logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Promisiuni electorale cu nemiluita (partea I) PDF Imprimare Email 1885 Afişări
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 12 Decembrie 2012 20:37

Cezar Petrescu: „Pedeapsa cea mai mare a mincinosului nu e că nu-l mai crede nimeni, […] pedeapsa cea mare e că nu mai crede nici el, în nimeni şi în nimic!...”

Alegerile parlamentare s-au încheiat. Unii, spun că au câştigat…Alţii, se miră de rezultatele slabe obţinute. Participarea la vot (în jur de 41%) e dovada clară că lumea s-a săturat de „promisiuni” gogonate. Deci, victoria nu-i chiar victorie. Ca de fiecare dată la noi, au fost aleşi unii ca să fie pedepsiţi alţii, adică cei care au condus ţara până acum. Să trecem puţin în revistă promisiunile  electorale oferite maramureşenilor. Nu contează cine a venit cu aceste oferte, de aceea nu voi preciza numele candidaţilor.

 

Se pare că biserica a devenit un indirect mijloc electoral. Obigatoriu, în timpul campaniei, pe candidaţi îi apucă evlavia şi se duc duminica la biserică. Asta, aşa, câteva duminici, pentru că nici înainte, nici după evenimentul LOR nu mai au timp de asemenea reculegeri! Fac donaţii bisericii, enoriaşii află cine a fost cu dare de mână şi votează în consecinţă.

Nelipsitele concerte de  muzică electorală. Candidaţii îşi imaginează că dacă se adună mulţi oameni la un miting electoral, unde la sfârşit vor cânta X şi Y, spectatorii îi vor vota chiar pe ei, pe cei care au sponzorizat acţiunea?
Văd că a apărut o nouă formă de şantaj. Şantajul muzical…Un solist de muzică populară a promis că va susţine un spectacol în cazul în care prietenul său Candidatul (să-i spunem aşa) „va cuceri inimile moroşenilor”. În ofertă scrie „cucerii”, dar nu e momentul adecvat pentru detalieri lingvistice…Adică, dacă votanţii îl aleg  pe Candidat (prietenul cântăreţului, cum declara acesta din urmă), vor avea parte de un concert la sfârşitul anului. Dacă nu-l aleg pe cel recomandat, să-şi pună pofta-n cui pentru concertul promis!

Afişe şi pliante au fost cu nemiluita. Au fost atât de multe, încât „norma” de propagandă electorală a depăsit cu mult bunul simţ. Eu am aruncat un teanc (sau morman, cum vreţi să-i spunem) de reviste care n-au mai încăput în cutiile de scrisori de la scara blocului şi stăteau pe jos, aşteptând pe cineva să le ia în casă şi să se lumineze citindu-le. Nimeni nu s-a îndurat de ele să le ia la studiat, aşa că le-am luat eu şi le-am trimis la locul cel mai potrivit: la containerele cu gunoi…Să ştiţi că nu-i condamn pe cei care au lăsat ofertele electorale pe jos. Ştiu că toată propaganda electorală trebuia consumată. Că dacă nu s-ar fi consumat, era rău…Puteau să apară dojeni din partea unora mai importanţi în partide…

Ce „revelaţii” au avut candidaţii şi ce au promis că vor face 

E uşor de observat că toţi candidaţii ne spun CE vor face, dar niciodată CUM vor face. Presupun că nici ei nu ştiu…La noi, important e să promiţi, nu să faci! Şi mai comic, dacă n-ar fi tragic, e că patru ani au trecut pentru unii candidaţi, foşti parlamentari, care n-au făcut NIMIC din ceea ce spun că vor face acum!

În satele maramureşene nu există canalizare, aducţiuni de apă , infrastructură. Toate acestea vor fi în curând date uitării, pentru că parlamentarii vor pune umărul şi vor ajuta administraţia locală pt. obţinerea de fonduri. Pentru asta, trebuie demarate proiecte în regim de urgenţă.
Să presupunem ca toţi parlamentarii judeţului vor striga în cor că vor fonduri europene? Se va mişca ceva?

Ni se promite un cadru legislativ pentru conservarea patrimoniului naţional, pt. conservarea elementelor care ne reprezintă: porţile maramureşene, casele tradiţionale, bisericile de lemn, portul popular, cântecele, tradiţiile.
Toate acestea se conservă fără intervenţia parlamentarilor! La ţară, oamenii se îmbracă în minunatele lor costume populare la sărbători sau la evenimente speciale din viaţa lor. N-au nevoie de legi în acest sens, domnilor candidaţi!

Turismul ar putea  fi principala sursă de venit
Aflăm cu maximă surprindere. Nouă, votanţilor, nici nu ne trecuse prin cap aşa ceva…
Cu astfel de drumuri vrem turism? Cu astfel de cale ferată, cu tren care merge cu 30 km/h de la Cluj la Sighet? N-am auzit nici un cuvinţel în campanie despre recondiţionarea căii ferate, despre electrificarea ei, despre terminarea căii ferate spre Satu Mare.

Legi pentru încurajarea tinerilor „să se întoarcă acasă şi să investească la obârşii”
Cu ce să investească? Cu imaginaţia? Cine vine din altă ţară  cu bani îşi cumpără o maşină, eventual îşi face o casă, care în mod sigur nu seamănă cu cea a bunicilor… Tinerii n-ar pleca dacă ar avea de lucru lângă casa lor. Pe cine a interesat asta în democraţia noastră până acum?

Sprijin financiar pentru întemeierea familiilor tinere.
Unde sunt banii pentru asemenea promisiuni? De la care sector se vor lua? De la învăţământ, de la sănătate?

Ni se promite: Sighet, capitala europeană a culturii traditionale.
De obicei capitalele culturale se vizitează. La Sighet se ajunge greu şi pericolele de a-ţi strica maşina sunt la fiecare pas… Despre tren am mai vorbit… Aştept peste patru ani un candidat care să promită aeroport pe aici…”Candoarea” candidaţilor nu cunoaşte nici un fel de oprelişti …

Creşterea salariului minim de la 700, la 850 lei de 1 ian. 2013 şi la 1000 de lei până în ian. 2015.
Vorbe… Salariul va creşte când vom avea industrie şi agricultură în tara asta. Industria e la fier vechi, agricultura e în…China şi unele ţări ale UE… Merele româneşti (ca să dau un singur exemplu), putrezesc, ştiute doar de proprietari, pe undeva…

Reducerea impozitelor.
Oare Baross o cădea în altă parte, sau tot pe capul nostru? De ce pentru oferta electorală nu se ţine legătura mai strâns cu Centrul ?  Nu cred că de acolo vine numai un anumit fel de varză…

Dezvoltarea asistenţei medicale în mediul rural.
Frumos spus! Banii cine-i dă? Prin spitalele patriei cine mai dă cu mătura, că posturile de femei de serviciu s-au redus până au ajuns greu de observat…

Învătământul să fie axat pe nevoile reale ale pieţei muncii.
Păi n-aţi avut timp până acum să faceţi ceva? Să înţelegem că aţi vrut, dar nu v-au lăsat colegii de partid să faceţi ce trebuie de facut (până acum, se înţelege!) pentru învăţământ?

Reabilitarea valorică a învățământului din zona Sighetului
Cum se face reabilitarea asta valorică ? În ce constă, în esenţă?

Reducerea CAS cu 5% din contribuţia angajatorului.
Fiecare angajator plăteşte – cu acte în regulă- cât mai puţini bani angajatului, pentru că astfel  patronul are şanse să nu se vadă cu afacerea ruinată prin taxele pe care statul i le pretinde. Angajaţii n-au bani decât pentru o minimă existenţă, cumpără minimum de produse, industria şi agricultura nu găsesc terenul pentru dezvoltare, şi uite-aşa ne învârtim în cerc…

Tunelul pe sub Gutâi. Are susţinera unui candidat.
 Întrebarea mea este: ce înseamnă , în acest caz, a susţine un asemenea proiect? Pot să mă alătur şi eu acestei susţineri? Adică să dau din gură? Dar investiţia cine o face?

Tunelul  sub Gutâi e acum  imposibil de realizat . E  praf în ochi pentru a ademeni alegătorii.
Ne spune alt candidat, unul „cu picioarele pe pământ”. În sfârşit ceva demn de consemnat!

                                                      Sfârşitul primei părţi

 


Share
Ultima actualizare Joi, 13 Decembrie 2012 15:41
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact