logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MITĂ LA BAC - Închisoare pentru responsabilii fraudării examenului de bacalaureat în Sighetu-Marmatiei PDF Imprimare Email 2352 Afişări
Scris de InfoMM.ro   
Marţi, 01 Iulie 2014 13:55

Dosarul „Mita la Bac” din anul 2008 în care un număr impresionant de cadre didactice din Maramureş au fost puse sub acuzare pentru fraudarea masivă a examenului de bacalaureat desfăşurat în sesiunea iunie - iulie 2008 la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei, a fost soluţionat. După şase ani, cauza a fost soluţionată de Curtea de Apel Cluj, admiţând apelul declarat de DNA Serviciul Teritorial Cluj împotriva sentinţei penale din 24 martie 2011 a Tribunalului Maramureş, dată la care instanţa maramureşeană a dispus mai multe condamnări cu pedepse cuprinse între şase luni şi doi ani, achitând totuşi pe inculpaţii Iuga Ion şi Miel Nelu pentru infracţiunea de luare de mită. Astfel, Curtea de Apel Cluj i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe Aurica Puşcaş, preşedintele Fundaţiei Sfântul Anton de Podova din Ulmeni, Virginica Meda Leordean, directorul Liceului „George Pop deBăseşti din Sighet dar şi pe Micu Călin Paul, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat.
 
|n soluţia dată de magistraţii Tribunalului Maramureş în luna martie a anului 2011, Leordean Virginica Meda a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi dare de mită. Puşcaş Aurica a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, iar Marchiş Ortensia Nicoleta a fost condamnată la 1 an de închisoare pentru trafic de influenţă. Micu Călin Paul a primit 1 an şi 4 luni de închisoare pentru infracţiunea de luare de mită. Botici Ileana Mirela a primit 1 an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani. La finele lunii iunie, Curtea de Apel Cluj a admis apelul declarat de DNA Serviciul Teritorial Cluj împotriva sentinţei penale din 24 martie 2011 a Tribunalului Maramureş, pe care a desfiinţat-o în parte cu privire la latura penală şi judecând cauza în aceste limite. Astfel, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea inculpaţilor Iuga Ion şi Miel Nelu pentru infracţiunea de luare de mită la pedeapsa de câte 1 an închisoare, dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepselor aplicate celor doi inculpaţi pe durata unui termen de încercare de 3 ani. |n plus, Curtea de Apel Cluj a mai condamnat şi pe inculpata Mariş Maria pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă la pedeapsa de 6 luni închisoare, cu suspendare. Instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. |n aceeaşi soluţie a Curţii de Apel Cluj „constată încetată de drept măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara luată faţă de inculpatele LVM şi BIM. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate”. Soluţia pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Cluj din data de 25 iunie 2014 este definitivă.
 
125 de profesori şi elevi trimişi în judecată pentru fraudarea BAC-ului
 
La data de 31 octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a 125 inculpaţi - cadre didactice şi candidaţi la examenul de bacalaureat - în legătură cu fraudarea masivă a examenului desfăşurat în sesiunea iunie - iulie 2008 la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei. Astfel, au fost trimişi în judecată Leordean Virginica Meda, director al şcolii particulare Liceul „George Pop de Băseşti” Sighetu Marmaţiei, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită, ambele în formă continuată, în stare de arest preventiv, Botici Ileana Mirela, elevă în vârstă de 36 ani la şcoala privată, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, Puşcaş Aurica, preşedintă a Fundaţiei Sfântul Anton de Padua - Ulmeni, Maramureş, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Marchiş Ortensia, membru în comisia de evaluare zonală a lucrărilor de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2008, judeţul Maramureş, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă şi Micu Călin Paul, care a fost vicepreşedinte al comisiei de bacalaureat din Centrul de examen de la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită. |n cadrul aceluiaşi dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a încă 38 de cadre didactice preuniversitare, asistenţi cu atribuţii de supraveghere în comisia de examen de la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii Sighetu Marmaţiei, în sarcina cărora s-a reţinut infractiunea de luare de mită. Este vorba despre Borodi Simona Lenuta, Horvath Ileana, Judith Biro Andreea Elena, Dulfu Ioan Stefan, Dobre Maria, Arba Gavrila, Vaida Calin, Siman Doina, Bendel Timea Marta, Dunca Viorica Elena, Iuhos Emese, Spataru Iulisca, Ilies Alina Maria, Ardelean Bogdan, Takacs Ferencz, Pesek Szilard Zoltan, Matusca Adriana, Stetca Ileana Alina, Bujor Marius Victor, Roatis Cristina Ioana, Codrea Emilia, Iuga Ion, Hotea Gheorghe, Kiss Cristina Rita, Pop Rodica, Grijac Rebeca, Miel Nelu, Arba Maria, Borlean Eugenia, Coroian Maris Sandu Mastei, Lazar Lucian, Legmiler Maria, Nemes Ileana, Petrovai Petru Carol, Pisuc Mihai, Pop Mihaela, Racz Petru Pavel şi Stoianovici Genica.
 
82 elevi au mituit profesorii
 
|n plus, procurorii DNA au luat măsura trimiterii în judecată a 82 de candidaţi la examenul de bacalaureat, care au vrut să treacă examenul de maturitate, cumpărând profesorii. |n sarcina lor s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi este vorba despre Ardelean Petru, Bosca Ioan Daniel, Borlean Laurentiu Dumitru, Balea Ioan, Belea Simion, Baias Adrian Vasile, Balta Irina Mihaela, Dunca Ileana, Bedeoan Vasile Petru, Bledea Marius Daniel, Bledea Viorel, Borca Vasile, Botis Grigore Vasile, Buftea Ileana, Caia Ioan Sorin, Chindris Adrian Dumitru, Ciornei Florin, Covaci Gheorghe Vasile, Crijan Norbert Antal, Danci Maria, Dohotar Nutu, Dradici Daniela, Frazin Cosmin Vasile, Ghereben Aurica, Grad Oana Luciana, Hodor Ioan, Iuga Emil-George, Iuga Grigore, Iuga Anuta, Lenghel Ileana Rodica, Leordean Gavrila, Maris Maria, Lingvai Istvan Lehel, Marina Ioan, Maris Maria, Tcaciuc Otilia Magdalena, Mihalca Marian – Ionel, Nemesciuc Oana-Cristina, Mîrza Sorin, Mocian - Ardelean Cornel, Mois Monica, Nan Ileana Marioara, Nemes Stefan Gheorghe, Mujdar Petru, Nenestean Ioan, Nyikora Monica – Renata, Nyikora Norbert, Pop Rodica, Petreus Ioan, Petrovan Marius Gheorghe, Pop Cosmin Adrian, Tamas Florica, Pop Lucian, Rednic Vasile, Roman Petru, Sabou Cristian Bogdan, Sandor Marin Ioan, Sas Daniel Gabriel, Muntean Ileana, Tatiuc Ioan, Mich Ileana, Ulici Maria, Oros Grigorita-Elvira, Todorovici Ileana Mariana, Trifoi Ioan, Trifoi Ioan, Ulici Ioan, Ulici Mariana, Chira Maria, Visovan Ioan, Nan Ioan, Visovan Ioan, Muntean Iacob Petru, Taut Ioan, Sztrimbely Levente Josef, Roman Ioan Marian, Stan Oros, Petru, Michnea Gheorghe, Maris Adrian, Gavrilas Mihai Tudor, Dohotar Ioan, Iuga Mariana.
 
Subiectele extrase pentru examen, rezolvate şi multiplicate
 
În cursul lunii iunie 2008, Leordean Virginica Meda, directorul şcolii particulare, având complicitatea lui Botici Ileana Mirela, elevă, a pretins de la un număr de 113 absolvenţi ai şcolii private pe care o conduce în calitate de director câte 1.000 lei, promiţându-le că va interveni pe lângă membrii comisiei de bacalaureat şi pe lângă profesorii supraveghetori pentru a le asigura promovarea examenului. Suma astfel primită de la elevi a fost de 106.000 lei (echivalentul a aproape 30.000 euro la acea dată). Pentru a pune în practică cele promise candidaţilor, inculpata Leordean Virginica Meda, sprijinită de coinculpata Botici Ileana Mirela (interesată în promovarea examenului), a angrenat în activitatea de fraudare a examenului de bacalaureat şi un număr de 39 de profesori (persoane încadrate la mai multe şcoli din judeţul Maramureş, între care şi vicepreşedintele comisiei) pe care i-a determinat ca, în schimbul unor sume de bani să îşi încalce constant atribuţiile pe care le aveau în calitate de membri ai comisiei şi supraveghetori. Astfel, în zilele de 27 iunie, 1,2 şi 3 iulie 2008, după ce inculpata a multiplicat rezolvările subiectelor extrase pentru examen – rezolvări realizate de mai mulţi profesori care nu fusesera implicaţi în infracţiunile de corupere - le-a împărţit candidaţilor în sălile de examen, chiar în timpul desfăşurării acestora. Pentru a nu semnala fraudarea examenului, pentru a-i permite inculpatei să intre în sălile de examen şi să distribuie elevilor soluţiile subiectelor la probele scrise, iar apoi, să le permită elevilor să copieze de pe aceste soluţii, fiecare cadru didactic supraveghetor din comisia de examen a primit de la inculpată, pentru fiecare zi de supraveghere câte 100 lei.
 
Elevii cu mita, grupaţi şi ajutaţi să treacă examenul
 
Mai mult, Micu Călin Paul, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat, cunoscând implicarea inculpatei Leordean Virginica Meda în fraudarea acestui examen, i-a asigurat constat şi nemijlocit ajutor în punerea în practică a activităţilor infracţionale. Concret, acesta a grupat toţi candidaţii şcolii particulare într-o singură clădire pentru a-i înlesni inculpatei accesul în sălile de examen şi i-a furnizat acesteia, la fiecare probă scrisă, subiectele extrase spre a fi rezolvate şi distribuite candidaţilor aflaţi în examen. Directoarea Leordean Virginica Meda i-a plătit, vicepresedintelui comisiei de bacalaureat Micu Calin Paul, contravaloarea serviciilor de cazare şi masă de care acesta a beneficiat pe perioada sesiunii de bacalaureat la două pensiuni de lux din Ocna {ugatag şi Sighetu Marmaţiei, în suma de 1080 lei. Pentru a asigura o bună notare a lucrărilor provenind de la candidaţii la examenul de bacalaureat de la şcoala privată, Puscaş Aurica, preşedinte al Fundaţiei „Sfântul Anton de Padova” – Ulmeni Maramureş, fundaţie care patronează mai multe şcoli particulare între care şi Liceul „Georghe Pop de Băseşti”, în cursul zilei de 27 iunie 2008, după prima probă scrisă i-a promis lui Marchiş Ortensia membră în comisia zonală de evaluare plata sumei de 15.000 lei. Aceasta din urma, în schimb urma să îi convingă pe colegii săi din comisie să aibă o atitudine îngăduitoare la notarea lucrărilor respective. Suma de 15.000 de lei a şi fost plătită inculpatei prin intermediul lui Leordean Virginica Meda în cursul zilei de 28 iunie 2008. La data de 6 iulie 2008, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor de 70.000 lei şi 1.750 euro ridicate de la domiciliul inculpatei Leordean Virginica Meda, cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în data de 5 iulie 2008.
 
SURSA: InfoMM.ro

Share
Ultima actualizare Marţi, 01 Iulie 2014 14:00
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact