logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


VIDEO: O delegatie sigheteana a vizitat localitatea Lugnano In Teverina (Italia) in cadrul proiectului "Acasă înseamnă Europa" PDF Imprimare Email 4001 Afişări
Scris de Dani Godja   
Marţi, 06 Noiembrie 2012 16:19
Pornind de la un proiect personal al Claudiei Gampe, de cativa ani Sighetu Marmatiei s-a infratit cu localitatea Lugnano in Teverina (Italia), in cadrul unui parteneriat ce are ca obiectiv promovarea unei identităţi europene bazată pe valori comune, istorie şi tradiţie, prin planificarea, organizarea şi coordonarea iniţiativelor. În urma acestui proiect, de cativa ani se desfasoara schimburi culturale intre cele doua comunitati. In perioada 27 octombrie – 5 noiembrie 2012, o delegaţie sigheteană compusă din primarul Ovidiu Nemeş, consilieri locali, reprezentanţi ai Primăriei Sighet, ai instituţiilor de învăţământ, ai Muzeului Maramureşean şi ai presei locale a întors vizita din 9-15 septembrie a italienilor Asociaţiei „Lugnano in Europa” din Lugnano in Teverina, regiunea Umbria, Italia, ocazie cu care s-a întâlnit cu delegaţia unei asociaţii din localitatea Els Poblets, regiunea Valencia, Spania. Evenimentul face parte din proiectul “Acasă înseamnă Europa”, finanţat prin Programul “Europa pentru cetăţeni”, proiect ce-şi propune „interacţiunea între cetăţenii celor două comunităţi  prin activităţi socio-culturale, dezvoltarea unui simţ al identităţii europene bazat pe comunitatea de valori, istorie şi cultură, dezvoltarea unui simţ al apartenenţei la Uniunea Europeană, creşterea toleranţei şi înţelegerii reciproce şi promovarea voluntariatului”. O noutate a acestui an a fost invitatia facuta presei locale de catre domnul primar Ovidiu Nemes de a participa ca parte a delegatiei sighetene in cadrul acestui proiect. 
 
Inca de la sosirea delegaţiei în Lugnano in Teverina, primarul Nadia Moretti alături de membrii asociaţieii ne-au primit cu foarte multă căldură şi prietenie în cadrul primăriei locale, pe tot parcursul perioadei proiectului, italienii au pregătind românilor şi spaniolilor evenimente foarte atractive si interesante. 

Partea oficială a însemnat întâlnirea administraţiilor Sighet – Lugnano, forumul „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”, semnarea unui protocol între Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi o instituţie de învăţământ italiană, prezentarea proiectului „Adotta un Uliveto d’Europa” (“Adoptă o livadă de măslini în Europa”) şi concluzii asupra înfrăţirii dintre localităţi. Una din zile a fost dedicată vizitelor rezervaţiei naturale - Parcul Vallara, o oază de biodiversitate îngrijită cu mare pasiune de un grup de tineri printr-un parteneriat cu WWF. 
 
Programul oferit celor două delegaţii de către gazdele noastre a cuprins vizitarea cetăţilor medievale Lugnano in Teverina, Montefalco, Giano dell’Umbria, Alviano, Narni, Montecchio, Spoleto, Amelia, Terni si, bineînţeles, Roma, precum si vizitarea a numeroase castele, muzee şi biserici din regiunea Umbria. In cadrul vizitei de la Montefalcoa avut loc o intalnire oficiala intre primarul acestei localitati, doamna Donatella Tesei, primarul Nadia Moretti (Lugnano In Teverina) si primarul Ovidiu Nemes. 
 
Pe parcursul proictului, cele doua delegatii au fost invitate la mai multe evenimente, dintre care: „Maratona dell’olio” (Festivalul uleiului de măsline,  organizat anual în ultima săptămână de dinaintea culegerii fructelor de măslin in ), „Festa di Halloween” şi „Giornata dell’unitá nazionale e delle forze armate” (Ziua armatei) şi Ziua comemorării tuturor sfinţilor şi celor defuncţi. Sărbătoarea "Maratona dell’olio" a constat în prezentări, simpozioane şi sesiuni de comunicări, o paradă a maşinilor de epocă, un spectacol nocturn prezentat de o fanfară medievală şi de stegarii localităţilor participante, şi un târg de produse tradiţionale în care au fost expuse diferitele tipuri de ulei de măslin, vinuri, brânzeturi şi prăjituri, precum şi obiecte de artă meşteşugărească.
 
Tot in cadrul acestei delegatii a avut loc o expozitie de fotografie organizata de catre Muzeul Maramuresului din Sighet, ocazie cu care s-au expus in Lugnano In Teverina fotografii cu Sighetul de alta-data si cu Sighetul din zilele noastre.  
 
Luni, 29 octombrie 2012, a avut loc o cina speciala romano-spaniola in cadrul careia romanii le-au oferit celor prezenti o mica particica din bucataria romaneasca, palinca traditionala si ciorba de fasole cu carnati, iar spaniolii au pregatit paella si sangria. Pe toata perioada proiectului, romanii si spaniolii au fost surprinsi placut de numeroase feluri de mancare traditionala din regiunea Umbria, printre care pâine „sciapa” (fără sare), multe tipuri de paste făinoase, plante aromatice si vinuri specifice zonei. 

Ziua de vineri, 2 noiembrie 2012, a fost rezervata vizitarii Romei, aici avand sansa de a vedea Piazza di San Pietro, Piazza Navona şi fântânile lui Bernini, Fontana di Trevi, Forul Roman, Piazza di Spagna, Panteonul, Coloseul, Columna lui Traian, oferinduni-se ocazia "sa savuram" o parte importanta din istoria omenirii. La intoarcerea in Lugnano di Teverina, gazdele noastre ne-au oferit o cina medievala cu totul deosebita la Galleria Pennone din localitate. 
 
Ultima seara petrecuta in Lugnano di Teverina s-a desfasurat sub forma unei cine comune de ramas-bun si de extragere a concluziilor in urma proiectului cultural desfasurat pe aceasta perioada in localitatea italiana. Vreau sa multumesc pe aceasta cale unor oameni care s-au dovedit a fi trup si suflet implicati in acest proiect, si anume: Claudio Colombo, Allesandro Dimiziani, primarului Nadia Moretti alaturi de toti ceilalti italieni care ne-au primit cu mare caldura. Multumesc si grupului de spanioli din localitatea Els Poblets cu care s-au creat legaturi frumoase pe parcursul acestui proiect. Nu in ultimul rand doresc sa ii multumesc personal primarului Ovidiu Nemes care a decis sa invite si presa sa se alature acestei delegatii. Fara aceasta initiativa n-as fi avut sansa sa vad atatea locuri minunate si sa traiesc o experienta care m-a marcat profund. 

NOTA: Vom reveni zilele urmatoare cu numeroase alte fotografii si imagini video din cadrul vizitei in regiunea Umbria (ITALIA) de catre delegatia din Sighetu Marmatiei. 
Italienii, spaniolii si romanii, impreuna in MontefalcoPrimarul Ovidiu Nemes (Sighet) si primarul Nadia Moretti (Lugnano in Teverina)Sighetenii pregatind ciorba de fasole cu carnatiO parte din grupul de spanioli pregatind paella

Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012 13:15
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact