logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Premiile Anuale Rotary Club Sighet PDF Imprimare Email 2723 Afişări
Scris de Ion Mariş   
Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013 20:08

Spiritul civic este instrumentul modernist al oricărei comunităţi. Atitudinea individuală constructivă, reacţia civică adecvată unor conexiuni sociale normale determină amplitudinea dezvoltării grupurilor, comunităţilor. „Cetatea” poate fi consolidată sau dezmembrată de indivizii/cetăţenii care o locuiesc. Şi-n orice comunitate şi/sau cetate, tinerii sunt cei care preiau, fortifică şi dezvoltă  „patrimoniul” spiritual, cultural, civic al locului. Pentru a-i obişnui cu implicarea voluntară în acţiunile unei comunităţi trebuie să le dăm şansa – acelor tineri care pot rezona pozitiv cu grupul din care provin - de-a urmări, înţelege şi adopta modele.

Rotary Club Sighet, în conformitate cu scopul pentru care a fost creat, acela de „a servi mai presus de sine”, de a se dedica binelui general şi de a contribui la consolidarea valorilor moral – culturale ale comunităţii din care face parte, încearcă să declanşeze şi la tineri exerciţiul voluntariatului.

   Pentru a încuraja acţiunile, activităţile dar şi atitudinile voluntariste ale tinerilor, Rotary Club Sighet (preşedinte 2013 – 2014 Dumitru Chaimovits) a hotărât în unanimitate, să acorde începând cu acest an două premii anuale, care să recompenseze cele mai bune proiecte dar şi pe cei mai implicaţi şi determinaţi voluntari în primul rând din „pepiniera” proprie, Clubul Rotaract Sighet.

   Aşadar, începând cu acest an cele două premii care se vor acorda permanent sunt: „Premiul pentru cel mai de succes proiect implementat” şi „Premiul Voluntarul Anului”.

Procedura este simplă, se fac maximum 3 nominalizări pentru fiecare premiu (doar de către rotarieni), iar membri Rotary Club Sighet hotărăsc într-o şedinţă în plen, prin votul majorităţii, câştigătorii finali. În acest an anunţarea premiilor s-a făcut acum, la sfârşitul lunii noiembrie, dar, începând cu 2014, numele câştigătorilor urmează a se anunţa în prima parte a lunii decembrie.

  Premiul pentru cel mai de succes proiect implementat în 2013 a fost acordat proiectului „Teatrul Vienez pentru Copii – Sighet”, proiect al Clubului Rotaract Sighet (partener Rotary Sighet), prin intermediul căruia s-a reuşit – printr-o muncă de aproape un an de zile - apropierea unui număr de 29 de copii de

„jocul”... actoriei, de arta teatrală. Cu reprezentaţia „Bolnavul închipuit” (Molière), în 3 seri consecutive, cu săli pline şi entuziasm maxim, acest proiect a adus copii din diverse categorii sociale în intimitatea Thaliei, fiind un câştig imens şi pentru comunitatea locală, un posibil model durabil.

Cei 29 de copii şi tineri sigheteni care au alcătuit cele trei distribuţii distincte sunt, Mark Mesaroş, Andrei Hotico, Darius Colopelnic, Mălina Pop, Casandra Brânduşoiu – Dragoş, Andreea Banienschi, Felicia Negrea, Denisa Rohnean , Diana Kellerman, Melisa Volos – Cernăuţean, Ariana Gavaller, Larisa Malearciuc, Andreea Maria Orosz, Mircea Gampe, Clara Fotache, Alexandra Covaci, Rebecca Dunca, Andreea Iodi, Roxana Ghereben, Denisa Botizan, Dennis Kammerer, Ancuţa Szucs, Gabriela Covaci, Matei Gampe, Ancuţa Covaci, Antonio Negrea, Andreea Ciubotariu, Camelia Kellerman şi Lavinia Şimon. Meritau amintiţi toţi (deşi personajele interpretate de fiecare în parte au avut „dimensiuni” diferite) pentru faptul că ne-au încântat cu farmecul lor natural - actoricesc şi mai ales că au muncit serios pentru a ne bucura. Trebuie menţionate şi cele trei „personaje externe”, din spatele acestei frumoase poveşti despre jocul de teatru, regizorul Şerban Borda (Teatrul Regina Maria – Oradea), Valeriu Mircea Vana (Clubul Rotaract Sighet), coordonatorul artistic al spectacolului şi nu în ultimul rand d-ra Sabina Topală (Oradea), care a adaptat textul piesei şi a simplificat procedurile administrative ale proiectului. Mai amintesc în acest context şi rolul actriţei vieneze Sylvia Rotter, de la care a fost preluată „reţeta” acestui teatru pentru copii (care a descins de altfel la Sighet, cu câteva săptămâni înaintea premierei, într-o vizită simbolică, de încurajare).

   Premiul pentru „cel mai de succes proiect” (implementat de Rotaract Club Sighet) i-a fost înmânat coordonatorului artistic al spectacolului susţinut de „Teatrul Vienez de Copii - Sighet”, tânărului Valeriu Vana, care a mai fost ajutat pe parcursul acestui an şi de câteva dintre colegele de club (pe care, la cererea lor, nu le menţionez).

   Cel de-al doilea premiu acordat de Rotary Club Sighet, „Voluntarul Anului 2013”,  a fost câştigat de Sabina Lihet (Rotaract Sighet), medic stomatolog care, „aproape” singură, pe parcursul acestui an, dar şi în anul 2012, a fost sufletul proiectului „Un zâmbet sănătos”, oferind servicii stomatologice de specialitate copiilor nevoiaşi care frecventează „Casa Famiglia Madre Colomba”. O dată pe săptămâna, pentru câteva ore, în cadrul cabinetului stomatologic existent acolo, Sabina a fost la dispoziţia copiilor, i-a consiliat şi le-a redat sănătatea danturii, utilizând materiale consumabile puse la dispoziţie de Rotary Club Sighet sau obţinute în cadrul unui proiect naţional implementat la nivel de District.

    Ar fi de dorit o implicare şi din partea altor tineri medici stomatologi dar, insistenţele de până acuma nu au dat rezultate. De aceea am subliniat, în acest articol, importanţa voluntariatului şi rolul acestuia într-o comunitate normală. Sabina Lihet a reuşit să „refacă” sănătatea zâmbetului la aproape 120 de copii şi munca ei – din păcate singulară – continuă. Cine o ajută?... Să fie una dintre multele întrebări retorice?...

 Tabletele – premii, relativ valoroase, pe care le-au primit cei doi tineri (Valeriu Vana şi Sabina Lihet) alături de diplomele aferente,  nu pot compensa bucuria pe care ei au trăit-o prin implicarea în proiecte care în mod cert au adus o schimbare în viaţa unor semeni, şi au demonstrat că se pot armoniza în viaţă munca plătită (pentru susţinerea propriei existenţe) cu munca voluntară, fără a afecta „confortul” personal şi poziţia socială.

 

AUTOR: Ion Mariş  - Rotary Club Sighet

 


Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013 20:17
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact