logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Ponta a învăţat din greşelile altuia... PDF Imprimare Email 1502 Afişări
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 03 Aprilie 2013 18:35

Propunerea venită din partea lui Victor Ponta  pentru desemnarea ca procuror şef la DNA a fostului Procuror General, Laura Codruţa Kövesi, va da naştere la discuţii prin toate căile de comunicare de care dispune societatea românească în zilele noastre. Ieri, luarea deciziei a fost amânată. Azi, probabil în urma unor discuţii de susţinere a gestului politic, ştirea a apărut în presă şi la televiziuni. 
Problema se pune în felul următor: doamna Kövesi a fost până acum într-o înaltă funcţie în stat. Unii spun că a făcut bine ceea ce a făcut, alţii spun că a făcut rău, a ascultat prea mult de indicaţiile primite din partea preşedintelui. Sincer, nu ştiu dacă a făcut bine sau a făcut rău fostul Procuror General, viitor şef la DNA. Ce se vede la televiziuni sau se poate citi prin ştirile ziarelor sau ale internetului poate apărea distorsionat. Chiar eu am mai scris despre ştiri deformate de care avem parte destul de des şi pe toate căile posibile. 
 
Acum, când lucrurile sunt proaspete, chiar fierbinţi (din păcate…), vreau să vă reamintesc unele pasaje din discursul primului ministru actual la învestirea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca prim ministru.
"Şi, dacă îmi permiteţi, în acest cadru serios şi responsabil, vă reiau o frază folosită în întâlnirea noastră cu delegaţia celor de la FMI: "Macro, România stă foarte bine. Viaţa este însă micro". Şi acolo oamenii suferă, acolo oamenii îşi pierd locuri de muncă, acolo oamenii sunt profund nemulţumiţi de direcţia în care merge România. Şi cred că aceasta trebuie să fie preocuparea unui nou guvern al României".
 
Zorii unei noi vieţi au apărut în România odată cu numirea lui Victor Ponta în funcţia de şef al  Guvernului român. Zorii au trecut, s-a făcut deja ziuă plină şi totul se vede acum  mai bine. Se vede că şi acum viaţa în România este micro. Problemele oamenilor n-au dispărut. Pe lângă cele de ordin fatalist, legate de boală, bătrâneţe, moarte, pe care oricare locuitor al planetei le are, şi pe care omul nu le poate îndepărta sau remedia aşa cum ar dori, românii au încă ceva pe capul lor: „îşi pierd locurile de muncă şi sunt nemulţumiţi de directia în care merge România”. După luni de guvernare USL, nu pot pricepe cum de nu se poate rezolva  „cazul” Oltchim, ca să dau un singur exemplu! 
 
Ponta continua discursul la învestirea lui Ungureanu:
„Vreau să vă asigur, domnule prim-ministru desemnat, că oamenii din această ţară nu doresc doar o schimbare de formă. E bine că se mai schimbă miniştri, e bine că sunt mai tineri sau au  feţe noi. Înţeleg că este o critică implicită adusă foştilor miniştri această schimbare. Dar oamenii doresc o schimbare de fond.”
Adică să se schimbe, dar procurorul general să rămână tot la butoanele secrete…
 
Actualul prim ministru continuă discursul adresându-se fostului prim ministru Ungureanu:
„Este foarte important, domnule prim-ministru cum veţi gestiona relaţia cu preşedintele Traian Băsescu. Există ieri în Financial Times, nu în presa română criticată aici la Parlament, un articol care spune "problemele politice ale vicleanului Traian Băsescu nu se rezolvă prin instalarea cabinetului Ungureanu". Cred că este un avertisment serios şi cred că în 2007 aţi pierdut funcţia de ministru de Externe tot în urma unei gestionări defectuoase a relaţiei cu preşedintele ţării. Vă rog să înţelegeţi, domnule prim-ministru, obligaţia mea şi a dumneavoastră este de a privi spre viitor.”
 
Acum e clar: problemele politice nu le-a rezolvat cabinetul Ungureanu. Dar nici cu noul cabinet nu cred sa fie şanse mai mari de îndreptare a situaţiei economice. Măcar a celei economice, că de moralitate, nu se pune problema… Domnul Ponta, când transmite un mesaj cuiva, şi-l însuşeşte în litera şi în spiritul său (aşa se spune pe la justiţie, nu?). I-a spus domnului Ungureanu că a pierdut funcţia de prim ministru „în urma unei gestionări defectuoase a relaţiei cu preşedintele ţării”. Se vede clar că lecţia de atunci a fost invăţată şi aplicată acum în practică, pentru că 
„Vreau de asemenea să vă spun că mă bucur pentru dumneavoastră că nu aţi acceptat în guvern foşti  miniştri care reprezentau nu doar pentru Opoziţie, ci pentru societatea românească nume şi persoane cu totul şi cu totul indezirabile. Mă bucur că nu îi aveţi în Guvern nici pe doamna ministru Udrea, nici pe domnul ministru Igaş. Faptul că au fost înlocuiţi dovedeşte că toate criticile aduse de opoziţie, de presă, de societatea civilă, erau întemeiate.”
 
V-aţi lămurit care e diferenţa între criticile întemeiate de atunci (contra celor doi miniştri amintiţi mai sus) şi criticile „neîntemeiate” de azi ale societăţii civile? 
 
Tot în discursul din care am luat diferite pasaje, mai e unul care are acum o continuare  pe care nimeni n-o întrevedea atunci…
„O să vă dau un citat, domnule prim-ministru desemnat, care sună aşa: "Este clar că nu mai avem un premier. Premierul de la Cotroceni deţine acum controlul absolut. Pentru prima oară încerc un sentiment de milă pentru primul ministru. A făcut atâtea compromisuri încât a ajuns să nu mai reprezinte nici cât cârpa de la uşa preşedintelui. Cârpa de şters pe picioare. Dacă ar avea demnitate primul ministru ar demisiona, dar aţi văzut dumneavoastră o cârpă demnă?". Sunt convins că cei mai vechi în politică recunoaşteţi citatul. Este din şeful opoziţiei din 2004, domnul Traian Băsescu, şi se referea evident la primul ministru în funcţie, domnul Adrian Năstase.”
 
Da, am văzut o „cârpă demnă”: Călin Popescu Tăriceanu! Prin comparaţie, aş putea să spun ceva asemănător cu declaraţia domnului Ponta în faţa Şefilor de la FMI:
 „Macro, la nivel de politicieni pe cap de locuitor, România stă bine. Mai rău e că avem destui politicieni micro…”
 

 


Share
Ultima actualizare Joi, 04 Aprilie 2013 07:02
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact