logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Vasile Ştefanca: manager bun, musai demis PDF Imprimare Email 2175 Afişări
Scris de Ioan J. Popescu   
Vineri, 07 Septembrie 2012 14:42
Miercuri, 5 septembrie, Consiliul de administraţie al Spitalului Municipal Sighet s-a întrunit pentru a decide asupra „unor măsuri privind tragicul eveniment de la 2 august, când două persoane şi-au pierdut viaţa”, măsuri care, de fapt, au însemnat propunerea de revocare din funcţie a managerului Vasile Ştefanca. Neavând acces la şedinţa cu pricina, suntem nevoiţi să ne bazăm pe raportul prezentat în şedinţa Consiliului Local de către viceprimarul Horea Scubli, cel care a condus cele două comisii de anchetă care să analizeze cauzele evenimentelor de la secţia de psihiatrie bărbaţi, şi pe cele declarate de consilierul Daniel Dunca, reprezentant al Consiliului de administraţie al spitalului.

Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile Spitalului Municipal Sighet este de numai 248 mii lei în primele şase luni ale anului

„Ne-a fost prezentat un raport de activitate pe şase luni. Trebuie să recunosc că nu arată deloc rău: cel puţin pe cele şase luni, spitalul nu a generat plăţi restante” spune Daniel Dunca. „Am făcut socoteala cu colegii, erau vre-o 250 de mii de lei între cheltuielile şi veniturile efectuate. Datoriile totale sunt undeva la 5 milioane de lei, din care 2 milioane sunt plăţi restante. Asta se datorează subfinanţării, pentru că, dacă luăm creanţele pe care le are Spitalul Sighet de încasat, suma se echilibrează”.  

În ultimele şase luni, finanţarea de la bugetul local a fost zero

La asta trebuie adăugat faptul că, în ultimii ani, n-a fost deloc uşor să conduci un spital în condiţiile restricţiilor de tot felul impuse de Guvernului anterior. Şi, cu toate astea, în cadrul Spitalului Sighet, doar în ultimele şase luni, a fost amenajat laboratorul de recuperare medicină fizică şi balneologie; s-a amenajat un spaţiu special pentru terapia ocupaţională; s-a primit autorizaţii pentru toate instalaţiile radiologice; s-a amenajat grădina spitalului pentru activităţi de terapie ocupaţională; s-au făcut demersurile necesare în vederea acreditării spitalului; s-a demarat un proiect privind îngrijirea pacientului psihic în cadrul spitalului; s-a implementat tipărirea reţetelor, biletelor de trimitere pe imprimante matriciale; s-a început repararea coloanei principale de distribuţie a apei calde şi s-au înlocuit vanele de distribuţie a agentului termic din centrala termică; s-a reamenajat o parte din saloanele secţiei de chirurgie; spitalul are stocuri de medicamente, materiale sanitare şi reactivi, etc. toate astea în condiţiile în care finanţarea de la bugetul local a fost zero.

Cum se întâmplă de obicei după un astfel de necaz, se iau şi măsuri

„Având în vedere evenimentele care au avut loc în data de 2 august a.c., s-au constituit mai multe comisii care au analizat cauzele, care au luat măsuri imediate, şi, cum se întâmplă de obicei după un astfel de necaz, se iau şi măsuri. Măsurile care au fost stabilite de Consiliul de administraţie a fost propunerea de revocare a managerului unităţii, propunere care trebuie înaintată la primar deoarece el ia decizia” – Daniel Dunca, Consiliul de Administraţie a Spitalului Municipal Sighet.

Spaţii insuficiente şi personal puţin

În ceea ce priveşte prima comisie, ea s-a ocupat numai de evenimentele în cauză, raportul remarcând că managerul fusese în concediu legal de odihnă şi n-a răspuns la scrisoarea de rechemare trimisă de primarul Ovidiu Nemeş; personalul nu a fost repartizat cu eficienţă pe secţie; bolnavii sunt foarte aglomeraţi, diverse diagnosticuri în aceeaşi încăpere; nu există camere de izolare; nu există un buton de panică; nu există o echipă de intervenţie; nu există un regulament specific acelei activităţi şi nişte proceduri pe care personalul ar trebui să le urmeze.

Modificarea structurii personalului la secţiile de psihiatrie n-a fost aprobată de consiliul de administraţie anterior

Referitor la punctele din raportul comisiei, managerul spitalului a înaintat o „notă cu privire la solicitările Comisiei de control în care specifică faptul că „repartizarea personalului din subordinea managerului s-a făcut în conformitate cu posturile cuprinse în statele de funcţii aprobate conform legii şi a manualului calităţii” cu aprobarea primarului. „Menţionez că am făcut demersuri pentru modificarea structurii organizatorice a secţiilor de psihiatrie, demersuri neaprobate la vremea respectivă de Consiliul de administraţie. În prezent există şapte medici de specialitate, număr total insuficient, în măsura în care, conform statututlui ar trebui să fie 22. Precizez că am normat 15 muncitori necalificaţi în cadrul formaţiei de supraveghere bolnavi psihici periculoşi şi nu a existat posibilitatea ocupării prin concurs a acestor posturi din cauza prevederilor legislative din perioada 2009/2012 privind angajările în sistemul sanitar”. Trebuie menţionat că, din 2010, de când este manager, Vasile Ştefanca a organizat un compartiment de risc condus de şeful compartimentului achiziţii, Ioan Buda. În privinţa unui „regulament specific” amintit în raportul comisiei de anchetă, menţionăm că există doar Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice din 2002, cu normele aferente.     

Lipsa unor contracte de administraţie între manager, comitetul director şi o parte dintre şefii de secţie – problema de bază a managementului Spitalului Sighet

Cea de-a doua comisie a avut ca obiect analiza activităţii managerului spitalului. În raportul parţial prezentat de viceprimarul Horea Scubli în şedinţa Consiliului Local, se constată anumite deficienţe, respectiv lipsa unor contracte de administraţie între manager şi comitetul director; nu există contracte de administrare decât cu o parte dintre şefii de secţie; şefii de secţie sunt numiţi cu delegaţie, când, în mod normal, ar trebui numiţi pe baza unor concursuri; nu există concursuri de ocupare a posturilor de persoane cu studii medii de specialitate; structura organizatorică a spitalului a rămas la stadiul de intenţie, propunerile transmise Ministerului Sănătăţii nu au fost concretizate şi, nu în ultimă instanţă, managerul n-a transmis Consiliului Local o dare de seamă lunară a bugetului de venituri şi cheltuieli.

Comunicat de presă

 Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei întrunit în şedinţă extraordinară la data de 5 septembrie 2012, analizând modul de îndeplinire a Contractului de management nr. 10.570 din 18.11.2010 încheiat între Primarul Municipiului Sighetu Marmaţiei şi dr. Vasile Ştefanca, în calitate de manager, dar şi a situaţiilor grave create în cadrul Spitalului, respectiv a deficienţelor manageriale care au făcut posibilă şi consumarea evenimentului din 2 august a.c., în urma căruia au decedat două persoane la secţia de Psihiatrie, prin Hotărârea nr. 1.523/2012, a propus revocarea din funcţie a managerului unităţii spitaliceşti.
Membrii Consiliului de Administraţie au avut la dispoziţie o serie de documente elaborate de Spitalul Municipal dar şi două Note de control redactate de Comisiile constituite în baza Dispoziţiei nr.617/2012, emise de Primarul Municipiului Sighetu Marmaţiei.
Primarul Ovidiu Gheorghe Nemeş a luat act de Hotărârea Consiliului de Administraţie, respectiv aceea de revocare a managerului Vasile Ştefanca, urmând ca în următoarele zile să analizeze această situaţie şi să dispună în consecinţă. “Consider că Hotărârea Consiliului de Administraţie este corectă, ea aflându-se în concordanţă atât cu prevederile Legii nr. 95/2006, actualizată,  a reformei în sănătate, cât şi cu deficienţele pe care colectivele de control din cadrul Primăriei, le-au constatat, analizând minuţios activitatea managerială a Domnului dr. Vasile Ştefanca. Cu siguranţă, Hotărârea la care fac referire, este în rezonanţă şi cu necesităţile reale ale populaţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei. Concetăţenii mei au nevoie de un real acces la actul medical, au nevoie de siguranţa că Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei rămâne la dispoziţia lor, la dispoziţia suferinţelor, care la un moment dat ne aduc pe fiecare la doctor. Îi asigur pe toţi că voi analiza cu maximă răspundere situaţia creaţă la Spital şi voi lua o decizie care să îmi dea siguranţa că acolo lucrurile pot intra în normalitate”, a conchis Ovidiu Nemeş, Primarul Municipiului Sighetu Marmaţiei. 
 
AUTOR: Ioan J. Popescu 

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact