logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


OLIMPIADA DE BENZI DESENATE, Ediția a V-a, 2024 PDF Imprimare Email 254 Afişări
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 01:45

COMUNICAT

TEMA: România 100 la Jocurile Olimpice (100 de ani de la prima medalie olimpică obținută de Româniala JO, Paris 1924) - îmbinarea dintre sport / spiritul olimpic și cultură.

Tema ediției cu numărul 5 a Olimpiadei de Benzi Desenate - România 100 la Jocurile Olimpice, reprezintă nu doar o provocare creativă, ci și o oportunitate de a parcurge istoria, prezentul și viitorul Jocurilor Olimpice unite prin cultura celei de-a noua arte, banda desenată. În contextul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, România marchează 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută la JO (Paris 1924), iar acest lucru ne încurajează să explorăm, să inovăm și să transpunem în benzi desenate ceea ce înseamnă spiritul olimpic, inspirându-ne din istoria bogată a României la JO și a relației sale cu Franța și Parisul. De aici rezultă o sursă infinită de subiecte și influențe, îmbinarea dintre sport / spiritul olimpic și cultură!

Putem să ne gândim în acest context la marii români care au lăsat o amprentă profundă în universal parizian, fie că vorbim despre Constantin Brâncuși și arta sa unică, despre Maria Tănase și mesajul ei de iubire transmis prin muzică, sau despre Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu și prietenia prin intelectul lor profund. Putem descoperi legăturile tehnice și inginerești dintre cele două țări, cu referire la inginerul Gheorghe Pănculescu și turnul Eiffel. Să nu uităm de muzica magnifică sub bagheta marelui compozitor George Enescu, precum și spiritul avangardist a lui Tristan Tzara. Această olimpiadă reprezintă o oportunitate de a da viață poveștilor unice transpuse în benzi desenate, de a experimenta stiluri grafice noi, lucrări care să celebreze această conexiune specială dintre România și Franța la Jocurile Olimpice din 2024.

Ediția a V-a aduce mai multe noutăți importante în regulamentul de desfășurare: textele din benzile desenate vor fi în limba română, franceză sau engleză (deoarece planșele câștigătoare vor fi expuse la Paris în timpul Jocurilor Olimpice din 2024), posibilitatea de participare la Olimpiada de Benzi Deseante a elevilor români din Diasporă, precum și deschiderea unei noi categorii de jurizare a planșelor realizate de studenți.

Olimpiada de Benzi Desenate este inițiată de Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenatei, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Academiei Olimpice Române. Eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

 

OBIECTIVE:

1: Conștientizarea copiilor și tinerilor cu privire la importanța valorilor naționale care au ridicat România la cel mai înalt nivel de performanță olimpică. Promovarea copiilor și tinerilor talentați la desen și literatură prin lucrări de benzi desenate.

2: Organizarea, implementarea și premierea participanților la concursul de benzi desenate.

3: Atragerea și implicarea școlarilor, elevilor, invățătorilor și profesorilor în concursul organizat în cadrul Olimpiadei de Benzi Desenate, ce are scopul de a stimula latura creativă și de a transmite, prin lucrările de benzi desenate realizate, un mesaj prin desen și text cu privire la olimpiadă și spiritul olimpic.

4: Promovarea și mediatizarea rezultatelor la nivel național.

 

ETAPELE OLIMPIADEI:

1. Stabilirea componenței echipei de elaborare a concursului. Stabilirea componenței comisiei de evaluare a lucrărilor (juriul).

2. Promovarea concursului prin: rețele de socializare și media (presa scrisă și online, radio, tv), ateliere de benzi desenate online si offline în școli și licee, biblioteci, festivaluri și alte evenimente culturale, participarea la activități sportive pe plan local și național.

3. Trimiterea lucrărilor la adresa de email a concursului, respectând toate cerințele concursului.

4. Jurizarea lucrărilor înscrise în concurs.

5. Premierea lucrărilor câștigătoare.

 

Regulament de desfășurare:

1. Condiții de participare: concursul este destinat școlarilor, elevilor (clasele I – XII) și stdenților.

2. Specificații tehnice: metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate: desen în creion, contur, culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanțe de gri. Lucrările se pot realize și în variant digital. Se va lucra pe planșă în poziție verticală.

3. Dimensiunea lucrării / planșei:

format A4 pentru clasele I – IV

format A3 pentru clasele V – XII și studenți.

4. OBLIGATORIU: În partea de sus a lucrării trebuie trecut tiltul poveștii și numele autorului (elevului / studentului), iar în partea de jos a lucrării trebuie trecute clasa, școala, facultatea și orașul / comuna. Lucrările care nu vor conține aceste detalii, vor fi eliminate din concurs.

5. Participanții vor concura în următoarele grupe: clasa I, clasa a II-a, clasa a II-a, clasa a IV-a, clasa a V-a, clasa a VI-a clasa a VII-a, clasa a VIII, clasa a IX-a, clasa a X-a, clasa a XI-a, clasa a XII-a, facultate.

6. Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev / student care-și asumă originalitatea subiectului, a poveștii în benzi desenate. Orice idee copiată, va fi eliminată din concurs.

7. Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină /planșă. Fiecare concurent poate participa cu o singură planșă. Participanții care vor trimite mai mult de o pagină, vor fi eliminați din concurs.

8. Paginile / planșele de bandă desenată ale participanților vor fi trimise prin transfer electronic (weetransfer) via email, scanate la rezoluția 300 dpi, in format jpg, până la finalul lunii martie 2024. Orice lucrare primită după data de 31 Martie 2024 nu va fi luată în considerare pentru concurs.

9. Înscrierea paginilor / planșelor de bandă desenată în concurs se face prin intermediul bibliotecilor școlare, județene, orășenești și comunale, individual de către studenți. Fiecare bibliotecă, bibliotecar, învățător sau profesor va trimite o listă cu participanții la concurs, împreună cu planșele scanate DIRECT la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

10. Prin înscrierea și participarea la concurs, fiecare școlar / elev / student declară că este autorul unic al lucrării şi posedă drepturile de autor personale şi economice asupra acesteia, iar lucrarea în speță nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terţi.

11. Organizatorii concursului nu își asuma nici o responsabilitate privind eventualele încălcări ale dreptului de autor.

12. De asemenea, prin înscrierea în concurs, școlarul / elevul / studentul își exprimă acordul cu utilizarea lucrării, parțial sau integral de către organizatori, în scopul promovării Olimpiadei de benzi desenate, cât și pentru realizarea unor expoziții cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.

 

Evaluarea paginii /planșei de bandă desenată:

Un juriu format din specialiști (membrii COSR, autori de benzi desenate, jurnaliști sportivi, scriitori) vor avea în vedere următoarele:

- respectarea specificațiilor tehnice

- originalitatea lucrărilor (text și desen)

- acuratețea stilului

 

Se vor acorda premii pentru fiecare grupă de participare: un loc I; un loc II; un loc III.

Se vor acorda 3 mențiuni pentru fiecare grupă de participare.

Toți participanții vor primi diplome de participare, via e-mail. Toti bibliotecarii, învățătorii și profesorii coordonatori vor primi diplome, via e-mail.

Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta unor muzee și în alte instituții de cultură din țară și de peste hotare.

 

Data și locul galei de premiere se va anunța la o dată ulterioară.

 

Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană „George Barițiu" Brașov - Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret, Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociația Bibliotecilor din România (ABR), Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Muzeul Sportului, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Francofon Buzău, Opera Comică pentru Copii.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Zile și Nopți, Mangalia News, Ultima Oră, BD Historia, Comics Didactic, Revista Născut pentru sport.

 


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact