logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Ce trebuie să ştiţi când sunteţi implicaţi într-un accident soldat cu pagube materiale PDF Imprimare Email 1169 Afişări
Vineri, 20 Februarie 2009 13:17
Conducătorii auto implicaţi într-un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea autovehiculelor sau alte pagube materiale sunt obligati să se prezinte la poliţie pentru declararea evenimentului, cu autovehiculele avariate. Conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a prezenta poliţiei următoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului, dovada încheierii asigurării obligatorii de răspundere civilă RCA.

În cazul accidentelor de circulaţie cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 de ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul (în Baia-Mare, Centrul de Soluţionare a Accidentelor Soldate cu Pagube Materiale se află pe str. Tineretului, nr. 4, în incinta Clubului Phoenix, în mediul rural la posturile de poliţie comunală) pentru întocmirea documentelor de constatare, care se eliberează numai în baza declaraţiilor scrise ale celor implicaţi.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie, se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 de zile. În situaţia în care cel puţin unul din vehiculele implicate în accidentul soldat numai cu avarii nu mai poate fi deplasat la unitatea de poliţie, conducătorii sunt obligaţi să anunţe imediat accidentul, să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa şi să aştepte poliţia în vederea întocmirii documentelor de constatare a accidentului.

Dacă în urma analizării situaţiei nu se poate desprinde o concluzie clară privind împrejurările în care a avut loc evenimentul şi există neconcordanţe între declaraţiile celor implicaţi, lucrătorul de poliţie împreună cu cei în cauză se vor deplasa la locul faptei, unde va efectua o cercetare amănunţită, inclusiv fotografii judiciare.

Dacă situaţia impune, activităţile desfăşurate se vor materializa prin întocmirea unui proces-verbal ce va fi semnat, în mod obligatoriu de către cei implicaţi şi de către martorii asistenţi/oculari, care se va anexa la procesul-verbal de soluţionare a accidentului.

Atunci când s-au produs prejudicii şi unor bunuri aparţinând domeniului public, regiilor autonome, societăţilor comerciale, institutiilor, persoane juridice sau fizice care nu sunt reprezentate la momentul încheierii documentelor de constatare, poliţistul va face menţiunea expresă in continutul procesului-verbal cu privire la pagubele produse acestora, o copie a acestuia şi a actului de asigurare urmând a fi înaintată instituţiilor/persoanelor păgubite pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

În cazul în care unul dintre conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze cât mai multe amănunte despre autovehicul respectiv ( marcă, tip, număr de înmatriculare, culoare, etc.) şi dacă este posibil, datele eventualilor martori.

Poliţiştii vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat în evenimentul rutier şi a conducătorului auto care nu s-a prezentat la poliţie în vederea declarării evenimentului rutier.

Începând cu data de 01.01.2009 a intrat în vigoare Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr.12 din 10.07.2008, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 556/23.07.2008, prin care au fost aprobate Normele privind procedura de întocmire şi eliberare a documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor. Astfel, în situaţia în care în evenimentul rutier au fost implicate două vehicule şi numai unul din acestea a fost avariat, potrivit dispozitiilor art. 79 alin. 2 lit. b din Ordonanţa de Urgentă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conducătorul vehiculului avariat, pentru care există o asigurare facultativă de avarii auto valabilă, se poate prezenta direct la societatea de asigurări pentru eliberarea documentului de introducere în reparaţie a vehiculului, fără a mai fi obligatoriu să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia a avut loc evenimentul.

Dacă, ulterior producerii accidentului, conducătorul vehiculului care nu a fost avariat se prezintă la unitatea de poliţie pe raza căruia s-a produs evenimentul, lucrătorul de poliţie nu aplică sancţiunea prevăzută la art. 100 alin. (3) lit. g) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2002, republicată, cu modificările si completările ulterioare, celuilalt conducător, in condiţiile în care acesta prezintă documentul de introducere în reparaţie a vehiculuilui, eliberat de asigurător (nu mai ia măsura ridicării în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioada de 30 de zile).

Persoanele fizice sau juridice autorizate să execute lucrări de reparaţii la vehiculele avariate au obligaţia să ţină evidenţa proprie a reparatiilor executate, conform prevederilor legale, şi să comunice imediat, la cererea politiei rutiere datele înregistrate solicitate de aceasta.

Deţinătorul/conducătorul unui vehicul avariat în alte împrejurări decât în accident de circulaţie (avariile nu au fost produse pe un drum public, s-au produs în urma unor calamităţi naturale – cutremure, inundaţii, alunecări de teren – sau în urma unor fenomene meteo – furtuni, căderi de grindină, descărcări electrice, etc.- , cele produse ca urmare a unor incendii ori de către autori necunoscuţi) se prezintă la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, lucrătorul de poliţie îl va informa despre posibilitatea soluţionării la societatea care a încheiat asigurarea facultativă Casco, prin eliberarea documentului de introducere în reparaţie a vehiculului direct de la asigurător.

Dacă deţinătorul/conducătorul unui vehicul avariat în condiţiile art. 80 alin. 2 din actul normativ mai sus menţionat, solicită poliţiei eliberarea autorizaţiei de reparaţii, lucrătorul de poliţie rutieră va elibera documentul, indiferent de data producerii evenimentului.

 

Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere

Subcomisar de poliţie

DORIN GHERMAN


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact