logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Luna aceasta, firma de confectii Mara lasa 292 de sigheteni fara locuri de munca PDF Imprimare Email 1400 Afişări
Joi, 05 Martie 2009 16:25

Luna martie a anului 2009 va aduce cu ea un nou val de disponibilizari. Companii importante din intreaga tara si-au anuntat deja intentia de a-si restrange activitatea, ca urmare a lipsei de comenzi. Ultimele estimari facute la nivel national arata ca in perioada imediat urmatoare vor fi puse pe liber peste 33.264 de persoane, din care circa 10.400 de viitori someri, adica o treime, vor fi din judetele Transilvaniei (vezi mai jos situatia pe judete).

Situatia este tot mai critica, in ciuda faptului ca autoritatile sustin ca, per total, numarul romanilor ramasi fara locuri de munca e doar cu cateva procente mai mare decat cel inregistrat la inceputul anului trecut. Nimeni nu pare sa bage de seama ca la birourile din tara ale Registrului Comertului se inregistreaza noi si noi radieri de firme iar unii patroni renunta pur si simplu la serviciile angajatilor (fara recurge la disponibizari), sau, in conditiile in care nu au ce sa le dea de lucru, isi trimit salariatii in concendiu fortat.

Concedierile vor continua pana in toamna
Din raportarile Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca reiese ca in lunine decembrie si ianuarie se anuntasera 54.474 de disponibilizari si ca, intr-un final, au fost date afara doar 32.134 de persoane. “Se constata ca deşi angajatorii au preconizat că vor disponibiliza un număr mai mare de persoane, in realitate, disponibilizările colective de personal au fost mai mici”, au subliniat oficialii institutiei.

In februarie estimarile depaseau de asemenea 21.500 de disponibilizati la nivel national, insa in evidente sunt inscrise si firme care preconizeaza ca vor fi fortate sa dea afara personal aprilie, mai, sau chiar septembrie si octombrie. Conform datelor stranse pana acum, numarul acestor disponibilizari “de vara” ar urma sa se ridice la 33.264 de persoane!

Statistic, in topul somajului pe luna martie la nivelul Transilvaniei ar urma sa urce judetul Hunedoara pe primul loc, cu 2.031 de persoane din cadrul a 15 firme, urmat de Brasov (1.616) si Sibiu (1.146). Clujul ar fi pe pozitia a patra, urmat indearoape de Alba si Satu Mare (vezi statistica de la final), in timp ce Bistrita-Nasaud si Covasna se plaseaza pe ultimele locuri.

CLUJ: Aproape 6.500 de disponibilizari
La nivelul judetului Cluj, firmele au disponibilizat in perioada octombrie - februarie un numar total de 6.428 de angajati. Printre companiile care au disponibilizat cei mai multi salariati se numara Bechtel, cu peste 2.000 de persoane, Somes SA Dej (329), Vladeasa SA Huedin (201), Toscano SRL Turda (105) si Sticla Turda, cu peste 400 de persoane puse pe liber in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie.

Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, in luna martie urmeaza sa fie disponibilizati 50 de angajati ai firmei Hidroconstructia SA, 27 de la societatea Matrix Construct, 30 din cadrul Musubi SRL si 25 de salariati ai firmei Comat Cluj.

ALBA: Orasele miniere, lovite in plin
Potrivit AJOFM Alba, in judet sunt inregistrati la ora actuala 15.238 de someri. Zonele cu problemele cele mai mari sunt cele in care s-au derulat activitati miniere – orasele Zlatna, Abrud, Baia de Aries – unde in prezent grosul populatie nu are loc de munca.

In primele doua luni ale anului au fost disponibilizate peste 800 de persoane iar specialistii spun ca sunt in evidente alte peste 600 de persoane care vor fi concediate. Firmele care au facut cele mai multe disponibilizari in 2009 sunt Cuprumin Abrud - 370 de oameni si Eckerle Automotive - 103. In luna aceasta, numarul somerilor va fi ingrosat de angajatii societatii Energo Mineral SA, care urmeaza sa faca 356 disponibilizari

MARAMURES: Numarul disponibilizatilor se dubleaza
Judetul a stat pana acum relativ bine in ce priveste situatia dispobibilizarilor avand in vedere ca, oficial, din octombrie anul trecut si pana in februarie au fost puse pe liber prin aceasta metoda doar 667 de persoane, din cadrul la 21 de firme.

Situatia se va inrautati insa in perioada urmatoare avand in vedere ca din 15 februarie si pana la finele lunii martie s-au facut proceduri de disponibilizare pentru 684 persoane. Chiar zilele acestea, pe lista societatilor care isi reduc activitatea a fost trecuta si firma sigheteana Memara, care lucreaza in domeniul confectiilor. Societatea va renunta la 292 de salariati in aceasta luna, urmand ca alaturi de combinatul Cuprom sa fie in top la nivel judetean in ce priveste numarul de disponibilizati.

MURES: Rata somajului, in continua crestere
Potrivit statisticilor agentiei judetene de profil, in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie, numarul total de persoane intrate in somaj a fost de 8.164, in timp ce numarul de iesiri din somaj pe aceeasi perioada este de 7.057. Rata somajului la sfarsitul lunii februarie a ajuns la 5,01% fata de 4,85 cat era in februarie.

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al AJOFM Mures, Ionela Moldovan, pentru lunile martie si aprilie s-a luat in evidente un numar de 348 disponibilzari, cu proemineta in industria de prelucrare a lemnului si in industria textila.

BISTRITA: Unul dintre judetele “mai fericite”
Conform clasamentului intocmit la nivel national, judetul Bistrita-Nasaud se va clasa pe penultimul loc in ce priveste disponibilizarile din luna martie. Adina Preda, purtator de cuvant al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Bistrita-Nasaud a declarat ca “numarul total de someri corespunzator lunii februarie, a crescut cu 788 persoane fata de cel din luna anterioara” si ca rata somajului la sfaristul lunii trecute a fost de 4,33 %, mai mare cu 0,62 procente decat cea din ianuarie.

Una dintre firmele cu problemeeste IPROEB. Infiintata in 1977, intreprinderea are ca domeniul de activitate productia si comercializarea de conductoare din aluminiu, otel-aluminiu si otel zincat. Din cauza lipsei de comenzi, in aceasta luna o 225 din cei 653 de salariati vor intra in somaj tehnic, si va primi doar 75% din salariu. Masura vine dupa ce, in februarie, firma a disponibilizat 102 persoane.

Mai jos, citynews.ro va prezinta clasamentul intocmit de ANOFM in ce priveste viitoarele disponibilizari estimate sa aiba loc in Transilvania pe parcursul acestei luni.

Disponibilizari estimate pentru urmatoarea perioada in Transilvania

Total 10.454 persoane din 127 de firme
1. Hunedoara – 2.031 persoane – 15 firme
2. Brasov – 1.616 persoane – 14 firme
3. Sibiu – 1.146 persoane – 9 firme
4. Arad – 1.371 persoane – 14 firme
5. Cluj – 819 persoane – 18 firme
6. Alba – 800 persoane -15 firme
7. Satu Mare – 787 persoane – 7 firme
8. Maramures – 392 persoane – 4 firme
9. Bihor – 306 persoane – 8 firme
10. Salaj – 382 persoane – 7 firme
11. Mures – 336 persoane – 7 firme
12. Harghita – 299 persoane – 6 firme
13. Bistrita-Nasaud – 149 persoane – 2 firme
14. Covasna – 20 persoane – 1 firme

Sursa: citynews.ro


Share
Ultima actualizare Joi, 05 Martie 2009 16:44
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact