logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


VIDEO: Interviu cu percutionistul Cserey Csaba PDF Imprimare Email 2485 Afişări
Scris de Horia Picu   
Luni, 29 August 2011 16:27

Cserey Csaba este un nume cunoscut sighetenilor mai tineri datorita  concertului cu Harry Tavian din Sighet de anul trecut, iar celor mai in etate, din prezentele sale alaturi de Teatrul din Satu Mare de la inceputul anilor 90. Acum se va intoarce in Sighet pentru Festivalul Antic si Medieval Aeternus Maramorosiensis din 3-4 septembrie, asa ca haideti sa-l cunoastem mai bine. 

1. In mod sigur, publicul sighetean va asteapta cu nerabdare pentru un nou concert. Tot la fel de sigur sunt ca amanunte suplimentare despre cariera dvs. de pana acum intereseaza pe foarte multi . Puteti sa ne dati cateva repere din activitatea dvs. artistica?

 

In Sighet am fost multe ori in anii 90,fiindca eram membru al teatrului din Satu Mare,si lunar am avut spectacole in Sighet cu piesele de teatru, dar dupa un timp s-au oprit aceste deplasari, si nu am mai avut ocazia sa ma mai duc la Sighet, dar cind m-am intors cu Harry la Sighet am avut o surpriza placuta in privinta spectatorilor, fiindca am resimtit aceasta caldura de primire, si mai ales in stilul jazz in care a fost si mai mare surpriza.

 

2. Acest al doilea concert in Sighet are legatura cu primirea calduroasa de care ati avut parte, dvs. si Harry Tavitian la primul concert sustinut in orasul nostru?

 

De Sighet ma mai leaga un om care tot pianist, si la ora actuala sta in New york, eu am cintat cu el cel putin 10 ani se ceama Fornwald Laszlo.Bine inteles ca aceste lucruri, si dinamismul orasului m-a surprins. Imi face placerea sa ma intorc la Sighet; mi-a fost si ramane un oras simpatic. 

 

 

3. Pentru Festivalul de la Sighet veti veni cu tot “arsenalul” dvs. de instrumente de percutie ? Ma refer la toba hang, toba de otel, toba de saman, ramba vietnameza, pe care stiu ca le folositi?

 

La acest festival intradevar duc tot arsenalul de percutie, dar numai percutie, fara tobe;Hangdrum,Steeldrum,tabla,djembe,ect 

 

4. De data aceasta, veti concerta alaturi de Cristian Pintea, un alt percutionist. Sa intelegem ca improvizatia va fi mai mare de 80%, cum ati declarat cand l-ati avut alaturi de dvs. pe Harry Tavitian ?

 

Da, in acest festival o sa cantam impreuna cu Cristi Pintea, care este si elevul meu, si este un partener foarte bun si un prieten cu care ma inteleg foarte bine; este un om foarte activ, cu multe dinamicitate, fiindca este si un sportiv bun in domeniul sportului kickbox. Improvizatia este o comunicare intre muzicanti si public,si eu folosesc acest lucru cu drag ca sa fiu cat mai aproape de spectatori.

 

 5. Experienta muzicala in jazz va ajuta in alegerea viitorilor parteneri de concerte? Ati cantat alaturi de un pianist, alaturi de un saxofonist (Lucian Nagy), acum veti fi alaturi de alt percutionist. Cum ajungeti la aceste formule de echipa atat de variate si in acelasi timp atat de interesante?

 

Eu sint un om care totdeauna am cautat sa am tangenta cu alti muzicanti,si mi-a placut sa cunosc atat muzicantul, cat si stilul lui, imi place sa descoper in psihicul unui muzicant ce se ascunde,si dialogurile ne face sa ne cunostem mai bine

 

 

6. Viitoarele colaborari cu alti muzicieni sunt – asa cum e jazzul- niste idei de moment, care apoi se materializeaza in repetitii indelungate, pana sunetul care apare e pe placul dvs. si al colegului cu care cantati?

 

Cantand pe scena ne cunostem cel mai bine ,ne simtim unul pe celalalt, si asta asa este si in viata; cand ne cunoastem ne dam seama ca sintem potriviti sa cantam sau nu, dar intreadevar scena hotareste totul.

 

7. Veti merge in continuare pe ideea de duo?

 

Deocamdata da, merg in baza de duo, fiindca vad multa ambitie in colegul meu, dar nu inseamna  sa nu incerc si alte possibilitati de formule.

 

8. Exista un percutionist in lumea jazzului care v-a influentat? Daca da, despre cine-i vorba?

 

Da exista,si nu numai unu,dar pe care apreciez,si sta cel mai aproape de mine,si o cunosc si personal,e vorba de TRILOK GURTU,de astfel si India imi sta foarte aproape de inima mea,ca si misticitate,acest om,cred ca imi formeaza foarte mult acest gen,dar si psihicul in ce traeste.

 

09. Cu “Jazztrotters” veti mai avea concerte?

cu Jazztrotters nu stiu deocam data daca o sa am concert, dar tot possibil,fiind avem planuri in viitor

 

10. Tin minte titlul unui film “Daca e marti e Belgia”. Plecand de la acest lucru, dvs. aveti in fiecare miercuri un concert in Satu Mare. N-am putea face cumva sa fie ceva de genul “daca e miercuri, e Satu Mare si daca e vineri e Sighetu Marmatiei”? Sau alta zi, macar lunar, nu saptamanal…

 

Intradevar in Satu Mare am inceput o serie de seri de relaxare, care au mers destul de bine, si cred ca va merge si in viitor. In cazul in care poate sa-mi organizeze cineva sint absolut deschis pentru seri de relaxare in Shiget macar lunar. Am o mica trupa cu care fac o muzica de relaxare dupa sunetele a muzicii ENYA, si cu placere m-as duce sa trasmit aceste sunete a muzicii de relaxare.

 

12. Lista dvs. de viitoare colaborari cu alti aristi , romani sau straiani, poate fi dezvaluita?

 

Eu totdeauna sunt deschis la orice lucru sau la oirce colaborare, cu orcine este deschis sa colaboreze cu mine, cantatul este dialogul muzicantului deschis in fata publicului, in care se formeaza o unda triunghiulara de exprimare si intelegere.

 

AUTOR: HORIA PICU

 

 


Share
Ultima actualizare Marţi, 30 August 2011 07:00
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact