logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


”As dori sa fie mai mult respect din partea cadrului didactic catre elev/student, sa fie mai multa flexibilitate, si sa se chiar faca scoala...” PDF Imprimare Email 1038 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 02 Aprilie 2011 11:37
Victor Solea este un tanar roman plecat sa studieze in Finlanda de ani de zile.  Ii multumim pentru amabilitatea si disponibilitatea de care a dat dovada atunci cand i-am cerut sa ne vorbeasca despre sistemul de invatamant finlandez, precum si cu aceasta ocazie cand am fost interesati de viata studentilor plecati in afara. Iata cum se vede invatamantul finlandez prin ochii unui student roman:
1. Cum ai ajuns sa inveti in strainatate?
Victor Solea:  Eu doream sa fac cercetare in domeniul astronomiei, ceea ce nu se poate face in tara. Am aplicat la 11 universitati, in Olanda si Scandinavia, si am fost admis in 3 locuri, apoi am stat sa ma gandesc unde sa ma duc dintre acele 3. Aplicatia a constat intr-o scrisoare de motivatie, CV, recomandari de la profesorii mei de la Cluj, de unde am facut facultatea, si foaia matricola.
 
2. Care sunt studiile pe care le realizezi si in ce tara?
Victor Solea: M-am hotarat pentru Helsinki, fiindca mi s-a acordat si o bursa aici. Dupa cum am spus la intrebarea anterioara, fac un masterat in astronomie.
 
3. Ce ti se pare diferit fata de modul in care e invatamantul in tara noastra?
Victor Solea: Pe scurt: totul. In detaliu, voi considera punctual niste aspecte:
*exista o foarte mare flexibilitate. La masterate, fiecare student isi face planul de studii cum doreste, din oferta de materii a departamentului in cauza. Daca nu exista un curs pe care il doreste studentul si acesta e oferit de alt departament sau chiar de alta institutie, se poate duce acolo: Exemplu concret: eu sunt la Universitate. Pot fi colegi de-ai mei viitori astronomi interesati de inginerie aerospatiala (constructii de sonde spatiale, tehnologia unui detector de particule, etc.). Ei sunt liberi sa isi aleaga cursurile respective de la Politehnica (deci o cu totul alta institutie). Eu am facut doua cursuri oferite de cei de la matematica, fiindca sunt legate de ramura in care doresc sa ma specializez. Este foarte pretuita libertatea si initiativa individuala.
 
**Atmosfera este foarte relaxata si informala. Nu exista "dumneavoastra", "domnu' profesor", etc. Fiecare se adreseaza fiecaruia pe numele mic, fiecare poate vorbi cu fiecare si este luat in serios.
 
***Chiar se face cercetare. Departamentul de astronomie a publicat zeci de lucrari anul trecut, are acces la cele mai moderne si mai puternice instrumente si are numeroase colaborari internationale. Toate cadrele sunt la curent cu ce se intampla si ne tin si pe noi la curent. O data la cativa ani se face o evaluare si cine nu este destul de bun, fie zboara, fie i se taie din salariu.
 
**** Studentii din ani mari si de la masterat sunt incurajati sa participe in activitatea de cercetare a universitatii. Lucrarea de masterat de obicei este o lucrare de cercetare legata de domeniul de care se ocupa indrumatorul, si ulterior poate fi publicata. Multi dintre studentii buni sunt angajati ca asistenti de cercetare sau indrumatori pentru studentii din anii mici (sa supravegheze examene, sa corecteze teme de casa, etc.). Eu nu m-am putut duce acolo, fiindca orele pentru studenti (deci nu masterat) sunt in finlandeza sau suedeza, dar prin intermediul facultatii mi-am gasit de lucru la un institut de cercetare pe domeniul meu.
 
***** Universitatea ofera (gratuit sau la preturi modice) sala de gimnastica, policlinica, stomatologie, psihologie, acces non-stop in cladiri la laboratoare si biblioteca, etc.
 
4. Ce ai implementa in invatamantul romanesc (ceva ce ai vazut/invatat in strainatate)?
Victor Solea: As dori sa fie mai mult respect din partea cadrului didactic catre elev/student, sa fie mai multa flexibilitate, si sa se chiar faca scoala, sa nu fie in dorul lelii cum e acum la majoritatea facultatilor romanesti. As pune mult accent pe stiintele exacte si ingineresti, fiindca acelea contribuie cel mai mult la mersul inainte. Avem nevoie de cat mai multi cercetatori si ingineri. Finlanda prin educatie si seriozitate a ajuns sa creeze primele telefoane mobile cu succes la public (Nokia - acum au probleme din cauza conducerii fara viziune), sistemul de operare Linux, si sa intemeieze o directie noua in arhitectura. Doresc sa dispara stilul de invatamant "patriarhal" in care profesorul toarna in elev/student cu palnia si atat, ci sa il invete sa gandeasca. Doar un om care stie gandi, poate contribui la progresul societatii. Formule, cifre, date exacte se gasesc in carti, si apoi cand va ajunge sa lucreze, omul le poate lua de acolo. Nu trebuie sa le memoreze, ci sa le inteleaga. Si, foarte important, sa dispara spagile, cumetriile si misculatiile.
 
5. Intentionezi sa te intorci sau te-ai decis sa ramai? Daca te ai decis sa ramai, de ce?
Victor Solea: Deocamdata nu intentionez sa ma intorc, fiindca scopul meu este sa fac cercetare, si in Romania ca cercetator in astronomie din pacate mor de foame. Chiar mi-a zis recent cineva ca in Romania meseria de astronom nici macar nu exista in nomenclatorul meseriilor, dar cea de vrajitoare a fost recent introdusa. In plus, aici este liniste si calm, si in Romania este prea mult circ.
 
6. Ce nu ti-a placut in invatamantul din strainatate si ai vrea sa schimbi?
Victor Solea: A fost destul de dur procesul de adaptate, da a fost ok. Mentalitatea de aici este ca fiecare trebuie sa stie sa fie si sa se descurce pe cont propriu. Sunt cateva chestii care nu imi plac la societatea finlandeza luata in ansamblu, dar strict legat de facultate n-as avea nimic de obiectat.
 
7. Ce sfaturi ai da studentilor din Romania daca acestia se gandesc sa plece la studii in strainatate cu bursa?
Victor Solea:  Sa caute cat mai mult pana gasesc ceva ce le convine. Oferta este foarte vasta si sigur se gaseste ceva potrivit pentru oricine. Sa se gandeasca si la orasul in care stau si la societatea in care se duc, fiindca nu vor fi doar intr-un turn de fildes, trebuie sa si traiasca. Sa participe in activitati organizate de asociatiile studentesti. De obicei sunt foarte multe si foarte active, este cate ceva pentru fiecare. Odata ajunsi acolo, sa intrebe orice nu le este clar. Toti profesorii stiu ca nu este usoara adaptarea si ca un strain n-are cum sa stie intotdeauna totul despre cum functioneaza lucrurile in acea tara si in acea institutie. Sa invete macar cateva cuvinte din limba vorbita acolo. Chiar daca in zona academica toata lumea stie engleza si sunt multi straini in majoritatea universitatilor mari, cunoasterea cat de cat limbii locale poate deschide multe posibilitati celor care ar dori sa interactioneze si cu localnicii.
 
8. Cand vei avea copii intentionezi sa le oferi sansa de a studia in strainatate?
Victor Solea: In principiu doresc sa ma stabilesc in afara Romaniei, deci aceasta intrebare este redundanta. La cum vad lucrurile in momentul acesta, in mod ideal ar fi in Scandinavia.
 
9. Daca ai alte completari poti sa le adaugi.
Victor Solea: Momentan nu imi vine nimic, dar pentru intrebari concrete legate de invatamantul finlandez (in special universitar) si societatea finlandeza, va stau la dispozitie.
 
Iti multumim frumos.
Diana Mariana Apopi
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
martie 2011

Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 02 Aprilie 2011 12:37
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact