logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


18 decembrie 2021 - GALA LAUREAȚILOR CULTURII IEȘENE, ediția a III-a, 2021 PDF Imprimare Email 313 Afişări
Scris de Sighet Online   
Luni, 20 Decembrie 2021 03:55

Evenimentul a fost organizat de Liga Scriitorilor Români - Filiala Iași - Nord Est și partenerii săi tradiţionali (Cenaclul de literatură şi pictură Octav Băncilă al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi, UZPR - Filiala Iaşi), la Cercul Militar din Iași.

Manifestarea a început cu cele mai frumoase colinde „Deschide ușa creștine” și „Sub fereastră la om bun”, interpretate admirabil de Silvia Aboaice și Bogdan Iordache. Magia sărbătorilor de iarnă ne-a cuprins, cele două voci superbe s-au armonizat în mod excepțional. Când au început să cânte, cu sufletul am pornit și noi colinda prin toate sărbătorile de iarnă cu tradițiile lor.

Poate că am fi continuat dacă nu s-ar fi terminat melodiile și moderatoarea Corina Gherman Matei nu ar fi anunțat deschiderea Galei cu Mesajul președintelui Ligii Naționale a Scriitorilor Români, Al. Florin Țene (citit de Ilie Serediuc) prin care se apreciază activitățile organizate și desfășurate de Filiala Iași Nord-Est (președinte Dan Teodorescu). A felicitat pe toți cei care „aprind lumina” culturii și o transmit peste generații. În încheiere a urat tuturor: „Sănătate, bucurii și inspirație alături de tradiționalul «La mulți ani»” și a dăruit poezia, cu un mesaj emoționant, „Iisus s-a născut”.

Preotul militar Dr. Adrian Morțun a conferențiat despre „Semnificația Crăciunului”, ce reprezintă această sărbătoare plină de tradiții, în miros de bucate românești și obiceiuri care adună familia în jurul bradului, ascultând la fereastră colindele.

Într-o atmosferă de vis au evoluat pe scenă artiști, nume importante pe afiș. Silvia Aboaice și Bogdan Iordache prin cântecele lor au adus iarna, cu adevărat! Frumusețea vocilor a fost auzită de Zâna Iarnă și a slobozit câțiva fulgi și atunci cei doi, prin cântecul lor, ne-au sugerat că vom traversa momentele deosebite fiindcă va fi „O iarnă cu îngeri în casa ta și a mea”. Yasmina Cătălina Stoleru, tânăra artistă de doar 12 ani, cu o voce frumoasă și interpretare deosebită a cântecului popular moldovenesc a impresionat. Elena Baston a încântat publicul prin melodiile de muzică populară cu ritmurile vesele. Silviu Labeș, voce unică, a evoluat cu muzică de suflet. Ovidiu Enea cu acordeonul său și zâmbetul pe buze a emoționat auditoriul, a cântat fantastic și notele au pătruns în suflet. Cunoscutul interpret şi cantautor, Adi Gegiuc, prin voce și acordurile la chitară a înnobilat sufletele cu liniște și frumusețe. Nu a lipsit nici vioara maestrului Marinică Botea, prin virtuozitate, prin finețea mânuirii arcușului ne-a purtat în lumea cântecelor de petrecere, café-concert etc.

Și-au lansat cărțile în fața publicului: Silvia și Ioan Hodaș, Dumitru V. Marin și Dan Teodorescu. Au fost prezentate de Romeo Romila, Corina Matei-Gherman, Martha Eșanu, iar Dan Teodorescu a vorbit despre vasta operă literară a octogenarului Dumitru V. Marin, care are 52 de cărţi editate până acum.

Chiar dacă prima carte prezentată a avut titlul „Harababură în Doi”, autori Silvia și Ioan Hodaș, totul a mers bine, într-o ordine și disciplină stabilite de moderatorii Corina Matei Gherman și Dan Teodorescu. Romeo Romila a venit cu argumente și a demonstrat că umorul lui Ioan Hodaș se aliniază lăudabil cu proza scurtă a Silviei Hodaș și că „harababura” este totuși... ordonată. Corina Matei-Gherman l-a prezentat şi ea pe Dumitru V. Marin, important om de cultură vasluian, cu multe apariții editoriale și muncă imensă depusă în realizarea volumului intitulat „Opera Magna 6”, a revistei „Meridianul cultural românesc”, a ziarului „Meridianul Iaşi - Vaslui - Bacău”. Martha Eșanu a elogiat activitatea jurnalistului și scriitorului Dan Teodorescu, în palmares cu 30 de volume, editate în ultimii șase ani. În acest volum „Iași – Cultură, Spirit și Credință”, autorul surprinde cultura, credința și spiritul activităților desfășurate în anumite perioade din 2021, cartea fiind dedicată memoriei celui care a fost Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR, plecat prea devreme la ceruri.

A urmat un moment emoționant, Festivitatea de premiere, când s-au acordat Diplome de Excelență și medalii, pentru toate secțiunile: proză, poezie, umor, pictură, proză-jurnalism, interviu, memorialistică, parteneriat cultural. Premierea s-a făcut pe tot parcursul programului, în patru părţi distincte şi pe secţiuni. În ultima parte a premierii s-au acordat diplome și medalii, pentru Personalitatea culturală a anului 2021, domnilor: Benone Tiron, Dumitru V. Marin și Dan Teodorescu.

Buna dispoziție a fost întreținută de: Doru Melnic, cu ale sale „Declarații...”, Ioan Hodaș cu poezii umoristice și Cornelia Bejan cu epigrame.

Manifestarea a derulat şi un scurt program specific tradițiilor de iarnă: urătură – Valeriu Rudolf, recitare - poezii adresate lui Moș Crăciun de Rodica Murgu, colind - micuța Daria Maria Mocanu (9 ani), cea care, cu o voce caldă ne-a îndemnat să ținem aprinsă în suflet „candela iubirii”. Tot despre iubire ne-a cântat și vorbit artista Silvia Aboaice.

Nu trebuie să uităm de cei care s-au ocupat cu foto-video și care au imortalizat orice clipă: Ioan Vârlan, Calistrat Robu, Maria Teodorescu, elevul Silviu Teodorescu, Petronela Cotea Mihai, Silvia Hodaș.

Gala Laureaților Culturii Ieșene a fost filmată și promovată de Petronela Cotea Mihai, de la Radio România Iași.

A fost un eveniment cultural-artistic deosebit, cu momente diverse ce au bucurat, încântat, emoționat. Trăirile sufletești profunde și înălțătoare vor lăsa urme adânci și amintiri frumoase. Felicitări tuturor organizatorilor!

Sănătate, liniște, prosperitate! Sărbători cu alese binecuvântări. La mulți ani cu mult bine!


* Premii importante la Gala Laureaţilor Culturii Ieşene pentru anul 2021

Secţiunile de premiere şi laureaţii culturii ieşene pentru 2021, în viziunea juriului format din membrii Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, Uniunii Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi ai Cenaclului de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi sunt următoarele:

- Secţiunea Poezie:

Corina Matei-Gherman, Veronica Rusu-Bucico (Republica Moldova), Anastasia Gîrneaţă, Eduard Dorin Ene (Bucureşti - post mortem).

- Secţiunea Poezie umoristică:

Ioan Hodaş (Codăeşti - jud. Vaslui) şi Rodica Murgu;

- Secţiunea Proză - jurnalism, interviu, memorialistică: