logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Cum se ia permisul de conducere la noi în țară și cum se ia în Suedia? PDF Imprimare Email 2699 Afişări
Scris de Sighet Online   
Vineri, 25 Mai 2018 19:59
Examenul de permis de conducere este un examen important pentru majoritatea dintre noi. Până la urmă, este vorba despre viața noastră în joc, dar și viețile celorlalți, așa că trebuie să-i acordăm importanța cuvenită. Veți sesiza însă foarte multe diferențe dacă locuiți în afara României și veți face școală acolo. Mai jos, am dori să vă vorbim despre diferențele destul de mari dintre școlile de șoferi din România și cele din Suedia, o țară cunoscută pentru dezvoltarea și siguranța ei. 

Înprimul rând, să începem cu procesul de înscriere. Cum te înscrii la o școală din România? Vă trebuie mai multe documente, printre care un aviz medical care să ateste că sunteți apt pentru conducerea autovehiculelor, un cazier, o cerere-tip completată, act de identitate, original și copie, și două poze de tip buletin. Bineînțeles, se plăteșteși o taxă pentru școala de șoferi care este în jur de 1000 de lei (220 de euro). 

În Suedia, ca să începeți o școală de șoferi îți trebuie un permis, așa numitul “learning permit”. Acesta înseamnă să completați online o aplicație în care declarați pe propria răspundere că sunteți apt din punct de vedere al sănătății și trebuie de asemenea să vă faceți un test de vedere. Certificatul îl puteți obține de la orice centru de oftalmologie sau la școlile de șoferi. Formularul trebuie trimis către Agenția de Transport Suedeză. Taxa este de 220 de coroane, adică aproximativ 22 de euro. Poate dura și până la două luni ca să primiți acceptul de a începe școala de șoferi. Aici aveți două variante: fie plătiți o școală, fie vă puteți antrena cu un prieten, părinte sau frate, care trebuie să aibă minim 24 de ani și să fi avut permisul de cinci ani. Cel mai indicat este să urmați cursurile unei școli, cu un instructor autorizat, ca să nu deprindeți obiceiurile altor șoferi. 
 
Școala de șoferi în România durează aproximativ 30 de zile, unde ai alocate 24 de ore de teorie și 30 de ore de condus în trafic. Poți participa la cursurile oferite de școală sau poți învăța de unul singur regulile, acasă, din cărțile aprobate. După, urmează doar examenul teoretic și apoi examenul practic, unde timpul poate varia. Știm cu toții că, în România, au existat cazuri în care mulți au preferat să plătească șpagă și să treacă foarte ușor peste examenul de condus, o metodă iresponsabilă și deloc sigură pentru șoselele noastre.
 
În Suedia, lucrurile stau puțin diferit. Întreaga școală vă va costa în jur de 15.000 de coroane, asta însemnând în jur de 1.500 de euro, însă să vedem de ce costă atât.
Vi se oferă o carte extrem de complexă din care trebuie să învățați pentru mai multe examene. Vi se oferă posibilitatea de a exersa întrebările pe un computer, exact așa cum ar fi și examenul. O oră de condus în trafic durează 50-70 de minute și costă 800 de coroane suedeze, iar numărul acestora trebuie să fie minim 12. Aveți mai multe examene de trecut. 
 
Primul este “Risk Training Test” și este obligatoriu pentru categoria B. Durează trei ore și este efectuat într-o clasă specială, pe calculator, la școala de șoferi. Vi se prezintă riscurile pe care le-ați avea dacă ați alege să conduceți sub influența băuturilor alcoolice, a drogurilor sau a oboselii. Există o simulare pe calculator pentru a vă arăta cum vede o persoană în aceste condiții. Costă între 400 și 800 de coroane și este valabil cinci ani. Următorul examen obligatoriu este “Skid Training Test”. Durează trei-patru ore și costă în jur de 2.000 de coroane suedeze. Ce înseamnă? Se face de obicei când persoana este sigură deja pe abilitățile de condus și reconstituie diverse situații pe care le-ar avea de înfruntat. De exemplu, veți testa cum se simte un accident la 7km/h, legându-vă de scaun și coborând mașina pe o rampă. Veți învăța de asemenea cum puteți scăpa cu viață dintr-o mașină ce s-a răsturnat cu susul în jos. Deși acestea sunt voluntare, sunt extrem de utile în viață. Veți face slalom pentru a simți mașina în condiții de ploaie sau ninsoare, veți învăța tehnici de frânare pe șosele umede. În mașină, vă veți afla fie singur, fie alături de un alt coleg, comunicând cu instructorul cu ajutorul unui walkie-talkie. 
 
De abia după aceste două teste, urmează testul teoretic care durează 50 de minute și are 65 de întrebări. Trebuie să ai minim 52 de răspunsuri corecte și vi se cere să cunoașteți destul de bine și mecanică. Se dă pe calculator și este valabil în mai multe limbi. Imediat după testul teoretic, trebuie să dați și examenul practic. În decurs de două luni, aveți șansa să luați și examenul teoretic, dacă ați fost admis doar la cel practic. Puteți să vă înregistrați pentru acestea pe cont propriu, online, totul este foarte simplu și bine organizat. Într-un final dacă totul decurge bine, puteți primi permisul de conducere contra sumei de 250 de coroane, adică 25 de euro. 
 
După cum puteți vedea, diferențele sunt într-adevăr majore, iar procesul de obținere a permisului în Suedia este gândit în așa măsură încât, pe șoselele din țara lor, să fie oameni bine pregătiți în situațiile de criză, să știe foarte bine ce să facă în cazul unui accident, să știe ce să repare în caz că mașina se strică, cum se întreține o mașină și cum se conduce în situații de vreme nefavorabilă. Toate aceste lucruri trebuie știute atât de femei, cât și de bărbați, fără nicio excepție. Este până la urmă un examen al vieții de unde trebuie să învățăm să fim responsabili de viețile noastre, dar și de ale celorlalți. Dacă am putea face o analogie, am putea spune că este asemănător unui joc de poker. Metaforic vorbind, ambele te pregătesc pentru viață, regulile jocului te ajută să înțelegi cum pot fi lucrurile - previzibile sau imprevizbile - iar lecțiile pe care trebuie să le înveți, respectând aceste reguli, sunt de neprețuit. Ca și în poker, cum spune englezul,trebuie să ai “un edge”, trebuie să ai un avantaj, iar în acest caz avantajul este de a fi bine pregătit pentru orice ce ți se poate întâmpla pe șosea, ca un proaspăt șofer. Trebuie să fii vigilent și agil, pentru că, așa cum este și în joc, totul este imprevizibil!

Share
Ultima actualizare Vineri, 25 Mai 2018 20:10
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact