logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca nu a transpus in legislatia interna o directiva privind vehiculele scoase din uz PDF Imprimare Email 660 Afişări
Joi, 28 Mai 2015 15:57

 Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul intern actul normativ revizuit al UE privind vehiculele scoase din uz, a anuntat joi executivul comunitar referitor la actiunile de infringement. De asemenea, Comisia a avansat in alte doua proceduri de infringement impotriva Romaniei: una privind lipsa unui mecanism de rezolutie a bancilor si alta privind legislatia drepturilor de autor. Agentul guvernamental la CJUE, Razvan Horatiu Radu, a declarat ca Guvernul a adoptat deja proiectul de lege pentru transpunerea directivei europene privind masinile scoase din uz, dar trebuie sa treaca si de Parlament. 
 
Potrivit Comisiei, demontarea si reciclarea vehiculelor vor deveni mai ecologice prin Directiva privind vehiculele scoase din uz, care interzice utilizarea anumitor substante periculoase in vehiculele introduse pe piata dupa 1 iulie 2003. 
 
Actul normativ revizuit prelungeste o exceptare de la aceasta interdictie, si anume utilizarea plumbului in anumite componente ale vehiculelor.
 
Statele membre UE au avut obligatia de a adopta actele cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformitatii cu directiva pana la 22 august 2013. 
 
Dupa ce a depasit termenul mentionat, in procedura de declansare a infringementului, Romania a primit o scrisoare de punere in intarziere la 27 septembrie 2013, urmata de un aviz motivat la 11 iulie 2014. 
 
La mai mult de un an si jumatate de la expirarea termenului, directiva inca nu a fost transpusa in legislatia nationala, in ciuda eforturilor depuse de Romania. Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE.
 
Cu aceasta, Romania ajunge la 3 cauze trimise in acest moment la CJUE de catre Comisia Europeana, toate pe mediu. Celelalte doua se refera la iazul de decantare al Moldomin si la netranspunerea unei directive europene privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor din ambalaje. 
 
In toate cele 3 cauze, Ministerul Mediului este responsabil cu elaborarea legislatiei de transpnere a directivelor. 
 
 
De asemenea, in domeniul drepturilor de autor, Comisia Europeana a inceput joi procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor cinci tari membre UE. 
 
Comisia Europeana a solicitat Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei, Romaniei si Sloveniei sa puna in aplicare Directiva UE 2012/28/CEprivind operele orfane. Operele orfane sunt opere cum ar fi cartile, ziarele sau articolele din reviste si filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai caror autori sau alti titulari de drepturi nu sunt cunoscuti sau nu pot fi localizati sau contactati pentru a obtine permisiunea de utilizare a operelor lor.
 
Romania si celelalte cinci state membre inca nu au comunicat Comisiei masurile de transpunere a Directivei in dreptul intern, care ar fi trebuit sa fie adoptate pana la 29 octombrie 2014. 
 
Prin urmare, Comisia a decis joi sa trimita avize motivate tarilor mentionate. Ele au la dispozitie doua luni pentru a notifica Comisiei masurile luate pentru a alinia legislatia nationala la legislatia UE. Daca ele nu iau masuri in termen de doua luni, Comisia poate decide sa trimita aceste tari in fata Curtii de Justitie a UE si sa propuna sanctiuni financiare.
 
O alta procedura de sanctionare a Romaniei, demarata de Comisia Europeana, indeamna 11 state membre, inclusiv Romania, sa aplice normele UE in materie de redresare si rezolutie a institutiilor bancare.
 
Comisia Europeana a solicitat Romaniei, Bulgariei, Republicii Cehe, Frantei, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Plandei, Maltei, Poloniei si Suediei sa puna pe deplin in aplicare Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare. 
 
Aceasta directiva (2014/59/UE) este un element central al noului cadru de reglementare al UE, care a fost instituit pentru a crea un sector financiar "mai sigur si mai solid in urma crizei financiare", sustine CE. 
 
Directiva stabileste normele si procedurile pe care statele membre trebuie sa le adopte pentru a atenua si a gestiona intrarea in dificultate a bancilor si a firmelor de investitii. 
 
Aceasta ofera instrumentele si competentele necesare pentru a garanta ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca pentru mentinerea stabilitatii financiare. Termenul pentru punerea in aplicare a directivei in dreptul intern a fost 31 decembrie 2014. 
Cu toate acestea, aceste 11 tari nu au reusit sa puna pe deplin in aplicare aceste norme in legislatia lor nationala. Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat, a doua etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor. 
 
Daca tarile respective nu iau masurile necesare in termen de doua luni, Comisia va putea hotari sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
 
Reactia Guvernului: Am aprobat proiectul privind masinile scoase din uz
Agentul Guvernului Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Razvan Horatiu Radu, a declarat, joi, pentru HotNews, ca executivul roman a adoptat deja actul normativ de transpunere in legislatia nationala a directivei privind masinile scoase din uz. 
 
Articol integral pe HotNews.ro

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact