logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Ucraina ar putea lansa o operatiune antiterorista in Transcarpatia, la frontiera cu Romania PDF Imprimare Email 4153 Afişări
Luni, 20 Iulie 2015 14:16

 Autoritatile ucrainene ar putea lansa o operatiune antiterorista in regiunea Transcarpatia, situata in vestul Ucrainei, la frontiera cu Romania, Ungaria si Slovacia, in urma confruntarilor armate produse in aceasta zona, informeaza site-ul agentiei Tass, citat de Mediafax.
 
"Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizeaza posibilitatea lansarii unei misiuni antiteroriste in zona orasului Mukaceve si in toata regiunea Transcarpatia", a declarat Ghennadi Kuznetsov, seful Directiei antiteroriste de la Kiev.
 
"Deocamdata, nu a fost luata nicio decizie in acest sens", a explicat oficialul ucrainean.
 
"Avem de-a face cu activitati teroriste pentru impartirea zonelor de influenta", a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se la confruntarile militare izbucnite in 12 iulie.
 
Administratia prooccidentala de la Kiev se confrunta cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia, unde combatantii grupului ultranationalist Sectorul Dreptei sunt implicati in confruntari armate cu autoritatile. Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuza sa predea armele si au fost implicati in confruntari cu serviciile de securitate ucrainene in apropierea orasului Mukaceve, situat in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia. 
 
Confruntarile armate au izbucnit pe 12 iulie, cand zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autoritatile inarmati cu arme automate si lansatoare de grenade. Ambele parti se acuza ca ar fi deschis focul, iar confruntarile s-au soldat cu cel putin trei morti, un civil si doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost ranite. Organizatia ultranationalista, implicata in protestele violente care au condus la inlaturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la inceputul anului 2014 si in conflictul separatist din estul Ucrainei, refuza predarea armelor, argumentand ca vrea sa opreasca traficul ilegal cu tigari spre Ungaria si Slovacia, in contextul in care contrabanda i-ar imbogati pe politicienii ucraineni.
 
"Membrii gruparii se prezinta ca fiind personaje de genul Robin Hood care apara ordinea publica, combatand coruptia care afecteaza institutiile guvernamentale ucrainene de la destramarea URSS", comenteaza BBC. "Confruntarile militare din sud-vestul Ucrainei, intre membri ai unui grup paramilitar de extrema-dreapta si autoritatile locale, au starnit temerea ca violentele se extind dincolo de conflictul separatist din estul tarii, periclitand echilibrul politic fragil", explica BBC.
 
Presedintele Petro Poroshenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind ingrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Donetsk si Lugansk, unde luptele care dureaza de un an si jumatate s-au soldat cu cel putin 6.500 de morti. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenta militara in jurul orasului Mukaceve.
 
"Pentru a evita o baie de sange, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) si Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale sa predea armele", a anuntat zilele trecute Guvernul de la Kiev. Doar doi militanti ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmitand ca asculta doar de ordinele liderului organizatiei, Dmitri Iaros, considerat un adept al "etnonationalismului" care vrea o "derusificare" a Ucrainei. Iaros a condamnat in mod repetat "totalitarismul liberal" impus de Europa, cerand inlaturarea oligarhilor ucraineni si denuntand politicile presedintelui miliardar Petro Poroshenko. Rusia a exprimat preocupare pentru situatia din vestul Ucrainei, catalogand drept "fascista" si "neonazista" gruparea Pravi Sektor. Ambasadorul UE in Ucraina, Jan Tombinski, a cerut "solutionarea rapida a conflictului".
 
Orasul ucrainean Mukaceve se afla la circa 50 de kilometri de frontiera Romaniei, la 30 de kilometri de cea a Ungariei si la 40 de kilometri de cea a Slovaciei.
 
Ungaria este pregatita pentru un exod al maghiarilor din vestul Ucrainei, in cazul unui conflict
 
Ungaria va suplimenta asistenta financiara destinata etnicilor maghiari din vestul Ucrainei si este pregatita pentru "scenariul cel mai grav", cel al unui exod din cauza confruntarilor militare, anunta Janos lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Mediafax.
 
"Ungaria va contribui la finantarea salariilor profesorilor, la alimentele oferite copiilor si la subventionarea unor localitati din vestul Ucrainei care au dificultati economice", a declarat Janos Lazar intr-un interviu acordat publicatiei Napi Gazdasag.
 
"Prioritatea noastra este ca etnicii maghiari din vestul Ucrainei sa fie in stare sa traiasca acasa, de aceea vom initia un program de asistenta", a explicat Lazar.
 
"De asemenea, Ungaria este pregatita pentru scenariul cel mai grav, cel in care etnicii maghiari din vestul Ucrainei ar fi fortati sa fuga din cauza violentelor. Guvernul Ungariei trebuie sa protejeze toti cetatenii ungari. Daca maghiari din vestul Ucrainei vor trebui sa fuga, ii vom primi pe toti in Ungaria", a spus Janos Lazar.
 
Joi, Guvernul de la Budapesta se declara "extrem de preocupat" de confruntarile armate produse in vestul Ucrainei, intr-o zona situata in apropierea frontierelor cu Ungaria si Romania.
 
SURSA: HotNews.ro

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact