logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Camorra silvo-cinegetică și Parcurile Naționale și Naturale PDF Imprimare Email 1137 Afişări
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 19 August 2014 08:58

Îți place Natura, am impresia. Vizitezi parcuri naționale și naturale de pe la noi și te miri că foarte rar mai vezi un cerb, care ar trebui să fie prezent peste tot prin păduri? Poți traversa munți întregi din parcuri naționale care cândva erau pline de capre negre protejate… iar acum să nu zărești niciuna… au fost împușcate fără milă. Locuri care până nu demult erau acoperite cu păduri seculare impresionante, acum sunt cimitire de cioate. Constați că ariile protejate se află sub barbar atac silvo-cinegetic. Cum ți se pare când auzi că în parcuri naturale – arii protejate, ursul – specie protejată, este vânat legal, cu acte în regulă? Natura este căsăpită, violată și ucisă până și în sanctuarele care au fost legiferate pentru protejarea ei. În teren constați că parcurile naționale și parcurile naturale sunt în multe cazuri simple forme fără fond.

A face eficient conservarea biodiversității cu oameni modelați-educați-needucați pentru a exploata pădurea și a împușca animale sălbatice este imposibil; a lăsa deciziile strategice de managerizare a valorilor naturale ale unui sistem de arii naturale protejate la cheremul unor persoane angajate de o structură de exploatare a lemnului și vânatului, ce poate să producă, oare? Profit. Și versanți despăduriți, animale protejate care dispar. Inundații devastatoare. Iar statul, ca un mare imbecil, privește și nu înțelege ce se întâmplă, nu este interesat, nu are treabă; de fapt, îți dai seama că statul nu există, ci avem de a face cu o mafie uriașă care își vede doar propriile ei interese.

Cine poartă vina pentru diminuarea dramatică a efectivelor de animale sălbatice protejate și pentru degradarea actuală a pădurilor la nivel de peisaj, pentru fragmentarea habitatelor și declinul biodiversității până și în parcurile naționale și parcurile naturale? Există o vină mai generală, a societății, și una mai concretă, a mafiilor cu interese de exploatare a pădurilor și de vânare-braconare. Iar aceste mafii care în general sunt destul de unificate sub forma unei camorra silvo-cinegetice nu au fost înfruntate de mecanisme funcționale de protejare a naturalului… care nu existau – pentru că nu au fost lăsate să existe. Aceste mafii silvo-cinegetice au infiltrat până la cele mai înalte niveluri mecanismele decizionale ale statului, incluzând aici parlament, ministere, guverne șamd… astfel încât au devenit capabile să dicteze legile în conformitate cu interesele lor; ele au anihilat orice inițiative orientate spre protejarea reală și coerentă a biodiversității ariilor protejate; au fost capabile aceste structuri mafiote să infiltreze oameni până și în mișcarea neguvernamentală de mediu, care a ajuns la cheremul unor astfel de interese. Fiecare a făcut ce a știut mai bine. Numărul brutelor, legăturile mafiote între aceste persoane, interesele lor de a exploata și a produce alți și alți bani din resursele naturale inclusiv din ariile protejate, a creat un context financiar transpus în influențe politice care s-au manifestat în toată perioada capitalismului-sălbatic al postcomunismului. Nu este vina unor indivizi, ci pur și simplu acești oameni au alte priorități, totalmente diferite de conservarea unor populații viabile ale unor specii de organisme despre care ei nu au habar, de care nu au fost interesați la modul mai serios absolut-niciodată, și pentru a căror înțelegere ei nu au nici capacitățile intelectuale necesare și nici contextul filosofico-spiritual. De la niște brute care se distrează împușcând cerbi sau ucigând capre negre aflate la marginea dispariției, ce te poți aștepta? De la niște cretini care consideră că arborii seculari din rezervație trebuie tăiați, cum poți spera să aibă ceva de a face cu conservarea diversității biologice? Astfel a fost posibil să fie rase pădurile pe mii de hectare în Parcul Național Munții Rodnei – Rezervație a Biosferei, arborii fiind tăiați inclusiv din rezervația științifică; emblematice sunt și devastările de pădure din Parcul Național Piatra Craiului, din Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Munții Maramureșului șamd. Și cred că îți dai seama că altele și altele vor urma. Praful se alege din ele.
 
Create pentru a conserva diversitatea biologică, Parcurile Naționale și Parcurile Naturale, împreună cu Rezervațiile Biosferei – cele mai reprezentative arii naturale protejate ale unui peisaj, în principiu ar trebui să fie cele mai bine administrate. Asta ar presupune ca ele să aibă finanțare adecvată asigurată din fondurile de mediu colectate de stat, care să asigure un personal profesionalizat pe conservarea biodiversității și adecvat numeric, autoritate administrativă care să se impună cu putere inclusiv prin utilizarea unor rangeri înarmați care să poată stopa eficient braconajul, tăierile de pădure șamd. Tot sistemul de arii naturale protejate ar trebui să fie aflat sub tutela intelectual-spirituală a naturaliștilor: biologi, ecologi, ecologiști. Poate că ar mai trebui angajați și câțiva silvicultori, dar rolul lor ar trebui să fie evident marginal în acest sistem.
 
Problema este că există țări europene în care până și instituțiile statului au fost mafiotizate, pervertite, fiind aflate acum la cheremul șleahtelor de vânători-braconieri, a mafiilor tăietorilor de păduri șamd. În aceste state, până și organele legislative, parlamentul, guverne în serie se află sub controlul sau sub influența mafiilor transpartinice, care își impun interesele la cele mai înalte niveluri decizionale. Doar așa a fost posibil să se întâmple ceea ce se poate vedea prin diferite parcuri naționale și naturale aflate prin peisajul carpato-danubiano-pontic.
 
În mod normal, Fondul pentru Mediu ar trebui alimentat din diferitele surse așa cum se face și azi, plus alte surse prin taxarea exploatării resurselor naturale, iar banii ar trebui alocați pentru finanțarea directă a unor structuri administrative care să facă management de arii protejate la nivel de performanță. Faptul că aceste structuri nu există, este consecința directă a mafiilor care erau interesate ca ele să nu existe.
 
Ceea ce este remarcabil și caracteristic oricărei structuri mafiote, este că această camorra silvo-cinegetică nu dorea să scape din mână nici măcar o mică parte a resurselor spoliate; deși se putea ocupa cu masacrarea animalelor sălbatice și defrișarea pădurilor la nivel de peisaj… în afara ariilor protejate, ea nu a dorit să piardă de sub controlul ei nici măcar cele câteva procente reprezentate de ariile care cumva au ajuns să fie desemnate ca parcuri naționale și parcuri naturale. Așa cum te aștepți de la o camorra est-europeană de secol 21, ea se prelinge perfid prin persoane de multe ori aparent bine-voitoare cu Natura, care ajung să ocupe poziții în punctele cheie ale sistemului, dar care atunci când vine momentul pentru a influența deciziile, de facto se poziționează în așa fel încât interesele defrișatorilor de pădure și ale braconierilor-ucigași să devină chiar Legea. Parlamentele alese democratic erau pline de reprezentanți ai acestor structuri silvo-cinegetice, atât prin persoane de nivel mediu din sistem dar de încredere pentru camorra, cât prin persoane apropiate de sistem. Altfel nu se poate înțelege cum se putea întâmpla ca drafturi de legi aprobate de multe ministere să fie terfelite într-o singură noapte când se aflau la ceva comisie în care colcăiau interesele drujbașilor și ucigașilor.
 
Când vezi cam care este situația în Ministerul Mediului din punct de vedere al expertizei și experienței profesionale a celor angajați în domeniul biodiversității, îți dai seama că o astfel de entitate este cvasi-inexistentă în fața presiunii mafiilor structurate care mișcă sume uriașe prin acțiunile ei – și care își apără interesele de a tăia pădure și a ucide animalele sălbatice fără nici un fel de reținere. Chiar dacă ar exista prin acest minister persoane cu intenții bune, ele sunt legate de mâini și de picioare. Cât timp comanda politică vine pe linie de partid, către vârful decizional evident mafiotizat, protejarea naturii chiar nu are nici o șansă. De fapt, interesele conservării biodiversității nu au fost prezente niciodată în sferele politice mafiotizate ale acestei țări, doar sub formă de amuzament. Biodiversitatea din ariile protejate, din Parcurile Naționale și Parcurile Naturale (șamd) nu a avut susținere politică, deoarece o clasă politică mafiotizată nu avea nici cultura necesară pentru a percepe asemenea valori, și nici dorința de a pune bariere în fața devastărilor pe care chiar ea le organiza și le patrona.
 
Un stat care dă administrarea biodiversității parcurilor naționale și a parcurilor naturale (plante rare, lilieci, libelule, fluturi, păduri, peșteri șamd) în mâna unei structuri profit-orientate semi-militarizate care se ocupă de exploatarea de pădure, sau a unor consilii județene care nu au nici un fel de preocupare cu biodiversitatea… este din start un stat imbecil. Sub influența unui stat incapabil și a unor mafii agresive, a fost creat un sistem de fațadă. Dacă vezi uriașe zone din care pădurea a dispărut pe mii și mii de hectare, dacă vezi cum specii protejate precum caprele negre au fost masacrate aproape în totalitate… vezi de ce a fost capabil acest sistem. Problema este că poți extrapola în viitor, o degradare a naturaleții peisajelor din interiorul parcurilor naționale și naturale, o erodare a biodiversității acestora.
 
Tot sistemul acesta al conservării diversității biologice de pe la noi a fost conceput din start ca un mecanism găunos, o mare cârpeală, o struțo-cămilă morbidă și muribundă din start… Permanent sistemul a fost sub influența dominantă a intereselor mafiote, iar alte priorități nu au putut să se manifeste de facto niciodată. Cu toate că se putea să existe și un concept viabil, care să pună bazele unui sistem coerent ideatic și financiar, sustenabil și funcțional pe termen lung… acesta nu era în interesul mafiei silvo-cinegetice și a șleahtei politice cu care este în simbioză perfectă… atât de perfectă încât numeroși indivizi fac parte din ambele mecanisme. Îți dai seama că nici pădurea, nici populațiile de animale sălbatice protejate, nici “ariile protejate” nu puteau face față unei asemenea agresiuni devastatoare, iar consecințele se pot percepe ușor în teren. Mulți au constatat cum lupii au ajuns paznici la oi; un sistem de arii protejate aflat la cheremul intereselor silvo-cinegetice este ca un sistem de învățământ căzut la dispoziția pedofililor, sau ca și cum la pompieri ar fi aproape toți angajații piromani. Nu te poți aștepta de la el să funcționeze…
 
La ora actuală avem un sistem totalmente inversat față de ceva care ar putea să fie realmente unul care protejează valorile naturale: la cât de marginali sunt biologii în sistemul actual dominat de interesele silvo-cinegetice, la fel de marginali ar trebui să ajungă silvicultorii-vânătorii într-un sistem dominat și coordonat de biologi-ecologi-ecologiști. Dar o camorra atât de puternic instalată, care are tentacule până la cele mai înalte și cele mai periferice zone din societate, care spoliază oamenii și resursele naturale la cel mai brutal mod cu putință… nu o să se lase ușor dată la o parte. Există chiar posibilitatea ca ea, Camorra Silvo-Cinegetică să fie din ce în ce mai consolidată, mai agresivă și mai perfidă în acțiune. Sunt extrem de reduse șansele de a schimba un sistem-mafiot atât de tare înrădăcinat la toate nivelurile… Pădurile din Carpați dispar cu o viteză uluitoare – chiar și din “arii protejate”, caprele negre “protejate” sunt braconate, animalele sălbatice “protejate” sunt legal împușcate la grămadă, vin inundații care distrug așezări umane… dar nimic nu contează. Iar dacă ai ceva comentarii, poți și tu să dispari. Vei vedea.
 
(…)
 
Va urma
 
 
PS. Există desigur printre silvici și destui oameni totalmente OK, unii chiar cu dăruire încercând să fie de partea binelui; probabil că existau și oameni cumsecade prin armata nazistă dar nu despre astfel de excepții este vorba, atunci când analizezi un sistem. Problema nu este cu anumiți indivizi umani ci cu un sistem pervers, care nedeslușibil este instalat în societate, în sufletele și în mintea oamenilor, chiar și a celor care nu percep că ei (sau ele, în unele cazuri relevante) ar aparține acestei mafii. Există și rare cazuri de bune practici, ca încercări mai mult personale în cadrul unui sistem ultra-aberant ideatic și falimentar din punct de vedere financiar, dar pe baza acestora nu se poate face ceva consistent la nivelul unei rețele de arii protejate. Doar așa, de fațadă, să nu se zică că nu există… Biodiversitatea din peisajele noastre este masacrată până și în ariile naturale protejate de acest cancer agresiv – camorra silvo-cinegetică. Aflate sub atac silvo-cinegetic, legal și ilegal se taie masiv în arii protejate și sunt împușcate la grămadă animalele sălbatice neprotejate, precum și ultimele exemplare ale unor specii protejate. Este destul de sumbru să vezi că pădurile bătrâne și animalele sălbatice de pe la noi nu sunt lăsate în pace nici măcar în ariile protejate, și că de fapt chiar nu este cine să le apere de drujbe și gloanțe. 
 
O galerie foto impresionanta la acest articol gasiti pe sursa: Peter Lengyel Blog

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact