logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Normalitatea lor versus anormalitatea noastra PDF Imprimare Email 1925 Afişări
Scris de Dani Godja   
Luni, 03 Iunie 2013 14:57

Am citit cu viu interes discutiile iscate de articolul foarte pertinent si bine punctat de dr. Peter Lengyel, postat ieri  pe Sighet Online (N.R. Cititi AICI). Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple si clare: pentru "iubitorii de animale comunitare", viata acestor animale abandonate valoreaza mai mult decat viata copiilor, a batranilor, a tuturor celor care platim taxe si impozite catre stat. Potrivit unui articol publicat de Realitatea.net (NR. vedeti AICI articolul), intretinerea unui maidanez la adapost costa intre 400 si 600 de lei pe luna. Alocatia copilului meu este sub 50 lei pe luna. De aici deduc ca viata copilului meu valoreaza cam de 10 ori mai putin decat a unui caine abandonat de o persoana iresponsabila.

Domnisoara Andrea Miclean, presedinta ONG-ului "Prietenii Animalelor din Sighet" recunoaste in finalul unui comentariu foarte acid la adresa autorulu articolului, dr. Peter Lengyel, ca in lumea civilizata,  pe langa eutanasie, se fac si adoptii, programe educative animale-copii. Foarte corect! Peste tot, in lumea civilizata, cainii abandonati sunt dusi in adaposturi special amenajate unde sunt tinuti doua-trei saptamani, interval de timp in care aceste animale primesc toata atentia si toata ingrijirea posibila, iar daca cineva este dornic sa adopte un caine, o poate face, asumandu-si o serie de responsabilitati. In schimb, daca nu vine nimeni sa-si asume responsabilitatea asupra acelor animale (caini/ pisici), acestea sunt eutanasiate! Astfel se intampla peste tot in lumea civilizata! Costurile sunt mult prea mari pentru a mentine ani de zile un animal fara stapan intr-un adapost pana si pentru tarile stabile economic. Normalitatea lor este la noi o anormalitate! Cum adica sa-i eutanasiem? Nu mai bine ii lasam liberi pe strazi sa ne puna vietile in pericol?  Nu inteleg ce-i impiedica pe alesii nostri din Parlament sa puna in aplicare o lege valabila peste tot in Uniunea Europeana, atata timp cat ne straduim din rasputeri sa ne aliniem la legislatia europeana. 

In alta ordine de idei, in aceeasi Uniune Europeana, proprietarii animalelor "de companie" trebuie sa respecte o serie de reguli care sunt departe de a fi vazute/ acceptate in randul iubitorilor de animale din mioritica noastra patrie. In ultimii ani cred ca am vazut doar trei sau patru caini cu lesa si botnitza scosi la plimbare pe strazile din Sighet de catre proprietarii acestora. Nu retin sa fi vazut vreodata in Sighet pe cineva cu cainele iesit la plimbare avand la el o punga si lopatica pentru a colecta excrementele acestor animale de companie, asa cum se face peste tot in lumea civilizata. Nu spun ca n-ar exista, dar sunt atat de rare persoanele responsabile incat trec neobservate. In rest, majoritatea  iubitorilor de animale ies in plin centru cu cainii tinuti in lesa (fara botnita), insa nu de putine ori acesti caini doar ii insotesc "la picior" pe proprietari, dezlegati fiind din lesa, unii dintre acesti caini facand parte din rase care pot oricand sa atace trecatorii. Am avut tupeul si nesimtirea sa le atrag atentia de cateva ori unor proprietari de astfel de caini periculosi scosi la plimbare fara lesa si botnita pe strazile din Sighet, insa mi-e jena sa va reproduc raspunsurile primite din partea acestor iubitori de animale cand le-am atras atentia asupra pericolului la care ne expun pe noi, ceilalti trecatori. Eram cu copilul si imi era teama sa nu ii faca vreun rau, dar uitasem ca in Romania animalele valoreaza mai mult decat vietile oamenilor. 

In final, ii invit pe toti iubitorii cainilor fara stapan din Sighet sa se intereseze la Centrul de Primiri Urgente din Sighet de numarul persoanelor care ajung aproape zilnic pentru ingrijiri de specialitate din cauza animalelor abandonate precum si de costurile pe care le presupun aceste tratamente, costuri suportate de fiecare dintre noi din bugetul sarac de care ne plangem mereu.

Daca situatia este asa cum ne spun unii dintre cei care au comentat articolul lui Peter Lengyel, si majoritatea cainilor pe care ii vedem pe strazi in haite provin din curtile iubitorilor de animale, iar aceste animale se intorc in curtile proprietarilor dupa o anumita perioada de timp, situatia este mult mai grava pentru ca acesti poprietari nu-si asuma responsabilitatea asupra propriilor animale. Avem nevoie de legi stricte, legi care sa penalizeze pe toti cei care, dupa ce-si iau responsabilitatea cresterii unui animal, il abandoneaza, il maltrateaza sau il lasa sa moara de foame legat de un copac (precum cazul unor romani care au facut astfel cu un caine in Marea Britanie, iscandu-se, pe buna dreptate, un adevarat scandal pe acest subiect). Pentru astfel de fapte nu trebuie pedepsite animalele ci proprietarii acestora. Cine isi doreste un animal de companie sa-si asume si responsabilitatea asupra lui. In plus, toti proprietarii de animale din Lumea Civilizata PLATESC TAXE SI IMPOZITE SUBSTANTIALE pentru aceste animale. De ce nu putem avea si la noi aceeasi lege, daca tot ne dorim ca in Romania sa fie la fel ca in Uniunea Europeana?

Dar cum sa visez la asa ceva in Romania? Aici normalitatea din Lumea Civilizata este o anormalitate! 

Autor: Dani Godja

www.sighet-online.ro

 

 


Share
Ultima actualizare Luni, 03 Iunie 2013 18:30
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact