logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


VIDEO: Interviu cu Mario Florescu (Mario & The Teachers) PDF Imprimare Email 4784 Afişări
Scris de Dani Godja   
Marţi, 30 August 2011 10:41
O fuziune de genuri muzicale combinate cu muzica traditionala din zona carpatica si balcanica, care imbracate intr-o "haina actualizata" dau nastere conceptului de "ethno-fusion" , concept ce defineste trupa "Mario & The Teachers". 

Cu toate ca are o foarte bogata activitate in peisajul muzical romanesc, printre altele cantand in Sighet cu Stefan Hrusca in urma cu mai multi ani, putini sigheteni stiu cine este Mario Florescu, asa ca haideti sa facem prezentarile inainte de a asculta si vedea live trupa Mario & The Teachers la Festivalul Antic si Medieval Aeternus Maramorosiensis din Sighet, 3-4 septembrie 2011. 

Dani Godja: Cu trupa Mario & The Teachers cantati ethno-jazz, un gen muzical dezvoltat in Romania de Harry Tavitian. Cum ati defini muzica pe care o faceti sub acest nume?  Ati cantat pe celebrul album “Axis Mundi” (Harry Tavitian & Orient Express). Ce inseamna acest OM pentru dumneavoastra?

Mario Florescu: Fiind inspirat de genul etno-jazz de la Maestrul Harry Tavitian in colaborarile mele cu dansul, am ales sa fac un trio cu care ma pot exprima mai...bine in tot ceea ce cantam noi la ora actuala.
Harry este - cum bine spuneti - un adevarat OM, muzician desavarsit, am invatat foarte multe lucruri (muzicale) de la el, in primul rand arta improvizatiei.


Dani Godja: Stiu ca ati inceput sa cantati mai nou si cu Cserey Csaba, un nume ce nu are nevoie de prezentari. Aveti in vedere largirea componentei formatiei? Cum e receptata trupa in aceasta componenta?

Mario Florescu: Cu Cserey Csaba colaboram si in Super Grupul Orient Express, este un percutionist de exceptie, ne intelegem foarte bine pe scena si in afara ei, si am considerat oportun sa colaboram.Detine instrumente pe care eu nu le am, cum ar fi:"Hang Drum"-"Tabla"-"Steel Drum" si ne completam reciproc, foarte bine.
Nu intentionez (deocamdata) sa maresc grupul, tocmai de aceea Radu Rotaru face si pe "basistul" trupei de multe ori, tocmai ca sa putem lua si alti colaboratori cu instrumente mai....diferite.


Dani Godja: Ati debutat cu Pro Musica. Ce ne puteti spune despre acea perioada a vietii dumneavoastra muzicale? Cum ati ajuns la muzica si mai apoi la Pro Musica? 

Mario Florescu: Am facut Liceul de muzica la Timisoara, pe vremea aceea (1988) eram nevoit sa cant la restaurant(vocal).Ilie Stepan m-a ascultat, si m-a "cooptat" in grupul Pro Musica.
Aveau nevoie de o voce mai...balcanica, daca se poate spune asa,..mai ragusita, eu cantand si cateva piese de la Bijelo Dugme, (grupul de Rock a lui Goran Bregovic). Mai bine zis...asa a luat "nastere" piesa Timisoara, inchinata ....adevaratilor Eroi a Revolutiei.

Dani Godja: Printre numerosii muzicieni cu care ati cantat se afla si Stefan Hrusca, cu care ati concertat chiar si in Sighet. Cand s-a intamplat asta si ce va mai aduceti aminte din acel concert? 

Mario Florescu: Cu Stefan Hrusca am cantat de mai multe ori la Sighet. Chias si la Scoala de Muzica. Imi aduc aminte ca a fost un act gratuit pentu copiii de acolo, tocmai ca sa poata asculta si ei, colindele "Invatatorui de Colinde" (cum ii spunea regretatul George Tarnea).
Cu Stefan Hrusca cant din anul 1994.......e ceva.....
Stefan avea nevoie de un percutionist, daca se putea si cu Conservatorul terminat,si pe vremea aceea eram angajatul Filarmonicii de stat Arad.Impresarul turneului de atunci era din Arad. M-a propus, ne-am imprietenit, am cantat impreuna si am ramas pana-n ziua de azi si prieteni si "colegi" de scena.

Dani Godja: Toti trei componentii formatiei sunteti profesori de muzica la  Liceul de Muzica din Arad. Faptul ca ati fost formati in domeniul muzicii clasice va impiedica sa va gasiti un loc in lumea jazzului? Sau, considerati ca in jazz puteti sa va exprimati la fel de lejer, ca in muzica clasica ?


Mario Florescu: Toti trei suntem profesori la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad.  Toti am terminat o Facultate de Muzica in domeniul clasic. Acest fapt ne ajuta foarte mult in jazz deoarece ne" impacam" foarte bine cu cititul notelor muzicale.
La capitolul improvizatie.....nefiind in Romania o scoala de jazz, am fost nevoiti sa ne inspiram de la alti muzicieni, pana ne-am gasit...."calea" noastra.


Dani Godja: Mai exista septetul aradean de jazz Prezent Percussion? Ce ne puteti spune despre acest proiect muzical sighetenilor care nu va cunosc activitatea muzicala?

Mario Florescu: Prezent Percussion exista, mai exact este un grup facut de mine impreuna cu colegii mei, Cristian Petica, Radu Rotaru,. Prezent a fost "creat" din dorinta de ai invata pe copii sa cante Muzica de Camera si cateodata sa se poata exprima (muzical) si liberi. Adica sa improvizeze, nefiind legat neaparat de notele muzicale.
Fiind si copii in acest grup, ne este mai dificil sa ne "miscam" la concerte cum ar fi cluburi de jazz sau sali mai mici... Avem o tona (fara exagerare) de instrumente si este destul de greu de transportat... Dar am avut foarte multe concerte la Festivaluri si in tara si in afara ei, unde am reprezentat - cu mandrie, as spune - Romania.
Ma bucur ca acesti copii dupa ce termina liceul si merg la facultati de muzica, au in palmares multe activitati de unde au avut multe de invatat. Am elevi care deja au terminat facultatea si canta cu muzicieni de calibru in toata lumea.
 
 

Dani Godja: Cum poate fi educat publicul sa asculte jazz, sau sa se comporte specific intr-o sala unde se canta jazz, deci unde aplauzele sunt spontane, adica altfel ca la concertele simfonice?

Mario Florescu: Publicul poate fi educat sa asculte jazz doar printr-o implicare mai mare a celor care organizeaza asemenea evenimente, in sensul ca trebuie sa faca concerte, sa invite muzicieni din ce in ce mai buni (exemplu ar fi Garana)
Din pacate la noi sunt mediatizate alte genuri de muzica, mai putin jazzul....
De aceea am toata admiratia pentru putinele (din pacate) emisiuni de jazz care cu eforturi destul de mari, mai exista in Romania....

Dani Godja: Care este cel mai bun lucru care se întâmplă în jazz în prezent?

Mario Florescu: Cel mai bun lucru care sa intimpla in jazz la ora actuala, este faptul ca tot mai multi tineri imbratiseaza acest gen si cu siguranta vom "merge inainte" cu ei...
Un alt lucru foarte bun este infiintarea sectiei de jazz de la Timisoara in cadrul facultati de Vest.


Dani Godja: Ati cantat in diverse proiect cu Horea Crisovan, un chitarist pe care-l admir inca din perioada cu Neurotica, dar care a demarat de atunci numeroase proiecte interesante. Ce ne puteti spune de colaborarile avute cu el? 

Mario Florescu: Da, am colaborat si colaborez cu Horea Crisovan. Chiar anul acesta am avut cateva concerte impreuna, chiar la Garana.Este un muzician exceptional, tocmai de aceea am cantat impreuna si cu Stefan Hrusca la concertele de creatie.

Dani Godja: Ascult si acum cu mare placere albumul scos sub titulatura Shabah. De ce s-a desfiintat acest grup? Sincer, vedeam in el un ume de mare viitor in jazz-ul romanesc. 

Mario Florescu: Grupul Shabah s-a desfiintat tocmai din lipsa concertelor....din pacate. Noi pe vremea aceea ne intretineam familiile exlusiv din concerte. Nu vreau sa vorbesc despre colegii mei de atunci, dar ca sa intelegeti, Dima Belinschi a ales ca cante pe vapor, Marius Gagiu a ales Bucurestiul, iar eu m-am intors (din Cluj) acasa.....asta a fost.
Este mare pacat ca muzicieni de talie mondiala aleg pana la urma sa cante....altceva, tocmai din lipsa de concerte.....de jazz....

Dani Godja: Anul acesta ati cantat la Garana cu patru invitati speciali. Ne puteti da mai multe detalii celor ce n-am fost prezenti? 

Mario Florescu: La Garana anul acesta,intradevar, am avut patru invitati.
1.Claudia Iuga -voce
2.Alex Florescu-percutie
3Alin Stoianovici -acordeon
4.Czergo Dominic-marimba.
A fost o colaborare exceptionala, din pacate (la ora doua jumatate dimineata) ploia a fost un factor....determinant in sensul ca a indepartat publicul...Dar cei care au facut eforturi si au stat in ploaie, cu siguranta vor mai veni la concertele noastre.

Dani Godja: Nightloosers este un alt grup cu care ati cantat. Cu ce alte nume mari ati mai colaborat de-a lungul timpului?

Mario Florescu: Da, am cantat cu Nightloosers, fiind colaborator la Filarmonica si in ziua de azi. Sincer am avut ocazia sa cunosc foarte multi dirijori si muzicieni.....foarte mari, cred ca ne-ar mai trebui un ziar intreg sa-i pot enumera pe toti...poate intr-un alt interviu.

Dani Godja: In afara de concertul din 1992, la faimosul Institut Smithsonian din Washington DC, în cadrul Smithsonian Folk Live Festival, si de cel de la New York, unde ati concertat cu trupa ”Shabah”, precum si prezenta la Expozitia Mondială de la Lisabona, ce alte aparitii importante ati mai avut peste hotare? 

Mario Florescu: In afara de aceste concerte pe care le-ati enumerat, am avut foarte multe concerte in Romania, cam la toate Festivalurile importante, si in afara ei, cam in toata Europa, U.S.A., si chiar de trei ori am fost in toata Canada, datorita colaborarii mele cu Stefan Hrusca.
Anul trecut m-am bucurat foarte tare cand am vazut ca la Montreal si Toronto am avut cate doua concerte pe zi, ca-n" vremurile bune" in Romania.

Dani Godja: Ce mesaj le-aţi transmite tinerilor care vor să înveţe să cânte jazz? 
 
Mario Florescu: Tinerilor care vin sa ne asculte, le-as transmite ca pana cand vom reusi in aceasta formula asta scoatem un album, (cu siguranta anul viitor) sa asculte cat mai multa muzica buna, si sa mearga la concerte.Numai asa vor reusi sa inteleaga aceasta muzica, care nu este deloc usoara sau....facila.


Dani Godja: Ce doriti sa le transmiteti celor ce vor veni sa va asculte la  festivalul antic si medieval AETERNUS MARAMOROSIENSIS din Sighet (3-4 septembrie 2011)? Ce expectante aveti de la acest festival? 

Mario Florescu: Celor care vor veni sa ne asculte, le transmit...MULTA-MULTA SANATATE, Daca avem sanatate, inseamna ca avem si"pofta" de JAZZ.  
 Va multumesc mult, MARIO FLORESCU.


Dani Godja
28 august 2011
www.sighet-online.ro


Share
Ultima actualizare Marţi, 30 August 2011 12:30
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact