logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DIN RECHIZITORIUL UNUI CAZ SPECIAL - Stenogramele contrabandiştilor conduşi de un sighetean şi un fost angajat la Frontieră. Prejudiciul provocat de grupare depăşeşte 1 milion de euro PDF Imprimare Email 1178 Afişări
Scris de InfoMM.ro   
Vineri, 19 Iunie 2015 14:10

O importantă grupare infracţională axată pe contrabanda cu ţigări din Ucraina a fost destructurată de oamenii legii. Grupul era condus de un sighetean, acesta fiind secondat de un fost angajat al Poliţiei de Frontieră.
 
Prejudiciul creat de această grupare bugetului de stat este de 4. 508.343 lei, echivalentul a 1.017.684,6 euro. Metodele folosite de membrii grupării au fost variate. Una dintre acestea a constat în determinarea unor funcţionari publici din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei să accepte ca, în schimbul promisiunii unor sume de bani, să le faciliteze tranzitarea ilegală prin frontieră a unor cantităţi importante de ţigări provenite din Ucraina.
 
Lider infracţional cu carnet de partid
 
Neavând succes în acest demers, s-a trecut la o altă metodă: adoptarea unor tactici agresive de intimidare, ajunse până la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, unde s-au adresat în mod repetat sesizări tendenţioase, plângeri cu caracter mincinos prin care erau culpabilizate cadrele de poliţie implicate în stoparea fenomenului infracţional de contrabandă cu ţigări.
 
Potrivit oamenilor legii, s-a remarcat că membrii grupării, bazându-se pe relaţii de apartenenţă la partidele politice de guvernământ, au încercat ca, prin intermediul acestora, să determine chiar mutarea sau schimbarea din funcţii a unor funcţionari de poliţie din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei sau sancţionarea acestora pe baza unor abuzuri închipuite comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Toate aceste acte aveau drept obiectiv înlăturarea tuturor impedimentelor cu care gruparea infracţională se confrunta.
 
Sugestiv este şi cazul coordonatorului şi iniţiatorului grupului, care nu a ezitat să se prevaleze de calitatea sa de membru al formaţiunii politice din care făcea parte şi de relaţiile sale la vârful acesteia pentru a împiedica desfăşurarea normală a atribuţiilor specifice ale poliţiei de frontieră şi a încerca chiar înlăturarea unor lucrători din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei.
 
Controale MAI solicitate de infractori
 
Datorită complexităţii cazului şi pentru o mai bună documentare a acestuia, au fost folosiţi un investigator cu identitate protejată şi un investigator cu identitate reală, relevă surse din sadrul structurilor de investigare a crimei organizate. Sugestiv este un fragment dintr-o discuţie telefonică purtată de liderul grupării cu un membru al acesteia, în care îi relatează despre prezenţa Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne la sediul ITPF Sighetu Marmaţiei, ca urmare a solicitării sale, acesta aşteptându-se să fie înlăturaţi poliţiştii care îi periclitau activitatea infracţională:
 
Lider: Că şi la noi, la Sighet, îi Corpu’ de control acolo!
 
Membru: Da?
 
Lider: Da, o zis că ce face Dinei, ferea Dumnezeu!
 
Membru: No, om vedea ce va fi!
 
Lider: Da-de, da-de a veni a păşi la altă moară! Văd eu acuma, că dacă nu o dau altfel, oricum îi zăpăcesc, că deja îi am la mână pe tăţi! Văd eu! Că m-o sunat: că hai până aici! Corpul de control al ministrului! O Zis: rămâne la cum zici tu!
 
Relevantă este şi o altă convorbire telefonică purtată între liderul grupării cu secundul său, în care, printre altele, face afirmaţii despre un prieten de-al său de la DGA, care acum este în Corpul de Control al ministrului, şi că instituţii importante de informaţii ale statului - SRI, SIPI - sunt sub comanda lui:
 
Lider: Ce zici, unde lucra? Băi, unde lucra prietenul meu de la DGA...
 
Secundul: Da...
 
Lider: Ştii unde lucra? Nu!
 
Lider: Corpul de Control al ministrului!
 
Secundul: Tu eşti nebun?
 
Lider: Ăla cu care am fost cu el la… acolo, ştii?
 
Secundul: Aha.
 
Lider: Ăla ce a făcut acţiunile alea, ştii l-o luat Corpul de Control! O zis că tot ce i-am spus îi adevărat! O verificat tot... şi mai îi… asta îmi povesteşte… se făcea păru ca pă găină!
 
Lider: Şi îi SRI, şi, fuai, SIPI şi tăt… ioi de pe p… me!
 
Secundul: No, nu-i rău, nu-i rău, tati!
 
Lider: Da amu…
 
Secundul: Ş-apoi di… ş-apoi de ce trebe să stai?
 
Lider: Comanda îi la mine.
 
Contrabandişti „bilingvi” româno-spanioli
 
Din probele administrate de oamenii legii, a rezultat că grupul infracţional organizat a acţionat în numeroase rânduri, procurând din Ucraina cantităţi foarte mari de ţigări pe care le-a introdus apoi în România, transportându-le cu diferite mijloace de transport sau folosind diferite metode de ascundere, depozitare, păstrare a cantităţilor respective de ţigări în diverse locaţii, de unde au fost apoi vândute unor beneficiari de pe raza mai multor judeţe din ţară, realizându-se transportul produselor spre destinaţie şi încasându-se sume foarte importante de bani. Convorbirile telefonice între membrii grupării erau purtate, pentru a-i deruta pe anchetatori, atât în limba română, codificat, cât şi în spaniolă, iar cartelele telefonice erau des schimbate.
 
La finalizarea cercetărilor, membrii grupării au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi dare de mită.
 
SURSA: InfoMM.ro

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact