logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu campionul naţional la ciclism Alex Ciocan PDF Imprimare Email 1674 Afişări
Scris de Horia Picu   
Marţi, 05 Mai 2015 18:03

Domnule Ciocan, iată că acum, la finalul turului pe bicicletă pe care l-aţi făcut împreună cu ASR Principele Nicolae şi cu alte persoane din anturajul regal, putem să stăm, în sfârşit, puţin de vorbă.

1.Cum a fost cursa? Nu mă gândesc că dumneavoastră aţi fi avut momente de oboseală pe parcurs. Dar la Principele Nicolae sau la celelalte persoane care v-au insoţit s-a putut observa vreun moment intenţia de a abandona?

Despre abandon nici nu poate fi vorba. Intr-adevar s-a vazut la un moment dat obosela atat la Alteta Sa cat si la mine sau la ceilalti participanti, dar cred ca nimeni n-a avut macar o clipa gandulsa se opreasca. pana la urma scopul era atat de nobil ca cerea si sacrificii, nu?

2. Descrieţi-ni-l pe Principe din punct de vedere sportiv. Ştiu că-i mare amator de ciclism. Are cumva calităţile unui ciclist care face performanţă ?

Alteta Sa a facut toata viata sport. In ce priveste ciclismul, a practicat in trecut bmx si mtb din cate mi-a spus. Sincer, mi s-a parut ca este extrem de indemanatic si de motric. Se simte bine pe bicicleta fara sa fi avut extrem de multe antrenamente. Cred ca daca la varsta de 14-15 ani ar fi apucat-o pe calea ciclismului de performanta ar fi iesit un mic campion pentru ca darzenie are din belsug.  

3. Pe traseu i-aţi dat câteodată sfaturi? Mă refer la viteza de rulare, la cadenţă, timpi de odihnă, etc.?

Pana la urma cam acesta a fost rolul meu in acest mic pluton. Tot ce ati spus mai sus, am discutat in fiecare zi cu unul sau mai multi participanti. Este normal. orice sfat este binevenit,cu atat mai mult  cu cat urmarile lui se pot vedea imediat. In plus am incercat sa-i sfatuiesc si in ce priveste alimentatia pe traseu. De multe ori se uita acest aspect, alteori se exagereaza..

4. Faima dvs. de campion al României la ciclism v-a adus în preajma ASR Principele Nicolae, sau sunteţi cunoştinţe mai  vechi? Sau sunteţi prieteni?

Mi-as dori sa fiu considerat prieten dar poate doar dupa aces tur sa intru in acest select cerc. Probabil faptul ca ma ocup in continuare de ciclism chiar si dupa ce nu mai sunt sportiv de performanta, m-au facut sa fiu ales ce ASR Principele Nicolae si de catre Asociatia Curtea Veche, pentru a pune umarul la acest indraznet proiect.

5. Ştiţi că ne-am cunoscut în Sighet, în Sala Polivalentă. Vă ştiam bine doar vocea de la Eurosport. Am rămas surprins de înălţimea (1,94m) pe care o aveţi. Ciclismul este un sport în care sportivii n-au nicidecum această înălţime. Există o excepţie care-mi vine acum în minte: Chris Froome (1,86m). Înălţimea v-a ajutat, sau v-a împiedicat in performanţa sportivă?

Eu cred ca fiecare om trebuie sa sesimta bine cu inaltimea si greutatea lui. In tarile nordice sau in Belgia si Olanda, sunt doar “unul dintre ceilalti”, acolo existant multi ciclisti inalti. Nu stiu daca m-a ajutat sau m-a impiedicat. Cred ca din amandoua putin.

6. Dacă nu era să fie bicicleta, credeţi că aţi fi excelat în alt sport?   

Am facut handbal 7 ani, cativa din acestia chiar in paralel cu ciclismul. era putin cam  violent pentru mine, Cred ca m-as fi descurcat bine in orice sport ce presupune o minge, sunt destul de indemanatic pentru inaltimea mea si cred ca si la tenis nu m-as fi facut de rusine.

7. Nu vă întreb dacă vă place să citiţi. Ştiu că vă place! Ani la rând v-am auzit comentariile la „Tour de France” şi se vede că sunteţi prieten cu cărţile. Totuşi, m-ar interesa ce fel de romane vă plac, sau ce fel de scriitori?

Sincer imi plac cam toate tipurile de carti. Chiar si cele ce par la inceput plictisitoare, la un moment dat isi arata frumusetea. As merge totusi pe operele secolelor 19-20, acum totul mi se pare putin prea modern. Si scrierea si gandirea si succesiunea evenimentelor unei carti. Pot spune ca m-a fascinat “Pe aripile vantului” si nu datorita ochilor verzi ai lui Scarlett.

8. E plăcut să urmăreşti o cursă ciclistă la televizor... Dar când eşti implicat direct în luptă, cum vi s-a întâmplat sau se întâmplă dvs., cum de mai aveţi timp pentru a admira peisajul? Citez dintr-o declaraţie a dvs:„În Turul Turciei, cursa pe şosea, am trecut prin nişte locuri superbe, de la Antalya în sus.”

Intr-adevar in proportie de 90% nu mai vezi nimic dar mai sunt si clipe cand tragi cu coada ochiului printre sprinturi si gafaieli. Important este sa vrei asta si sa nu mergi  ca un robotel la atac.

9. În afară de drumuri şi bani, ce i-ar mai trebui României ca să poată fi organizatoarea unor tururi cicliste ca atâtea altele din întreaga Europă? Să ne limităm doar la continentul nostru.

Drumuri, putini bani si mai ales BUNAVOINTA

10. A fost prima dată când aţi ajuns în Sighetu Marmaţiei? Sper că v-aţi simţit bine şi veţi reveni, ca turist şi poate mai mult, ca promotor al sportului de performanţă. Ştiţi, exemplul personal stârneşţe ambiţii şi cine ştie…

Mi-a placut mult orasul dumneavoastra. Poate cel mai mult din intregul tur. Mi s-a parut linistit, cuminte si primitor. Recunosc ca ma gandesc sa revin si caut o ocazie!

11. Un scandal care a „mişcat” lumea sportului cu puţin timp în urmă a fost o declaraţie despre dopaj pe care a făcut-o un campion francez de nataţie. Eu, când dau de asemenea evenimente nedorite, întotdeauna mă gândesc la Lance Armstrong. Şi eu, ca mulţi alţii, am crezut în supraomul, superciclistul american. Apoi, a venit dezamăgirea... Sincer, se poate face mare performanţă în sportul actual (mai exact în ciclism) fără „substanţe ajutătoare”?

Performanta se poate face atata vreme cat hotaram noi ce vrem exact sa vedem. Vrem sa vedem un sport exclusiv curat - va castiga cineva si va deveni idolul nostru Vrem sa vedem un sport ca acum - va vastiga probabil acelasi si va deveni de asemenea idolul unora dintre noi. Ierarhiile se pastreaza in proportie mare cu sau fara doping. Substantele au fost folosite inca din vechime insa acest lucru nu s-a blamat. Eu cred ca toate sporturile fara exceptie sunt la fel.

12. Inevitabil, va veni şi momentul când nu veţi mai concura. Vă gândiţi să urmaţi cariera de antrenor? Sau sa conduceţi Federaţia de Ciclism?

Nu va veni niciodata momentul acesta …Antrenor sunt deja, am fost, dar acum nu prea mai am pe cine antrena. Ciclismul e la inceput de drum. La   Federaţie  intai sa se faca liniste si sa se hotarasca cine si ce a facut bine sau rau si abia apoi va fi loc si pentru alti oameni interesati.

13. Dacă ar fi să aveţi posibilitatea unor decizii radicale, ce măsuri aţi lua pentru a avea ciclisti de mare performanţă? Sau, la un anumit nivel, totul înseamnă bani (echipament, biciclete, echipa tehnică, etc.)? Şi la acest capitol nu stăm prea bine…

Sincer sa fiu, nu stiu . Este foarte greu. In primul rand performanta=baza mare de selectie. Noi acum nu avem. Abia am inceput sa avem o masa mare de amatori. Poate copiii acestora sa fie cei care sa ne reprezinte. Pana atunci , doar intamplari fericite

14. Mă uit pe etapele parcurse în „Cărţile copilăriei pe bicicletă” şi constat că etapa cea mai lungă a fost Sighetu Marmaţiei-Dej (154Km). Care a fost etapa cea mai grea ca traseu? Sigur, nu pentru dvs…

Prima si ultima. Prima pentru ca abia ne cunoşteam  si am luat necunoscutul in piept timp de 154km cu dealuri, soare si sosele ca ale noastre, ultima pentru ca se acumulase oboseala, am avut doar vant de fata si extrem de multe urcari: un sus-jos continuu

15. Ce mesaj puteţi transmite sighetenilor prin intermediul sighetonline.ro?

Merita sa mearga pe bicicleta si ca promit ca la prima vizita sa-i provoc la o intrecere pe cativa km in conditiile dorite de ei. orice conditii si pe oricine ! Si ca le multumim pentru primirea extraordinara. Am fost coplesiti.

16. Ce proiecte mai aveţi pentru vara 2015? Eu abia vă aştept comentariile la Turul Franţei. Sunt bine documentate şi nu-mi pot imagina Turul fără vocea dvs….

Vă multumesc mult pentru aceste cuvinte. Sunt prins cu organizarea mai multor competitii de sosea, unde din pacate nu se implica decat destul de putini. Sper sa duc la final si acest an si sa se vada o crestere.

Va multumesc mult si ma simt onorat ca exista si la capatul Romaniei iubitori de ciclism la fel ca si aici, in centrul ei

Ma bucur ca v-am cunoscut,

Alex Ciocan

Cu multă prietenie,

   Horia Picu

  www.sighet-online.ro


Share
Ultima actualizare Joi, 07 Mai 2015 21:38
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact