logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL: Eu scriu, tu citeşti, ei… PDF Imprimare Email 1130 Afişări
Scris de Horia Picu   
Luni, 09 Noiembrie 2015 18:09
Indignarea bunului meu prieten Dani Godja, prezentǎ ȋn articolul „Schimbarea ȋncepe cu noi! Doar cǎ noi nu ne dorim schimbarea...” aproape cǎ o pot vedea ieşind din ecranul calculatorului şi pǎtrunzȃnd pȃnǎ ȋn adȃncul ființei omeneşti. Pentru cǎ ȋn presa scrisǎ  (electronic sau pe suport de hȃrtie) se merge pe principiul pe care-l vedeți ȋn titlul articolului, voi ȋncerca sǎ rǎspund, ca cetǎțean neȋnregimentat politic de mai mulți ani, dar interesat de ceea ce se ȋntȃmplǎ ȋn societatea ȋn care m-am pomenit ȋntr-o zi. Dacǎ vrei sǎ vii pe lume sau dacǎ vrei sǎ pleci din aceeaşi lume ȋntr-o zi, nu te ȋntreabǎ nimeni dintre cei care ar putea sǎ ia o hotǎrȃre. Dar lumea ȋn care ȋți duci existența cȃteva decenii, mi se pare normal sǎ cǎutǎm s-o ȋntelegem şi pe mǎsura şanselor pe care ni le oferǎ viața, s-o ȋmbunǎtǎțim, ȋn folosul nostru, al familiilor şi pȃnǎ la urmǎ, al tuturor. Dacǎ nu putem schimba lumea, mǎcar trebuie sǎ ne spunem pǎsul, cȃt mai tare, cȃt mai mulți, de cȃt mai multe ori.
 
Eu scriu, Dani scrie, Sighet Online scrie, dvs. citiți şi dupǎ comentariile pe care le faceți vǎd cǎ de multe ori articolele noastre sunt apreciate. Problema e ce fac ei, adicǎ acei privilegiați care, ȋn locul celor trei puncte de suspensie pe care le-am pus ȋn titlu, fac ceea ce n-ar trebui sǎ facǎ: se fac cǎ plouǎ, nu acționeazǎ, nu se coboarǎ pȃnǎ la nivelul cetǎțeanului care-i bun doar sǎ-şi plǎteascǎ impozitele şi sǎ-i voteze pe ǎia care le-au dat mai multe gǎleți sau pixuri cu mesaje electorale lǎmuritoare. 
 
Protestul din 7 noiembrie la care au participat cȃțiva  tineri din Sighet a avut parte şi de comentarii rǎutǎcioase. De ce considerați, stimați observatori intransigenți ai societǎții sighetene, cǎ elevii, studenții, angajații ȋn domeniul public sau privat din oraşul nostru, cuprinşi cu toții ȋn categoria „tineri”,  nu vǎd ce se ȋntȃmplǎ lȃngǎ ei, zi de zi? Sǎ nu confundǎm notele din catalog cu incapacitatea  tinerilor de a vedea cu ochii, dar şi cu ochii minții, lumea ȋn care s-au trezit şi ei, la fel ca noi cu mai mult timp ȋn urmǎ! Ei ne judecǎ cel mai bine! Merg la concerte de rock şi la alte feluri de muzicǎ pe care şi eu le ascult, participǎ la concerte la care şi eu aş fi participat. Sunt sigur cǎ muzica n-are vȃrstǎ, nici iubitorii ei. Iubitorilor de rock din Sighet, din partea mea o prieteneascǎ ȋmbrǎțişare!
 
Unii dintre noi ȋşi doresc schimbarea. Dar nu-i suficient sǎ fie doar unii... „Doar cǎ noi nu ne dorim schimbarea!” – zice Dani. Una dintre cauzele pentru care nu ne dorim schimbarea e cǎ n-avem sȃnge ȋn instalație! Sigur, o micǎ glumǎ, dar dacǎ vorbim de donare de sȃnge ȋn Sighetu Marmației, chiar stǎm rǎu! Despre faptul cǎ donarea se face o datǎ pe lunǎ, cȃnd vine echipa specializatǎ din Baia Mare, ați mai citit pe site-ul nostru. Dar ceea ce vreau sǎ spun mai departe, n-ați mai citit! Pe scurt, de fiecare datǎ cȃnd mǎ duc la donare, mi se cere o dovadǎ de la medicul de familie care ar fi necesarǎ pentru carnetul de donator. Precizez cǎ se poate dona sȃnge şi fǎrǎ actul eliberat de la medicul de familie. Doar cǎ medicul a ținut sǎ-mi cearǎ 15 lei pentru eliberarea dovezii cǎ sunt sǎnǎtos şi pot dona sȃnge. Nu este nimic anormal ȋn pretenția doctorului, m-am interesat despre asta. Dar rǎmȃn ȋntrebǎrile: donezi şi sȃnge şi mai trebuie sǎ dai ȋn plus 15 lei pentru asta? De ce? Cine a putut emite o asemenea monstruozitate de act legislativ? De ce alți medici de familie nu emit acte medicale contra cost? De ce nu are Sighetul un Centru permanent pentru donare de sȃnge? O doamnǎ de la CNAS – pe care am apelat-o folosind numǎrul verde al instituției – m-a asigurat cǎ medicul de familie e cel care poate decide dacǎ cere sau nu bani pentru o adeverințǎ  medicalǎ  ca cea de care aş fi avut nevoie ȋntr-o zi ȋn care ar fi trebuit sǎ stau multe ore la rȃnd pentru 450 ml de sȃnge donat.
 
N-avem sȃnge suficient. Atunci cum vrem sǎ meargǎ instalația,  mai clar spus, cum sǎ meargǎ societatea dacǎ legile sunt strȃmbe?
 
S-a manifestat mult ȋn ultimele zile. Manifestanții, fie cǎ au fost din Sighet, din Cluj-Napoca, din Timişoara sau din Bucureşti, au fost civilizați şi din categoria celor care ştiu sǎ scrie corect! Remarcabil acest lucru, pe care-l semnalez cu convingerea cǎ oameni valoroşi se gǎsesc peste tot ȋn țara noastrǎ. Se gǎsesc, dar cine sǎ-i bage-n semǎ? Cei care ar putea-o face, n-o fac, pentru cǎ asta ar ȋnsemna sǎ-şi piardǎ privilegiile care ating, ȋn multe cazuri, nesimțirea...
 
Eu scriu, Dani scrie, sighetonline scrie, ei...tac! Tac, nu rǎspund niciodatǎ problemelor de interes general despre care scriem. Şi viața merge mai departe, indiferent de privilegiile sau de neajunsurile ei. 
 
Se strigǎ rǎspicat ȋn aceste zile ca politichienii  momentului (cam prea lung „momentul” ǎsta...) sǎ plece şi sǎ vinǎ alți membri ai cetǎții care pȃnǎ acum au fost departe de politicǎ. Lucrul cerut e imposibil de ȋnfǎptuit ȋntr-un termen scurt. Politichienii trebuie ȋntȃi sǎ dea legi drepte pentru ca retragerea lor din lumea privilegiaților sǎ se facǎ fǎrǎ ca sistemul democratic sǎ aibǎ sincope. Entuziasmul maselor e admirabil, dar cum se va ȋmplini el ȋntr-o zi, e o poveste ceva mai lungǎ şi care nu neapǎrat va avea un final fericit...  
 
 

Share
Ultima actualizare Luni, 09 Noiembrie 2015 21:08
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact