logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu ing. Horia Scubli, vice-primarul municipiului Sighetu-Marmaţiei PDF Imprimare Email 6973 Afişări
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 18 Iulie 2012 16:11

Ing. Horia Scubli a devenit din 12 iulie 2012 vice-primarul municipiului Sighetu-Marmaţiei. Chiar daca domnul Horia Scubli  este cunoscut multora dintre sigheteni, investirea in functia de vice-primar a fost un motiv excelent pentru a-l provoca la un dialog, discutand atat despre aspecte legate de problemele orasului nostru cat si despre OMUL Horia Scubli. Lectura placuta!

Dani Godja:  Domnule Horia Scubli, in data de 12 iulie 2012 aţi fost investit de către Consiliul Local ca vice-primar al municipiului Sighetu Marmaţiei. Întrucât sunteţi la primul interviu acordat site-ului Sighet Online, spuneţi-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Horia Scubli: -Am 53 de ani, sunt casatorit cu Mariana Scubli, am doi baieti (Bogdan, 28 de ani - casatorit si Vlad , 24 de ani- masterand)

 

Dani Godja: Ca inginer silvic (sef al Ocolului Silvic Sighet şi fost sef al Directiei Silvice Maramures) cunoaşteţi foarte bine situaţia defrişărilor abuzive precum şi restul problemelor cu care se confruntă Maramureşul Istoric în domeniul silvic. Care ar fi aceste probleme şi cum pot fi soluţionate ele soluţionate? 

Horia Scubli: - Problema semnalata este din nefericire reala, suprafetele defrisate de catre proprietarii de padure sunt destul de mari la nivelul judetului Maramures, insa din fericire natura a fost extrem de generoasa cu noi, iar regenerarea pe cale naturala a acestora este doar o problema de timp, in cativa ani aceste suprafete se vor reface integral, din pacate speciile forestiere ce se vor regenera vor fi cele  pioniere, care nu au o valoare economica ridicata. Aici intervin silvicultorii care regenereaza in mod artificial padurea utilizand specii de valoare economica ridicata.

 

Dani Godja: Sunteţi mulţumit de starea spaţiilor verzi din Sighet? Ce credeţi că poate face CL Sighet pentru ca Parcul Dendrologic, Parcul Gradina Morii şi parcurile centrale să fie într-o mai mare măsură ca până acum zone de agrement vizitate de către sigheteni?

Horia Scubli: Niciodata nu ne putem declara multumiti cu modul in care arata spatiile verzi din municipiu, insa vom incerca sa infrumusetam in  permanenta  zonele verzi din municipiu .

Ca interventie de prima urgenta este amenajarea unor locuri de picnic de in cadrul Parcului Dendrologic in cel mai scurt timp. De asemenea lucrarile de amenajare a Parcului Gradina Morii vor continua pana ce aceasta zona va ajunge asa cum si-o doresc sighetenii.

 

Dani Godja: Sţiţi mai bine ca mine că o fântână arteziană are nu doar rol estetic ci ajută mult la ionizarea aerului, beneficiile acesteia simţindu-se din plin vara. Ce şanse sunt ca Sighetul să-şi recapete fântâna arteziană, eventual cu o faţă nouă, modernă?

Horia Scubli: In momentul de fata suntem in faza de studiu cu refacerea fantanii arteziene din zona centrala. Este insa  posibil sa gasim o noua locatie pentru aceasta.

 

Dani Godja: Ce masuri veţi lua ca vice-primar pentru a creşte investiţiile în oraşul nostru, ştiindu-se că lipsa locurilor de muncă este una din marile probleme ale Sighetului?

Horia Scubli: Masura care gandim ca poate revigora substantial viata economica din Sighet este infiintarea unui Parc Industrial care sa poata atrage investitorii dornici de a ajunge in municipiul nostru, caci din nefericire pozitionarea Sighetului, care este oarecum la limita Comunitatii Europene, nu exercita  atractii deosebite asupra eventualilor doritori de investitii, astfel ca un Parc Industrial poate sa faca aceasta zona mai atractiva.

 

Dani Godja: Tot mai puţini tineri aleg să se întoarcă în Sighet după terminarea studiilor universitare. Cum aţi convinge tinerii valoroşi să se întoarcă acasă şi să se implice în viaţa oraşului? Ce le poate oferi Sighetul?

Horia Scubli: Desigur, la aceasta ora, Sighetul nu ofera deosebit de multe atractii tinerilor ce ar alege sa se intoarca in zona, insa odata cu dezvoltarea mediului de afaceri credem ca si oferta de locuri de munca poate sa fie mai variata si interesanta. Daca as incerca sa conving tinerii sa se intoarca sau sa ramana in Sighet, cred ca as folosi argumete care tin si de sufletul nostru, si anume  ca aici sunt parintii nostri, aici am avut sansa sa ne nastem, iar Maramuresul este un loc mirific in care este un privilegiu sa traiesti. Merita sa iubim acest colt de tara pentru ceea ce este nu neaparat pentru ceea ce ne ofera.

 

 Dani Godja: Problema câinilor comunitari a fost mereu un subiect sensibil. La ce rezolvare a acestei probleme s-a gândit echipa USL Sighet şi pe când credeţi că ne vom putea plimba pe străzile oraşului fără teama de a fi muşcaţi de către omniprezenţii câini comunitari?

Horia Scubli: Primaria Sighet a incheiat un contract cu o cunoscuta societate in managerierea animalelor fara stapan(VIER PFOTEN) care din aceasta toamna se va ocupa de cainii fara stapan din orasul nostru, astfel incat pana la sfarsitul acestui an, cainii vagabonzi sa fie o amintire.

 

Dani Godja: Ce lipseşte cel mai mult Sighetului?

Horia Scubli: O intrebare extrem de complicata, sau de fapt o intrebare necesita un raspuns foarte complicat. Cred ca orasului nostru ii lipseste …entuziasmul locuitorilor…si oarecum este explicabil in actualele conditii economice, insa sper sa reusim sa aducem din nou increderea in sufletul sighetenilor.

 

Dani Godja: Cum credeţi că poate deveni oraşul nostru mai atractiv pentru turişti?

Horia Scubli: Orasul nostru este oricum un punct de atractie pentru turisti, insa se poate face mult mai mult pentru ca acesta atractivitate sa creasca. Primaria Sighet este alaturi de operatorii din turism si va fi mereu sensibila la propunerile si necesitatile acestora.

 

Dani Godja: Care este motivul pentru care Traian Dacian Ghent, Ioan Grigore Mihalca si Petru Tomsa, din partea PDL, nu au fost validati in functiile de consilieri locali? Care este soluţia, din punctul dumneavoastră de vedere, ca această situaţie să fie rezolvată democratic?

Horia Scubli: Consilierii USL s-au abtinut de la votul de validare al grupului de consilieri PDL ca o forma de protest pentru modul total incorect si jignitor prin care acestia au inteles sa desfasoare campania electorala pentru alegerile locale. Solutia rezolvarii este simpla, caci la viitoarea sedinta de Consiliu Local acestia vor fi validati, desi se pare ca PDL-ul a ales calea justitiei in acest sens.

 

Dani Godja: În urmă cu 11 ani aţi adus Clubul Rotary în Sighet, de atunci având o activitate prodigioasă. Care sunt cele mai mari realizări ale clubului de până acum? Ce înseamnă pentru dumneavoastră şi pentru Sighet acest club?

Horia Scubli: In primul rand clubul Rotary a insemnat pentru mine o veritabila provocare in urma cu 13 ani, atunci cand am demarat demersurile de infiintare a acestuia. Acum, sunt sigur ca acesta a ajuns sa reprezinte, prin munca asidua a membrilor sai, un element de referinta in viata culturala, sociala si economica a municipiului nostru. Referitor la realizarile clubului este greu de facut o recenzie a acestora, deoarece realizarile ultimilor 11 ani sunt multe, insa pentru cei ce doresc o recenzie a acestora, le recomandam sa consulte site-ul nostru http://www.rotarysighet.ro unde se pot gasi  cele mai importante proiecte realizate.

 

Dani Godja: Sunteţi cunoscut în rândul sighetenilor ca o persoană care s-a implicat intens în viaţa culturală a municipiului nostru. În ce măsură o să vă implicaţi de acum înainte?  Pot spera sighetenii dornici de cultură într-o mai mare implicare a CL în viaţa culturală a oraşului?

Horia Scubli: Am incercat sa  ma implic, in viata culturala a orasului datorita faptului ca sunt un mare consumator de cultura. Cred ca si in continuare, CL  va face tot ce este posibil pentru a face din cultura o prioritate a acestuia.

 

Dani Godja: Ştiu că sunteţi pasionat de arta fotografică. Ce înseamnă fotografia pentru dumneavoastră?

Horia Scubli: Da, sunt un pasionat al fotografiei, mai exact al fotografiei  legate de natura si de insecte.

Fotografia reprezinta o modalitate de petrecere placuta a timpului liber, precum si o posibilitate de a fi mai mult in natura.Trebuie sa recunosc ca sunt pasionat de fluturi.
 

Dani Godja: Care sunt cărţile cu care aţi crescut? Care sunt ultimele cărţi citite care v-au impresionat? Ce ne puteţi spune despre ele?

Horia Scubli: Ca toti copiii perioadei mele, am crescut fara internet si ca atare cartea era singura posibilitate de acces la informatie, astfel ca in perioada tinetetii mele cartea avea o cu totul alta valoare.

Cartea care m-a impresionat in ultima perioada: Conversatii cu Dumnezeu de Neale Donald Walsch.

 

Dani Godja: Ce muzică şi ce filme preferă vice-primarul municipiului Sighetu Marmaţiei? Ce ne recomandaţi?

Horia Scubli: Muzica tineretii mele, care cred ca este o muzica a carei valoare a fost confirmata de trecerea timpului si de faptul ca si astazi ea are aceiasi valoare (Pink Floyd, Beatles, Deep Purple, Led Zeppelin, CCR (NR. Creedence Clearwater Revival)).

 

Dani Godja: Care sunt planurile de viitor pentru dumneavoastră în calitate de vice-primar al Sighetului?

Horia Scubli: Planuri de viitor? Sa reusim sa facem cat mai mult din ceea ce am promis in campania electorala si sa avem sanatatea necesara sa o facem.

 

Dani Godja: Ce mesaj doriţi să le transmiteţi sighetenilor?

Horia Scubli: Alegatorii sa aiba increderea si rabdarea necesara ca cele promise sa devina realitate.

 

Dani Godja: Acceptaţi provocarea ca peste un an să vă întrebăm ce aţi făcut în această perioadă pentru comunitatea pe care o reprezentaţi? 

Horia Scubli: Desigur!!!

 

Dani Godja: În final, vă doresc mult succes şi putere de muncă, astfel ca planurile dumneavoastră pentru oraşul nostru să devină realitate.

 

Dani Godja

 iulie 2012

www.sighet-online.ro

 


Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Iulie 2012 09:23
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact