logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Tineretul sighetean, incotro?! PDF Imprimare Email 2387 Afişări
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 22 Decembrie 2012 23:12

 

Ce este un oraş fără tineri? Este un oraş mort! Ce este un oraş fără tineri intelectuali? Este un oraş condamnat la dispariţie deoarece aceştia reprezintă motorul de dezvoltare al oricărei comunităţi! Ne întrebăm constant de ce nu avem intelectuali tineri în oraş, de ce toată lumea pleacă de aici şi nimeni nu vrea să se întoarcă, dar ce am făcut  până acum pentru a-i păstra? NIMIC!

 

 După cum spuneam în articolul „Arătăm cu degetul, tinerii care fac cu adevarat performanţă sunt ignoraţi şi sunt nevoiţi să plece in locuri unde valorile sunt respectate şi ajutaţi să obţină performanţă care se transpune in câştig pentru toată lumea. Avem tineri harnici care se pricep să muncească foarte bine, dar majoritatea pleacă. La ce ne foloseşte nouă să ştim că e plină lumea de tineri români care fac cinste ţării de unde au plecat prin performanţele ce le obţin acolo, dacă nu ştim să-i păstrăm şi să le oferim condiţiile optime pentru ca ei să facă performanţă aici?!

 

Ce le putem oferi pentru a-i păstra aici? Ce nevoi au? Îi intreabă vreodată cineva? Ce facem noi pentru acesti tineri valoroşi? Cum îi putem motiva să rămână aici pentru a ne ajuta pe noi să progresăm? Cât de conştienti suntem că avem nevoie de ei dacă vrem ca oraşul nostru să se dezvolte sănătos?!  

 

De-a lungul timpului, din discuţiile purtate cu diverşi tineri pe care încercam să-i conving să revină în Sighet la terminarea unei facultăţi într-un centru universitar din ţară, eram întâmpinat cu aceeaşi întrebare: Ce să fac în Sighet?! Tinerii s-au obişnuit cu o viaţă culturală, cu spectacole de teatru, concerte, cinema, diverse evenimente constante care îi scot serile din casă. Chiar dacă la terminarea studiilor, majoritatea acestor tineri nu-şi găsesc un loc de muncă pe domeniul lor de activitate şi ajung să facă orice altceva decât au învăţat la facultate, preferă să facă acel “ORICE ALTCEVA” într-un oraş viu, într-un oraş unde serile, la terminarea serviciului, au şi alte opţiuni decât barurile. Oricât de greu le este acolo din punct de vedere financiar şi oricât de bine se simt acasă, în familie, lângă părinţi, tinerii preferă viaţa marilor oraşe pentru că nu vor să se piardă într-un oraş aflat în letargie, care nu dezvoltă şi nu stimulează activitatea intelectuală. Ne întrebăm constant de ce nu avem intelectuali tineri în oraş, de ce toată lumea pleacă de aici şi nimeni nu vrea să se întoarcă, dar ce facem pentru a-i păstra? Ne uităm doar la Spitalul Municipal şi vedem că, în afară de câteva excepţii remarcabile, nu avem medici tineri. Cine o să se îngrijească de noi şi de sănătatea noastră după ce medicii cu carieră din spital vor intra la pensie? Se vor închide secţiile din lipsă de medici? Nu cred că cineva îşi doreşte aşa ceva. La fel, în toate celelalte domenii de activitate unde este nevoie de tineri care să ofere schimbul de generaţii, aceştia lipsesc aproape cu desăvârşire. Cum va arăta Sighetul peste 10-20 de ani în aceste condiţii? Un oraș fără tineri este un oraș care moare încet dar sigur.

 

Nu are nimeni pretenția ca tinerii excepționali să se întoarcă în Sighet pentru că orașul nostru nu poate concura cu posibilitățile de profesare oferite de marile orașe sau de străinătate, dar sunt atâția tineri sigheteni valoroși care se pierd în marile orașe pentru că nu reușesc acolo să-și găsească un loc de muncă pe domeniile studiate in facultate, dar nici nu vor să revină în Sighet. Acești tineri ar putea salva viitorul Sighetulului dacă am reuși să-i motivăm să se întoarcă acasă și să pună umărul la dezvoltarea orașului făcând fiecare ce se pricepe mai bine. Acești tineri au nevoie aici, pe lângă locuri de muncă, și de o viață culturală cât mai bogată. Putem să le-o oferim? Dacă îi vrem aici, ar trebui să ne gândim și la această nevoie a tinerilor.

 

Mai avem și un alt segment de tineri la care trebuie să ne gândim: cei plecați peste hotare pentru un trai mai bun, dar care au fost afectați de somaj și de lipsa locurilor de muncă, dar care preferă să facă orice acolo decât să nu facă nimic aici. Pentru ca aceștia să se întoarcă acasă, e nevoie de locuri de muncă, la fel ca pentru mulți dintre cei cei rămași aici. Ce poate face Sighetul pentru a crește numărul locurilor de muncă? Cum am putea atrage investitori dispuși să facă investiții majore care să ofere mai multe locuri de muncă? E greu de zis, mai ales că infrastructura Maramureșului Istoric este la pământ și investitorii caută locații care să le permită transportul cât mai facil al produselor realizate, dar nu e ceva imposibil, dovadă vie fiind unele firme sighetene a căror producție merge predominant la export. Deci, se poate!

 

Întrucât simt în cadrul administrației locale dorința de a revigora acest oraș, îndrăznesc să sugerez conceperea unei strategii pe termen scurt, mediu și lung prin care tinerii să fie motivați să se întoarcă în Sighet. Sunt sigur că sunt mulți sigheteni cu idei constructive în acest sens, de aceea le propun tuturor celor cărora le pasă de Sighet un subiect de dezbatere pe acest subiect.

 

Cu ce începem?!

 

PS: 01.02.2015 - Din pacate, pana in prezent nu am vazut nicio initiativa din partea administratiei locale in a demara vreun proiect prin care tinerii sa fie incurajati/ motivati sa ramana in Sighet. Pacat! 

 

Autor: Dani Godja

www.sighet-online.ro

 


Share
Ultima actualizare Duminică, 01 Februarie 2015 12:32
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact