logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Susan, Al Pacino și Ecologia PDF Imprimare Email 1995 Afişări
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 09 August 2013 06:52

Surferul performant are curaj, pasiune și știe cum să călărească valurile, iar valuri mari există și vor exista din ce în ce mai mari și mai multe. Dacă vezi cam ce criză de mediu și ce consecințe economice și sociale se prefigurează… trebuie să ai ceva curaj, capacitate intelectuală și talent să faci managementul-eco al acestor transformări… În fiecare nouă zi trebuie să ne reinventăm, să facem ceva nou, ceva nemaifăcut… pentru a face față pretențiilor în Lumea aflată în schimbare: a evita ca Mișcarea de Mediu să ajungă înglodată și mai mult în ne-realizare, în niște rețete replicate mecanic, pliante, conferințe… Mai mult decât atât, dacă nutrim speranțe să ajungem la eficiență în protejarea Naturalului și Umanului, trebuie ca Mișcarea de Mediu să se dezvolte mai repede decât societatea în general, încât să poată deveni un lider al dezvoltării durabile, un trend, un factor formator de opinie.
 
Noi, ecologii și ecologiștii, avem muncă importantă de făcut pe aici. Avem de creat un viitor uman sustenabil din punct de vedere ecologic. În principiu, ecologiștii vor deveni politicienii viitorului… în societatea care va ajunge inevitabil să conștientizeze realitatea ecologică de care este totalmente dependentă. Există și o altă variantă, dar aceea este prea dramatică pentru a o prezenta ca o alternativă. Va veni vremea când ecologii/ ecologiștii nu se vor rezuma la cercetare teoretică și la activism de mediu mai mult sau mai puțin marginal… ci ei vor reprezenta Speranța pentru Societatea Umană. Până atunci, Ecologia și Ecologismul trebuie să devină o entitate coerentă, o relevantă forță intelectuală și politică.
 
Există acum variate situații conflictuale, legate de „cauze eco”. Acestea sunt un fel de antrenamente. Subiectele de mediu de pe la noi sunt concentrate pe câteva aspecte legate de pădurile tăiate, Roșia Montană, gunoaie din peisaj și… și… cam atât. Multe dintre ele au tendința să devină niște interminabile scandaluri… Desigur, acestea au importanța lor, dar nu doar la ele se rezumă situația ecologică din acest peisaj. Sunt pierdute din vedere diverse alte subiecte, care ar trebui să fie conștientizate de oamenii interesați de Natură, ecologie și ecologism. Cunoscând destul de bine capacitățile celor din domeniu, era clar că există resursele intelectuale necesare pentru a porni o prezentare a subiectului, la un mod mai profesionist decât cele făcute până acum. Întrebarea este cum pot oare să fie mobilizate aceste resurse intelectuale, încât produsele gândirii create de mințile focalizate o viață întreagă asupra problematicilor ecologice, să devină accesibile pentru alți oameni? În lupte cu adversari perfizi, ecologistul are nevoie de un calm extraordinar: să inspire putere și să se detașeze de orice temere. Ar fi cazul să învățăm din stilul luptelor orientale… unde nu există o a doua șansă. Calculat… unde trebuie, concentrare… lovitură, și atât. A învăța să utilizezi puterea dușmanului, energia lui… Intelectul uman focalizat pe înțelegere, devine tăios ca o lamă… ceea ce duce la progres în înțelegere. Pot să existe și lupte de rezistență, de uzură, dar ecologismul în timpurile actuale este într-o situație de conflict asimetric, în care interacțiunea este ceva de gen David cu Goliat.
 
Omul dorește în mod natural să aibă în suflet liniște și lumină, să fie o ființă aflată în echilibru cu realitatea. Când omul privește ce se petrece în societatea actuală, desigur că se adună frustrare. Dar toate durerile din sufletele noastre trebuie să se manifeste cumva în direcție pozitivă… creatoare de viitor. Omul are nevoie să aibă sufletul liber, capabil să zboare, intelectul apt să se joace cu ideile… și apoi să ia decizii. Există o diversitate de inițiative locale sau regionale, multe dintre ele foarte interesante, concepute și derulate de oameni inteligenți și iubitori ai Naturii… inițiative care ar putea să fie aduse mai aproape de publicul larg, prezentate în forme atractive, inteligibile, fără mari “ifose savante presărate cu termini de hiper-jargon, care să îndepărteze oamenii”. Asta ar însemna comunicarea importanței conservării biodiversității și promovarea sustenabilității ecologice către tineri, către elite, către oameni în general.
 
Cum se poate dezvolta o forță ecologistă în peisajul acesta? Cred că este în bună parte o chestiune de management. Există mai multe elemente, printre care: 1. performanță individuală (intelectuală, organizatorică, științifică, artistică, etc.) 2. reușita cooperării între entități umane individuale performante. 3. dezvoltarea capacității de comunicare către societate. 4. găsirea, antrenarea, promovarea unor oratori care să poată să miște masele, așa cum era spre exemplu Martin Luther King Jr. 5. …… etc.
 
1. Foarte mulți oameni nu au avut ocazia să arate ce pot ei să facă. Scena era ocupată de hoarde de târfe botoxate și creatori de modă. Alianța pentru Conservarea Biodiversității poate să aibă rolul de platformă pe care se poate etala talentul în organizare, cercetare în domeniul conservării biodiversității, analiză șamd. Suntem foarte diferiți prin ceea ce facem, dar există șansa descoperirii unor talente acolo unde nu pare să existe așa ceva:
 

One of the best inspirational videos ever – Susan Boyle – Britains Got Talent 2009

 

 

2. Era nevoie de Alianța pentru Conservarea Biodiversității (ACB). Este nevoie nu doar de talente individuale, ci și de a coopera, a face o echipă funcțională, în care există desigur individualitatea fiecăruia, dar există și cooperare, un țel comun de a face din biologie/ ecologie/ ecologism un subiect vizibil în țara asta.
 
Al Pacino’s Inspirational Speech
 
 

 

Susan Boyle și Al Pacino… ce e cu filmele astea… ce treabă au ele cu ecologismul? Indivizii și echipa. De ce este oare mișcarea de mediu de pe la noi în starea jalnică în care este? Cel puțin două cauze par evidente. 1. Nu au ieșit în față indivizii talentați care se presupune că trebuie să existe în societate, dar care se manifestă aproape invizibil. Nu e vorba doar de monstru sacru care să țină un discurs nemaipomenit despre ecologie, ci și de tânărul din orașul X care vrea să lupte pentru parcul în care îi place să se plimbe cu prietena și/sau cu bicicleta… 2. Nu a fost creat acel spirit de echipă care să ducă la o sinergie, la o forță în care întregul este mult mai mult decât părțile sale; competiția pentru fonduri, proiecte, secretomania a pervertit scopul fundamental al acestei mișcări, ceea ce este un dezastru.
 
Dar acestea pot să fie schimbate. Momentul actual poate să fie prielnic schimbărilor, că oricum mulți nu mai au ce pierde. Este important să vezi nu doar detalii ale profesiunii tale, dar și modul în care vorbea Martin Luther King Jr, despre servirea umanității și construirea omenirii, despre demnitate și respect. Să îl asculți cum vorbea despre dicționarul în care este incriptat un limbaj… în care orice asimilat cu negru este sinistru, urât, rău, iar albul este totdeauna ceva pur… Despre societatea care ia de la săraci cele absolut necesare pentru a permite luxul celor câțiva… constatăm acum că la fel și creșterea economică este considerată pozitivă… indiferent de faptul că distruge pădurea și ucide cerbul, otrăvește mediul, betonează apa, reduce dramatic biodiversitatea, șterge diversitatea culturală, uniformizează societățile și le pervertește în muncitori extenuați, plini de datorii, mâncători de burger… fără strălucire în ochi. Sunt ucise nu doar balenele, ultimul rinocer sau tigru, dar mult mai dramatic decât astea, este strivit viitorul uman. Civilizația umană nu mai este sustenabilă. Ceea ce nu este bine.
 
Intelectualii în mare parte s-au retras în “turnurile de fildeș”, distanți și oarecum indiferenți la realitatea aflată în derulare, sau “constatând că nu au nici o șansă de a se lua de sistem”… A venit timpul să se audă adevărul despre situația în care ne aflăm. Criza ecologică și criza economică sunt consecințe ale aceluiași model nonsustenabil. Demonica distrugere a mediului… și prin asta a viitorului uman nu mai poate să continue. Sau poate? Este momentul să te intereseze! Fiecare om cu ceva uman în el trebuie să decidă dacă se implică în crearea de sustenabilitate, sau lasă ca speranța viitorului uman să se distrugă. Nici un document nu poate să îți ofere demnitate, libertate, să te facă să simți că ești cineva, ești o valoare.
 
Un pas interesant ar putea să fie coagularea în ACB a unor intelectuali care și-au dedicat existența pentru Natură, ecologie, ecologism… pentru variate domenii ale științelor biologice, un loc unde să se evite șerpăria politică, înjurăturile, teme care să rămână pentru gloata de la marginea societății. Omul este o făptură firavă, gracilă, mai gingașă decât orice floare de primăvară… nu are chef de circ, de scandal. Are nevoie de încredere și colegialitate, prietenie, pentru a putea emite păreri despre subiecte delicate și complexe. Omul trebuie încurajat, trebuie susținut, trebuie respectat, acceptat cu bune și rele, nu agresat și batjocorit… făcut penibil pentru orice stângăcie inevitabilă. Oare ai cui să explici asta, într-o societate pervertită, plină de oameni agresivi și dezechilibrați, capabili să arunce cu pietre înainte de a privi măcar odată în oglindă?
 
Vreau să mulțumesc celor care au încredere în inițiativa ACB și au alocat suportul/ susținerea fără de care era imposibil de pornit: cei care au scris primele articole, au oferit primele imagini, care sunt vizibile acum pe blogul ACB. Este un început. Inițiativa se va dezvolta dacă reușim să construim, să menținem atmosfera, și oferim din ce avem mai valoros: ideile care ne preocupă la mod fundamental, poate ceva strălucire intelectuală. ACB se poate dezvolta ca o floare, ca un arbore, ca un superorganism apt să promoveze ecologia și ecologismul în peisajul nostru social. Dar la fel de bine poate să dispară. O mișcare de mediu coerentă și aptă de a aduce schimbare pozitivă, trebuie construită, pas cu pas. Depinde și de tine…
 
Cât timp mișcarea de mediu se rezumă la a rămâne pe “suprafața care îi este dedicată”… nu există nici o șansă de realizare a unor efecte concrete și substanțiale de promovare a sustenabilității ecologice a societății și de conservare a diversității biologice. Mai rău decât atât, ea umple formal o nișă, dând impresia că se preocupă de această problemă, dar prin ineficiență și incapacitate, reușește doar să blocheze dezvoltarea unei mișcări de mediu eficiente și viguroase, adecvate situației actuale din secolul 21. Este nevoie de un nou stil radical diferit, ceva inovativ și aflat mult dincolo de abordările clasice de până acum. Nu doar că modul de acțiune de până acum nu a produs rezultatele sperate, dar acesta este din ce în ce mai perimat, mai învechit și mai îndepărtat de ceva care ar putea avea efecte semnificative în societatea actuală. Asta nu se poate continua așa. Este evident că e nevoie de altceva! Este nevoie de o revoluționare a acestui domeniu, mai ales în domeniul modului de acționare.Este nevoie de a ieși în față precum Susan Boyle, a nu te deranja că există tendința de a îți fi văzute mai ales inadecvările și ciudățeniile… și a le arăta celorlalți cam ce crezi despre Natură, societate, sustenabilitate; este nevoie de Al Pacino care să inspire, să arate cum se lucrează în echipă… cum se poate lupta împreună pentru fiecare succes comun, iar cealaltă variantă este de a dispare.
 
 
PS: Blogul Alianței pentru Conservarea Biodiversității are acum câteva zeci de articole:
 
http://aliantapentruconservareabiodiversitatii.wordpress.com
 
PS2. Dacă crezi că este bine ca oameni să aibă privilegiul de a cunoaște părerea ta despre aceste subiecte, poți trimite un mesaj la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Share
Ultima actualizare Vineri, 29 Noiembrie 2013 21:55
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact