logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


FOTO & VIDEO: Interviu cu trupa No`Mads prezenta la Festivalul Aeternus Maramorosiensis PDF Imprimare Email 5200 Afişări
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 31 August 2011 11:33
Dani Godja: Haideti sa facem prezentarile. Cine este No’Mads, de cand exista si ce studii muzicale aveti?
Irina Macovei – No’Mads inseamna Foc vs Foc. O prietenie sincera si aceeasi pasiune – Muzica. Asa am ajuns sa parcurgem mii de kilometri in tara si in strainatate, doar suntem Nomade, nu ? Cat despre studiile muzicale, liceul l-am terminat in Constanta la sectia instrumental – vioara (este vorba despre Colegiul National de Arte Regina Maria), iar mai apoi am urmat cursurile de Regie de Teatru Muzical ale Academiei de Muzica Gh. Dima din Cluj.
Alexa Stoenescu – Cu mare mandrie pot sa spun ca in aceasta vara formatia No’Mads a implinit un an, si pana acum a fost o aventura extraordinara pentru noi. Eu am terminat Liceul de Muzica „Dinu Lipatti” si UNMB (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti) la sectia Chitara Clasica.
 
 
Dani Godja: Cum ati defini muzica ce o cantati cu No’Mads?
Alexa Stoenescu – Adevarul este ca am prefera sa nu o definim propriu zis. Sigur ca am fost nevoite sa ne etichetam cumva (medieval, ethnic, pagan-folk) dar ceea ce defineste practic muzica noastra este starea de evadare din cotidian, de intoarcere la radacini si de cautare a legendarului si misticului in fiecare nota si fiecare sunet.
Irina Macovei – Muzica noastra este de fapt starea de libertate si bucurie pe care o avem atunci cand ne urcam pe scena. De fiecare data incercam sa dam totul pentru public si sa transmitem mai departe istoria si pasiunea muzicii pe care o interpretam.
 
 
Dani Godja: Ati debutat cu formatia Truverii. De ce ati luat-o pe cont propriu? Prin ce se diferentiaza No’Mads de Truverii?
Alexa Stoenescu – Nu am „debutat” propriu zis cu Truverii, prima mea aparitie pe scena a fost la varsta de 10 ani cu un recital de chitara clasica pe scena Operei Romane, si au mai fost nenumarate aparitii si colaborari pana la Truverii. Dar am fost intr-adevar membra a formatiei timp de 5 ani. Eu am intrat in trupa in anul 2006, si pe atunci eram singurul om cu studii muzicale din formatie, restul membrilor avand fiecare o alta calificare (regie, inginerie, arte plastice) iar in toamna lui 2007 ni s-a alaturat si Irina. Truverii a fost o etapa frumoasa, boema, a carierei noastre si am avut alaturi oameni extrem de entuziasti insa intr-un final, divergentele inevitabile intre niste oameni pasionati de muzica si disciplina unor muziceni profesionisti au dus la o incheiere, amiabila de altfel, a colaborarii.
Irina Macovei – Truverii au fost o etapa din cariera mea, din care am invatat si bune si rele. Dar intotdeauna am vrut sa imi exprim latura creativa in totalitate, iar atunci cand a aparut posibilitatea sa fac asta, am ales fara sa ezit. Asa a aparut No’Mads, un concept care se diferentiaza prin calitatea interpretarii si originalitatea prezentei scenice.
 
 
Dani Godja: Cantati la mai multe instrumente, dar chitara si vioara par marile voastre iubiri. Cum ati descoperit fiecare chemarea catre un anumit instrument?
Irina Macovei – Cant de la 6 ani la vioara. Nu m-am intrebat niciodata cum ar fi altfel. Pentru ca nu mi-am dorit altceva. In momentul in care am dat examenul de aptitudini pentru inceperea cursurilor de muzica am avut de ales intre pian si vioara. Iar alegerea facuta atunci la 6 ani mi se pare ca nu lasa nici un dubiu asupra pasiunii mele pentru instrumentul ales.
Alexa Stoenescu – Am inceput sa cant la chitara varsta de 9 ani, dupa ce am cochetat cativa ani cu pianul fara insa a ma simti implinita si completata de acel instrument. Pianul mi s-a parut sec, nimic nu se compara cu vibratia unei corzi si contactul direct cu un instrument pe care il iei in brate si il transformi in punte intre tine si public.
 
 
Dani Godja: In doar un an de la formare ati reusit sa aveti numeroase concerte. Pe cand un album? Ce alte surprize ne rezervati?
Alexa Stoenescu – Intr-adevar, avem noi doua o gluma ca No’Mads este un fel de „Fat Frumos”, a crescut intr-un an cat altii in 7. La doar cateva luni de la infiintare imparteam studio-ul de la Garantat 100% cu Marcel Iures, iar vara aceasta am urcat pe scena alaturi de nume ca Maia Morgenstern, Maria Raducanu, Ovidiu Lipan-Tandarica, Stela Popescu, Ducu Bertzi si lista poate continua. Pot sa va spun ca pregatim o surpriza de proportii pentru toamna acestui an, va fi o premiera in Romania ceea ce avem noi in gand.
Irina Macovei – Tot ce s-a intamplat in acest an de cand exista No’Mads, in care am facut turul tarii si am participat la evenimente si peste hotare, ne-a confirmat ca lumea vrea sa ne asculte, vrea sa ne vada, vrea sa fie alaturi de noi. Asa ca dorim sa le oferim tuturor posibilitatea sa se bucure de muzica noastra. Ce-i mai bun de-abia acum urmeaza!
 
 
Dani Godja: Ce amintiri frumoase aveti din cariera cu No’ Mads?
No’Mads – Amintiri sunt multe, dar avem doua intamplari care ne sunt extrem de dragi si care ne-au dat un sentiment de implinire. Marcant a fost momentul in care am dat mana cu Jiri Menzel. A fost o onoare sa cunoastem un castigator al premiului Oscar si sa vedem cat de mult i-a placut muzica noastra. Un alt moment special a fost atunci cand am urcat pe scena din Jakobsplatz (Nurnberg) in iunie. In afara faptului ca ambianta, cladirile si toata istoria locului ne-au coplesit, sa ai in fata o piata plina de oameni care aplauda, striga si se simt bine este visul oricarui muzician.
 
 
Dani Godja: De unde pasiunea pentru muzica medievala?
Alexa Stoenescu – Am descoperit treptat aceasta lume, incepand din perioada liceului si apoi in facultate cand am studiat intens muzica baroca. In cazul repertoriului pe care il abordam cu No’Mads, este vorba mai degraba o pasiune pentru folclor, pentru muzica arhaica si pura, pe care o preluam si o adaptam in stilul nostru.
Irina Macovei – Am crescut inconjurata de viniluri cu muzica lui Mozart, Rachmaninov, Saint-Saens, ABBA, Beatles, Maria Tanase, si multi multi alti compozitori si artisti care au scris istorie. Acestea, adaugate studiilor de vioara si regie, m-au influentat decisiv in alegerea facuta. Stilul medieval a fost o razvratire la adresa formatiilor de muzica clasica, din ce in ce mai prezente la diferite evenimente cu public. Ceea ce facem noi este diferit de ce fac altii!
 
 
Dani Godja: Ce reprezinta trupe precum Dead Can Dance, Blackmore’s Night sau Corvus Corax pentru No Mads?
No’Mads – Remarcabil este faptul ca pornind de la o tema comuna (muzica veche/medievala) fiecare formatie are abordarea ei proprie, si pe cat sunt de diferite abordarile, pe atat de geniale. Este o linie pe care ne dorim si noi sa o pastram, aceea de originalitate, de stabilire a unui stil propriu in aranjamente temelor pe care le preluam.
 
 
Dani Godja: Am fost placut surprins sa vad trupe ca Arkona si Faun printre preferintele muzicale ale trupei. Ce alte trupe de gen va mai plac si ce alte genuri muzicale ascultati cu placere?
Alexa Stoenescu – Eu sunt pasionata in mod deosebit de muzica nordica iar lista de genuri muzicale si fuziuni care se regasesc in playlist-urile mele zilnice este substantiala. Ascult cu placere Sigur Rós, Múm, The Knife, Fever Ray, Björk, Eivør dar si clasici ca Tom Waits si Al Green. Insa cele doua mari iubiri muzicale ale mele, extrem de diferite, raman Astor Piazzolla si Radiohead.
Irina Macovei – Mi-e greu sa ma opresc la o singura formatie sau un singur artist. Pornind de la Lully, Puccini, Enescu ajung la Louis Armstrong, S.Grappelli, Led Zeppelin, Queen, Peter Gabriel, Massive Attack, Roisin Murphy, Joe Satriani si multi multi altii. Muzica o aleg in functie de dispozitie, de atmosfera, de moment.
 
 
Dani Godja: Care sunt cărţile care v-au marcat copilăria şi care v-au facut sa va dorti o astfel de carieră?
Irina Macovei – In copilarie, in lipsa televizorului si a internetului care astazi ne coplesesc si ne invadeaza viata de zi cu zi, m-am refugiat intre paginile cartilor. Am trecut prin etapa de zana de poveste si muschetar al Curtii Regelui Soare. M-am visat la umbra unui maslin de pe Muntele Olimp sau colindand alaturi de Alice prin Tara Minunilor. Cu timpul am inceput sa inteleg poeziile lui N. Stanescu, sa indragesc teatrul lui Shakespeare si comediile lui Caragiale. M-am cutremurat citind drame reale precum Jurnalul Annei Frank sau fantastice - 1984 al lui Orwell. Dar cu siguranta nici una dintre cartile citite nu m-a facut sa imi aleg drumul in viata. Doar mi-au deschis ochii si sufletul catre o lume aparte.
Alexa Stoenescu – Nu cred ca a existat vreo carte care sa contribuie la alegerea carierei de muzician, la mine a fost vorba mai mult de un climat familial. Am crescut ascultand muzica mamei mele, Angela Stoenescu, si urmarind filmari cu ea pe scena si mi-am dorit sa ii calc pe urme si sa duc mai departe „flacara” artistica din familia noastra. Insa o carte care intr-adevar mi-a marcat copilaria si adolescenta a fost „Poveste fara sfarsit” a lui Michael Ende. S-ar putea spune ca m-a influentat in sensul in care iata ca am ajuns ca adult sa ma bucur enorm de povesti si legende si sa cant o muzica ce ilustreaza aceasta nevoie de evadare si de satisfacere a copilariei si inocentei pe care o purtam cu totii in suflet.
 
 
Dani Godja: Care este ultima carte citita care v-a impresionat?
Alexa Stoenescu – Ultima carte pe care nu am putut sa o las din mana a fost „Cartea Rasului si a Uitari” de Milan Kundera
Irina Macovei – Un album despre viata si creatia unui geniu dement. Andy Warhol.
 
 
Dani Godja: Ce doriti sa le transmiteti celor ce vor veni sa va asculte la festivalul antic si medieval AETERNUS MARAMOROSIENSIS din Sighet (3-4 septembrie 2011)? Ce asteptari aveti de la acest festival?
No’Mads – Ne dorim sa vina in numar cat mai mare la concerte, in asteptam cu mintea si inima deschisa, pregatiti sa porneasca impreuna cu noi intr-o calatorie prin muzica veche din intreaga Europa. Ne bucuram sa cantam pentru prima data in fata publicului din Sighet si vrem sa le oferim tuturor o experienta unica!
 
 
Dani Godja
27 august 2011-08-27
www.sighet-online.ro
 
 
Mai multe informatii despre trupa puteti gasi pe http://nomadsmusic.wordpress.com/ 
 
 

Share
Ultima actualizare Vineri, 02 Septembrie 2011 11:54
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact