logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu Delia David, sigheteanca de la Facebook PDF Imprimare Email 7065 Afişări
Scris de Dani Godja   
Luni, 05 Septembrie 2011 11:59

Silicon Valey este locul unde fiecare informatician isi doreste sa ajunga, insa putini sunt atat de buni incat sa-si vada visul cu ochii. Printre norocosi se afla si sigheteanca Delia David, in prezent inginer IT la celebra companie Facebook. Sighetenii trebuie sa-si cunoasca oamenii valorosi, iar Delia David este unul dintre ei. Cine e Delia David, ce amitiri o leaga de Sighet si ce face ea la Facebook puteti afla din interviul de mai jos.

Dani Godja: Bună! Haide să începem cu prezentările. Cine e Delia David?

Delia David: Servus! Cred ca cel mai bine ma descriu ca o persoana care se bucura de cate ori are ocazia sa invete ceva nou. Iar in Sighet, multa lume ma stie ca nepoata domnului Batin. :)


Dani Godja: Ce înseamnă pentru tine Sighetul şi Colegiul Naţional Dragoş-Vodă? Care sunt profesorii care ti-au marcat perioada petrecută în Sighet? 

Delia David: Sighetul este locul meu de suflet, la care ma intorc mereu si unde ma simt intotdeauna minunat. Imi amintesc cu mare placere orele de informatica ale domnului profesor Ovidiu Rosca la Clubul Copiilor. Eram in clasa a 4-a dar ma gandeam de pe atunci sa ajung la Dragos Voda la clasa de informatica. Am avut profesori extraordinari la matematica: domnisoara Takacs si domnul Szollosy. In liceu am facut romana cu doamna Adela Marculescu, pe care am considerat-o mereu o profesoara deosebita.


Dani Godja: Pe urmă ai studiat Inteligenţa Artificială la UBB Cluj-Napoca. Ce ne poţi spune despre acest domeniu şi despre perioada studenţiei tale?

Delia David: Am terminat Informatica la Babes. Pastrez si acum legatura cu colegele mele din caminul 14 din Hasdeu si de cate ori trec prin complexul de camine imi revin in gand amintiri. La master am studiat Inteligenta Artificiala. Domeniul incearca sa rezolve probleme, inspirandu-se din natura sau incercand sa imite parti ale sistemului neuronal. De exemplu, furnicile secreta o substanta numita feromon in drumul lor intre musuroi si locurile in care gasesc mancare. Aleg mereu drumul cu nivelul cel mai crescut de feromon, ajungand sa gaseasca drumul cel mai scurt intre musuroi si mancare. Bazat pe aceasta idee, am implementat in timpul masterului un mic proiect care gasea iesirea dintr-un labirint oarecare in numar minim de pasi.


Dani Godja: În prezent eşti inginer de software la Facebook. Când şi cum ai ajuns la Facebook? Ce presupune, mai exact, munca ta la această companie?

Delia David: In februarie 2010 am inceput procesul de interviuri la Facebook. Am dat 5 interviuri de 45 de minute, fiecare cu un alt inginer din companie. Spre deosebire de interviurile din Romania, care sunt mai mult teoretice, la Facebook a trebuit sa rezolv probleme de algoritmica si probabilitati pe tabla, fiind atenta la cazuri particulare si sintaxa corecta. Intervievatorii modificau problema pe masura ce o rezolvam pentru a ma evalua pe mai multe dimensiuni: nivel analitic, capacitate de a scrie cod, grad de abstractizare, modalitati de abordare a unei probleme deschise. In martie am primit oferta si am zburat spre California la inceputul lui octombrie. Fac parte din echipa Data Infrastructure. Proiectul meu principal este dezvoltarea unui sistem distribuit de coordonare a mii de pasi de procesare a datelor executati in paralel (Distributed Job Scheduling). Scopul proiectului, printe altele, este ca toate informatiile despre sute de milioane de utilizatori: relatii de prietenie, like-uri, zile de nastere, jocuri preferate sa fie procesate si organizate la timp, incat alte echipe sa foloseasca aceste informatii pentru a imbunatati mereu calitatea continutului de pe site. Fiecare zi la Facebook este diferita: implementez o functionalitate noua, scalez partea centrala a proiectului sau repar o eroare greu de reprodus. Sunt bucuroasa sa am colegi din toate colturile lumii si sa schimbam povesti in pauze sau la iesirile organizate de companie.


Dani Godja: Cum vezi din interior evoluţia acestui fenomen numit Facebook? Ce surprize ne va mai oferi Facebook în viitor?

Delia David: In urma cu peste 10 ani au inceput sa fie la moda telefoanele mobile: vorbeai mai usor si de oriunde cu prietenii. La fel si Facebook este o noua modalitate de comunicare, menita sa iti ofere informatiile cele mai recente si relevante despre prietenii tai. Ce consider eu extraordinar la inceputul Facebook a fost modul in care s-a lansat: la universitatile de top inainte sa fie lansat peste tot. Au asigurat astfel un continut de calitate, diferit de multe retele sociale existente la acel moment. A ajuns in timp cea mai mare aplicatie pentru poze si cea mai mare platforma de jocuri. Cresterea exponentiala aduce mereu cu ea probleme interesante pentru ingineri, Facebook fiind compania "pe val" a momentului. Dezvoltam multe aplicatii noi, insa ele nu ar mai fi surpriza daca le-as dezvalui aici. :) Avem multe proiecte open-source, care sa ii ajute pe alti ingineri care lucreaza la probleme similare.



Dani Godja: Cum vezi viitorul omenirii in următorii 20 de ani din perspectiva dezvoltarii tehnologiei IT?

Delia David: Tehnologia se dezvolta atat de rapid, incat este greu sa prezici ce aplicatii vor fi la moda in 2-3 ani. In 20 de ani vom avea cu siguranta sisteme de traduceri, de recunoastere vocala si de recomandare de calitate. Google testeaza masini care conduc singure iar medicina progreseaza impresionant datorita tehnologiei IT. Sunt tot mai multi adepti ai teoriei singularitatii (http://ro.wikipedia.org/wiki/Singularitatea_tehnologic%C4%83), conform careia dezvoltarea tehnologica este atat de rapida incat in 20 de ani inteligenta umana ar putea fi egalata. Pe mine inca nu m-au convins, dar mai sunt doar 20 de ani si aflam daca au dreptate. :) 


Dani Godja: Nu ţi-e dor de "acasă" în California? In ce condiţii te-ai întoarce în România?

Delia David: Mi-e dor de familie si vorbesc zilnic cu parintii. Mi-e dor de prietenii din Sighet si din Cluj. Cumpar frecvent apa minerala Borsec de la magazinul european de aici. :) Optiunile profesionale din Silicon Valley nu exista inca in alta parte a lumii.


Dani Godja: Ce ai face diferit în viaţa ta dacă ar fi să o iei de la început?

Delia David: Nu mi-ar place sa o iau de la inceput sau sa schimb ceva major. Fiecare pas are rolul lui. Incerc sa imi indrept greselile din mers, imi schimb in timp ideile, ma adaptez mai incet sau mai repede la orice schimbare majora. Ma numar printre cei norocosi, sunt mai tot timpul bucuroasa :)


Dani Godja: Care sunt cărtile care ţi-au marcat anii adolescenţei? Care e ultima ta carte citită care te-a impresionat şi ce ne poţi spune despre ea?

Delia David: Desi am fost rasfatata cu o biblioteca de invidiat, nu am prea citit beletristica. Imi amintesc insa, ca mi-a placut Semnale necunoscute de Negulescu. Citesc cu placere cartile lui Malcolm Gladwell si Seth Godin. Multe studii recente sustin ca succesul intr-un domeniu este determinat de antrenament mai mult decat de talent. In Outliers  (http://www.librarie.net/carti/144206/Exceptionalii-Outliers-Povestea-succesului-Malcolm-Gladwell), Gladwell sustine aceasta ipoteza prin numeroase exemple interesante. Formatia Beatles, de exemplu, inainte sa ajunga inegalabila, a sustinut peste 1200 de concerte in Hamburg.


Dani Godja: Mai ai timp de hobby-uri? Care ar fi acestea?

Delia David: Petrec multe week-end-uri alaturi de prieteni: o tura cu bicicletele, un traseu montan sau o plimbare pe malul oceanului. Nu refuz niciodata o drumetie pe munte. Visul meu pentru vara viitoare este sa urc Kilimanjaro. In ultimele luni am citit articole despre fotografie. Desi sunt abia la inceput in acest domeniu, incet, incet se transforma in hobby.


Dani Godja: In final, ce ai recomanda tinerilor care doresc să urmeze o carieră IT?

Delia David: Recomand cu cea mai mare incredere infoarena.ro, site romanesc de concursuri de programare, cu peste 1200 de probleme in arhiva. Pentru studenti, care au deja un domeniu preferat in informatica, ii incurajez sa incerce sa ajunga cat mai buni pe acel domeniu si in acelasi timp sa fie si buni generalisti, pastrandu-se la curent cu noutatile. Acestia pot sa se antreneze pe site-uri gen topcoder.com sau rent-acoder.com. Domeniul open-source le ofera sansa de a lucra intr-o echipa si de a folosi proiecte de organizare a codului care se folosesc in companii.


Dani Godja: Multumesc pentru răspunsurile oferite. Daca mai doreştii să adaugi ceva, finalul interviului îţi apartine.

Delia David: Vreau sa iti multumesc Dani, pentru coordonarea acestui portal de stiri. Vizitez de cateva ori pe saptamana pagina ca sa ma pun la curent cu ce se intampla pe acasa. Este foarte util atat pentru cei de acasa cat si pentru cei ca mine, plecati departe. Mult succes in continuare!

 

AUTOR: Dani  Godja

www.sighet-online.ro

 

Delia David la Sighet

 

 

Delia David cu colegii de la Facebook

 

 


Share
Ultima actualizare Marţi, 06 Septembrie 2011 11:37
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact