a parcului de autobuze, care este depăşit moral şi fizic, să nu ni se prelungească avizele tehnice legale şi, astfel, municipiul să fie pus în situaţia de a nu mai avea transport public de călători", a spus Vasile Codrea, membru al Consiliului de Administraţie al SC Mara Nord.

Ce se va întâmpla vom vedea, dar este timpul ca, în cele din urmă, Sighetul să poată beneficia de un transport public de persoane modern, cu adevărat european.

 Autor: Liviu Siman

sursa: Glasul Maramuresului



Share
Ultima actualizare Luni, 16 Martie 2009 16:01
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact