logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil PDF Imprimare Email 1001 Afişări
Scris de Alexandru Lucian   
Marţi, 08 Noiembrie 2011 08:09

„Zis-a Domnul ucenicilor Săi: Cel care vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel care se leapădă de voie se leapădă de Mine; iar cel care se leapădă de Mine se leapădă de Cel Care M-a trimis pe Mine. Şi s-au întors cei şaptezeci cu bucurie, zicând: Doamne, şi demonii ni se supun în numele Tău. Şi le-a zis: Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer. Iată, v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea vrăjmaşului, şi nimic nu vă va vătăma. Dar să nu vă bucuraţi de aceasta, că duhurile vi se pleacă, ci vă bucuraţi că numele vostru este scris în ceruri. În acest ceas, El S-a bucurat cu Duhul şi a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, că ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi de cei pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor. Da, Părinte, căci aşa a fost înaintea Ta, bunăvoinţa Ta.” (Luca X, 16-21)

 

Ziua de 8 noiembrie a fiecărui an în calendarele ortodoxe şi cele greco-catolice este închinată Soborului Sfinţilor mai-marilor Arhistrategi Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Cultului îngerilor trebuie să ştim că este întâlnit în Biserică oficializat încă din secolul V având un fundament biblic.

 Deşi fiecare dintre noi am auzit încă din copilărie de îngerii, primele noastre rugăciuni au fost adresate lor totuşi există întrebarea: Ce sunt îngerii? Iar răspunsul pe care îl dă Biserica este următorul: Îngerii sunt fiinţe spirituale şi necorporale, creaţe de Dumnezeu înaintea lumii văzute, toţi deodată, ei alcătuind lumea spirituală, nevăzută. Cuvântul „înger” înseamnă vestitor iar prin acest termen învăţătura creştină desemnează în mod general cetele îngereşti iar în mod special pentru ultima ceată, „îngerii”. Îngerii de toate categoriile sunt slujitorii lui Dumnezeu, aducând la îndeplinire voia Lui şi slăvindu-L neîncetat „Serafimii stăteau înaintea Lui, fiecare având câte şase aripi: cu două îşi acopereau feţele, cu două picioarele, iar cu două zburau Şi strigau unul către altul, zicând: «Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui»” (Isaia VI, 2-3) „Lăudaţi pe Domnul din ceruri, lăudaţi-L pe El întru cele înalte. Lăudaţi-L pe El toţi îngerii Lui, lăudaţi-L pe El toate puterile Lui.” (Psalm 148, 1-2). Aceste două texte biblice ne arătă că ei îl slujesc pe Dumnezeu, lucru pomenit şi de preot în timpul Sfintei Liturghii când rosteşte „Fă ca împreună cu intrarea noastră să fie şi intrarea sfinţilor îngeri care împreună slujesc cu noi şi împreună slăvesc bunătatea Ta”.

 

Dionisie Areopagitul, scriitor bisericesc din secolul V, îi împarte în trei cete de câte trei şi anume: în prima grupă: serafimii, heruvimii şi tronurile; în a doua: domniile, puterile şi stăpâniile iar în a treia grupă: începătoriile, arhanghelii şi îngerii. Îngerii vestesc oamenilor tainele şi voia lui Dumnezeu. Sunt în slujba lui Dumnezeu ajutând celor ce vor să se mântuiască: „Îngerii oare nu sunt toţi duhuri slujitoare, trimişi ca să slujească, pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii?” (Evrei I, 14). Sunt „păzitorii” oamenilor – „Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, căci zic vouă că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei XVIII, 10) şi se bucură în cer de orice păcătos care se pocăieşte. Ei scriu faptele celor păziţi, fie în „cartea vieţii”, pe cele bune, fie în celelalte cărţi, pe cele rele. Pe lângă ajutorul dat nouă credincioşilor pentru mântuire, îngerii buni au şi rolul de a purta sufletele celor drepţi, la moarte, şi a le duce în rai, în sânul lui Avraam. La judecata finală, la care vor asista, ei vor alege pe cei buni de cei răi – cum se aleg neghinele din grâu. Mihail, care în traducere înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, este una din căpeteniile îngerilor care se socotea şi ocrotitorul poporului ales.

 

 În Noul Testament numele lui este amintit de două ori: „Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: «Ceartă-te pe tine Domnul!»” (Iuda 9) şi „Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul. Iar balaurul şi îngerii lui au stat în luptă. Dar aceştia n-au izbutit, nici nu s-a mai găsit pentru ei loc în cer” (Apocalipsa 12, 7). Gavriil sau Gabriel ce înseamnă „om al lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu S-a arătat puternic” este arhanghelul trimis să facă cunoscute voile lui Dumnezeu. ÎnVechiul Testament el este îngerul trimis să descopere lui Daniel tâlcul vedeniilor şi desfăşurarea istoriei, precum şi timpul venirii Mântuitorului Hristos după şaptezeci de săptămâni de ani. În Noul Testament el vesteşte mântuirea lumii prin vestirea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul iar mai ales este cunoscut în iconografie la momentul Bunei-Vestiri când a transmis Sfintei Fecioare mesajul ceresc că va zămisli de la Duhul Sfânt şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, pe Care-L va numi Iisus. Pentru noi creştinii îngerul păzitor pe care îl primim încă din primele clipe ale vieţii noastre ocupă un loc aparte în viaţa noastră. Ştiind că îl avem ajutor în toate, apropiat de noi, rugăciunile de dimineaţă sau de seară pe care le găsim în Ceaslov sau în orice carte de rugăciuni ne îndeamnă să-l rugăm să ne ocrotească alături de sfântul al cărui nume îl purtăm. Când participăm la Sfânta Liturghie auzim fiecare dintre noi auzim următoarele cuvinte „Noi care pe heruvimi cu taină îi închipuim şi făcătoarei de viaţă Treimi întreit-sfântă cântare aducem” trebuie să conştientizăm că îl slujim pe Dumnezeu în acele momente. Un lucru poate mai puţin cunoscut este primirea unui înger la slujba Logodnei şi a Cununiei când preotul în rugăciune spune ca „Îngerul Domnului să meargă înaintea lor în toate zilele vieţii lor”.

 

 Aşadar întreaga noastră viaţă este pusă sub ocrotirea sfinţilor îngeri. Nu în ultimul rând trebuie menţionat faptul că fiecare zi de luni din săptămână este închinată sfinţilor Îngeri. Una din cântările acestei zile ne îndeamnă să-i cinstim pe sfinţii îngeri „Ca nişte păzitori ai lumii şi ai Bisericii, şi mai mari cetelor puterilor celor de sus, rugaţi-vă pentru noi Mântuitorului”. În această zi peste 1.300.000 de români care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil îşi serbează onomastica, iar această zi trebuie să fie una de bucurie pe plan spiritual, duhovnicesc şi nu în cele din urmă, material.

 

Pentru SighetOnline, Alexandru Lucian, student la Facultatea de Teologie din Iasi


Share
Ultima actualizare Marţi, 08 Noiembrie 2011 12:21
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact