logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu informaticianul sighetean Lihet Ruben PDF Imprimare Email 4493 Afişări
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 05 Martie 2011 06:07
In ciuda sistemului educational national aflat in deriva in ultimii 10-15 ani, Sighetu Marmatiei continua sa ofere tineri care fac performanta. Un astfel de exemplu este si Lihet Ruben, un tanar absolvent al Colegiului National "Dragos Voda", in prezent angajat al companiei IT Oracle. 
 
Dani Godja: In 2007 ai absolvit Colegiul National „Dragos Voda” iar in prezent lucrezi pentru Oracle Romania. Ne poti descrie pasii pe care i-ai urmat in cariera ta pentru a ajunge sa lucrezi pentru o companie atat de cunoscuta? 

Ruben Lihet: Pentru mine a fost foarte important ca pe parcursul liceului si a facultatii sa-mi construiesc un portofoliu bogat, astfel angajatorul sa vada ca am participat la diferite proiecte. Inainte sa ma angajez la Oracle am lucrat doar ca freelancer. Ce vreau sa spun este ca pentru a te angaja la o companie mare nu trebuie neaparat sa lucrezi la multe companii mici (desi conteaza experienta), conteaza sa ai un portofoliu care sa te caracterizeze cat mai bine si sa vorbeasca despre tine, despre ce poti face.


Dani Godja: De ce ai ales informatica? De ce nu matematica sau alt obiect “real”?

Ruben Lihet: Am ales informatica pentru ca mi-au placut intotdeauna lucrurile pe care pot pune mana (hands-on). Si in acest sens informatica poate fi privita (dar numai pana la un punct) ca si o aplicare a matematicii. Ce pot sa spun, imi plac si bananele si portocalale, dar intotdeauna aleg bananele, ambele sunt dulci, dar la urma urmei se rezuma la gusturi.

Dani Godja: Stiu ca esti pasionat de retele informatice si servere. Ce ai reusit sa realizezi pana acum in aceste domenii si ce ti-ai propus sa realizezi in viitor? 

Ruben Lihet: Cred ca cel mai important lucru este sa explorezi ceea ce ai la dispozitie in cat mai multe directii. In ce priveste partea de software, am profitat de virtualizare si imi construiam mereu infrastructuri virtuale pe care testam diferite tehnologii. Asta m-a pregatit pentru momentul cand a trebuit sa intru ’in productie’. Este foarte scump sa-ti cumperi un cluster si sa inveti despre ele sau chiar sa faci teste, in schimb este foarte ieftin sa-ti virtualizezi un cluster si sa faci ce vrei cu el. Acum ca lucrez cu clustere de baze de date toata ziua imi este mult mai usor sa inteleg ce se intampla in spate si cum pot sa optimizez datele, avand in vedere ca trebuie sa interoghez baze de date cu peste 600.000.000 de inregistrari.  Pe partea de hardware, desi la Oracle nu am de-a face cu hardware-ul,  am avut parte de experiente frumoase in care am lucrat cu retele mari de calculatoare (>300) si am invatat cum e sa lucrezi dupa un standard si sa faci lucrurile ca la carte. 

Dani Godja: Care este cea mai mare satisfactie obtinuta pe plan profesional pana in prezent?

Ruben Lihet: Nu pot spune ca sunt in campul muncii de 20 de ani si pe parcursul carierei am reinventat roata, insa pot spune ca este o satisfactie atunci cand vezi ca acum nu te mai joci cu un cluster virtualizat, ci chiar lucrezi cu el si stii ca ceea ce faci este considerat mission-critical.

Dani Godja: Ai de gand sa continui aici, in tara sau te atrage si ideea de a pleca in strainatate? 

Ruben Lihet: Nu as pleca foarte repede, poate daca mi s-ar oferi sa lucrez intr-un alt departament si ar fi neaparat nevoie sa ma mut pentru a fi on-site. In prezent chiar nu simt ca lucrez in Romania, fac parte dintr-un departament global; am manager in US, colegi in US, UK, FR, IN... atat timp cat sunt conectat la Internet pot lucra si de pe camp – am acelasi mediu. Singura diferenta care se vede daca esti in alta tara ar fi salariul corespunzator nivelului din acea tara si bineinteles ceea ce te inconjoara in fiecare zi; nu sunt tipul de om care sa intru in discutii filozofice .. atat timp cat imi convine aici e bine asa, fie ca e Romania, Africa, US sau Singapore. 

Dani Godja: Clusterii de care esti pasionat ma duc cu gandul la celebrul film “Matrix”. Cat de aproape vezi tu omenirea de „realitatea” SF-ului?  

Ruben Lihet: Departe.  Ce faceau ei acolo cu oamenii care traiau virtual conectati la calculatoare nu este chiar accesibil si nici posibil. 

Dani Godja: Cum vezi viitorul omenirii in urmatorii 20 de ani din perspectiva dezvoltarii tehnologiei IT? 

Ruben Lihet: Ce pot spune despre viitorul dezvoltarii tehnologiei IT, si ca o continuare la intrebarea precedenta este ca lumea se va baza din ce in ce mai mult pe tehnologie. Este un lucru bun pana la un punct, dar intotdeauna sunt oameni rai, fie ca ne bazam pe tehnologie si vin infractorii, fie ca cineva mi-ar impusca (sau mai rau ar trage cu prastia) in porumbelul meu care imi ducea un mesaj presedintelui tarii. De rau nu scapi prea repede, dar macar ce poti face sa faci cat mai eficient.  

Dani Godja: In 2006 ai facut cinste Sighetului si scolii tale prin participarea ta la un concurs Infoeducatie de la Sibiu. Ce ne poti spune despre acest subiect?

Ruben Lihet: A fost o experienta frumoasa, nu prea sunt atras de istorie, dar a fost o idee buna sa imbin istoria cu informatica. Am obtinut premiul special pentru abordare, stiu ca la prezentarea proiectului am spus ca motivatia a fost din cauza ca prea putini profesori pun accent pe capitolul „Descoperiri si descoperitori”, asa ca noi ne-am propus sa facem un site din asta, deoarece sunt aspecte importante din istorie si nu trebuie ocolite.

Dani Godja: Ce amintiri legate de Sighet si de CNDV ai? Care sunt profesorii care ti-au marcat perioada liceului? 

Ruben Lihet: Intotdeauna mi-au placut orele de fizica cu Dl. Boanca, la fel si cu Dna Boanca (in liceu). Ii sunt de asemenea recunoscator domnului Rosca (NR. prof. Rosca Ovidiu) pentru ca mi-a permis sa ma dezvolt in directia care ma interesa pe mine si care nu intotdeauna era aceasi cu ce se studia la clasa. Mai mult, mi-a oferit acces la resurse care m-au ajutat sa invat anumite tehnologii legate de baze de date si retele de calculatoare. Cu alte cuvinte m-a ajutat sa pun baza la ceea ce fac astazi. 

Dani Godja: Cum vezi viitorul presei in contextul dezvoltarii IT?  

Ruben Lihet: Deja se vede, interesul pentru presa scrisa pe hartie este din ce in ce mai scazut. Dispunem de dispozitive conectate permanent la internet si este mult mai comod si ieftin sa citesti presa online. S-ar putea ca in 10-20 de ani presa pe hartie sa dispara. 

Dani Godja: Stiu ca esti pasionat de progressive trance / house si ca ai o emisiune radio lunara. Poti sa ne dai mai multe detalii? Ce alte hobby-uri mai ai? 

Ruben Lihet: Corectare: am avut. Timpul nu-mi mai permite acest lucru. Sunt in continuare pasionat de muzica si pastrez acest hobby. 

Dani Godja: Au mai avut loc cartile in viata ta? Care sunt cartile care ti-au ramas aproape de suflet? 

Ruben Lihet: Complicat. Da, au avut loc, dar nu cele de beletristica, evident. Tipul de carti pe care le citesti se leaga mult de ceea ce faci. Cand lucrezi in informatica si vezi cat de repede evolueaza realizezi ca nu ai timp sa citesti si alte carti inafara de cele de specialitate. O carte care  mi-a placut mult este „Introduction to The Theory of Computation” de Michael Sipser. De asemenea si „Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation” de Jeffrey D. Ullman. 

Dani Godja: In final, ce ai recomanda tinerilor care doresc sa urmeze o cariera IT? 

Ruben Lihet: Sa se deconecteze de mediul pur didactic din sala de clasa si sa experimenteze tehnologii din lumea reala. Sa incerce cat mai multe lucruri si sa experimenteze cat mai mult. 

Dani Godja: Iti multumesc pentru timpul acordat si iti urez mult succes mai departe in cariera ta. 


Dani Godja
Februarie 2011
www.sighet-online.ro



Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Martie 2011 10:53
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact