logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Voluntariat intre Romania si Canada PDF Imprimare Email 7607 Afişări
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 19 Februarie 2011 20:37

Am primit de la Baias Andrea, o sigheteanca stabilita in Canada, un articol despre experienta sa de voluntara in Canada vis-a-vis de cea avuta in Romania. Am considerat foarte interesant materialul si am decis sa-l publicam in continuare:

 

Baias Andrea:  Voluntariat intre Romania si Canada

 

"De multe am fost intrebata :”De ce aleg munca de voluntariat?” si nu stiam de ce lumea se uita la mine ca la un strain…mda!… asta a fost in Romania…acum e cu totul altceva…

In timpul studiilor mele de la facultate am avut ocazia sa particip la mai multe activitati de volntariat in Cluj-Napoca, in mai multe domenii care presupunea: efort, responsabilitate, confidentialitate si loialitate fata de fundatia sau organizatia respectiva.

Totusi in perioada cat am fost voluntara si desi am depus efort si am incercat sa dau tot ce era mai bun din mine, simteam ca nu e de ajuns. Am avut ocazia sa fiu voluntara la Societatea Romana de Cancer in anul 2007, am cunoscut acesta organizatie in cadrul caruia lucraza oameni cu un suflet mare, oameni pregatiti pentru acest domeniu, inteligenti si capabili. Cat am fost voluntara am participat la mai multe activitati de donatie in cadrul acestei societati si mi-am dat seama ca este un lucru greu de realizat in Romania, am avut parte de donatii minore si nesemnificative din partea oamenilor obisnuiti.

 

Acum ajuns pe partea cealata a globului, in Canada intr-un orasel nu foarte mare, Kitchener in provincia Ontario, langa granita cu Statele Unite ale Americii. Fiind eligibila pentru echivalarea diplomelor mele din Romania, din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, am intrat in acest program de echivalare a profesiei mele ca <asistent social>.

Am inceput demersurile si actele, dar cel mai important aspect in recunoasterea profesiei mele sta in studiile si munca de voluntariat pe care trebuie sa o intreprind aici in acest timp. Experienta de voluntariat inseamna mult mai mult aici in Canada, este ca si o experienta in cadrul muncii, elevii din liceu au un program de voluntariat de 40 de ore in ultimul an de liceu, daca elevul nu le indeplineste poate sa piarda anul de liceu chiar daca este cel mai bun la invatatura.

 

Cu aceste date am incercat sa-mi gasesc munca de voluntariat, care este similar cu cautarea unui loc de munca. Trimitere unui Cv, interviu si daca esti eligibil si ai experienta in domeniu esti angajat ca si voluntar.

Societatea Canadiana de Cancer mi-a oferit o sansa sa devin voluntara, in cadrul evenimentelor din octombrie < Lupta impotriva cancerului de san >.Asadar, 4 saptamani la rand 2 zile din saptamana am avut stand in fata unor supermarkete, unde lumea de rand putea sa faca donatii, eu imparteam <fundita roz> mesajul de lupta impotriva acestei boli si diferite brosuri .

Am facut acest lucru de multe ori in Cluj, ma gandeam ca abordez asa oamenii ca deobicei…dar spre surprinderea mea, lumea care trecea pa langa mine: femei, copii, barbati -batrini sau tineri- zambeau si ma priveau drept in ochi si fara sa spun o vorba veneau la standul meu, si faceau donatii dupa donatii. Erau informati despre Societatea Canadiana de Cancer, cunosteau misiunea si scopul acestei organizatii, stiau ca luna octombrie este luna in care trebuie sa luptam impotriva cancerului de san.

 

O perspectiva in acesta experienta am avut-o cand oamenii de rand mi-au multumit ca sunt voluntara si ca fac acest lucru , stau aici si adun bani, acesta afirmatie a fost pentru mine un lucru minunat, in Romania omul de rand niciodata nu mi-a multumit ca fac acest lucru, ca de fapt este o munca voluntara pentru o cauza buna.

Alta perspectiva a fost ca unele femei care faceu donatie fara sa ma cunoasca mi-au impartasit cu zambetul pe buze, ca sunt supravietuitoare a cancerului de san, sau chiar se lupta cu acesta boala, sau barbati care mi-au impartasit ca sotia sau fiica lupta cu acesta boala.…si au impartasit acest lucru intr-o latura pozitiva. In Romania nu am avut parte de oameni de rand, de pe strada sa imi ipartaseasaca ca au supravietuit acestei boli sau chiar se lupta cu acesta boala, in Romania totul este un tabu despre cancer, in Romania am intilnit femei care au trecut prin aceasta boala sau treceau, numai in cadrul Sociatatii Romane de Cancer.

 

Aceasta experienta a fost formidabila pentru mine, oameni de rand care imi impartaseau, ma ajutau si imi multumeau ca prin munca pe care o depun este ceva extraordinar. Chiar daca as fi primit 2000 $ ca si salar nu m-as fi simtit implinita asa cum m-am simtit dupa aceste 4 saptamani de munca de voluntariat in cadrul Societatii Canadiene de Cancer.

Stiu ca in Romanaia sa faci donatie este foarte greu datorita situatiei economice, dar fiecare banut conteaza pentru fundatie si pentru oamenii care sunt ajutati din aceste donatii. Pe langa acest fapt in Romania trebuie sa schimbam mentalitatea despre aceasta boala, despre viziunea de a face donatii si nu in ultimul rand de a stii sa multumim tuturor voluntarilor de eforturile depuse indiferent de domeniu de activitate. Sper ca cititorii acestui articol, oamenii de rand sa-si trezeasca simturile pentru a intelege: cancerul poate fi invins si numai impreuna putem face ca aceasta boala sa devina istorie.

Prin aceasta cale doresc sa multumesc Societatii Romane de Cancer din Cluj –Napoca pentru anii in care m-au format ca sa devin un bun profesionost in serviciile sociale si sa devin un om mai bun.

Doresc numai realizari si succes in continuare."

 

 

Autor: Andrea Baias (Aranyi) -Voluntara in cadrul Societatii Canadiene de Cancer, Kitchener, Ontario, Canada

 

In final, iata ce ne-a scris Andrea Baias despre ea si despre Sighet:

"M-am nascut in Sighet, aici am copilarit, aici am inceput scoala, aici am cunoscut primele sentimente de dragoste, aici mi-am intemeiat viata de familie, aici l-am nascut pe baiatul meu....dar viata asa m-a purtat ca am ajuns la Cluj si am terminat Facultatea de Asistenta Sociala si Sociologie in Cluj Napoca "Babes-Bolyai". Am participat activ la activiatati de voluntariat in Cluj. Am avut ocazia sa devin coordonatoare a unui proiect in Cluj Napoca ,la Clinica de Pediatrie 2 din Cluj,la sectia de Oncopediatrie (proiectul meu a fost suport pentru copii cu leucemie) in cadrul Societatii Romane de Cancer.

Am fost dedicat trup si suflet profesiei mele,mi-am iubit munca desi a fost o munca nu prea usoara, in cadrul Societatii Roamane de Cancer din Cluj, am participat la diferite ,conferinte, evenimente si programe TV .

De 1 an traiesc in Canada cu familia mea (sotul meu si baiatul meu), in Kitchener, regiunea Ontario. (...) Desi purtata de vant departe de orasul meu natal...ma gandesc cu placere si cu dor la Sighet,la oamenii care locuiesc acolo, la prietenii mei si la colegii mei de scoala...departe de orasul meu si in acelas timp si aproape de ei...prin Internet. Mi-e dor de fiecare particica a orasului meu natal. "

 

Baias Andrea alaturi de sotul ei


 

 

 

 

 


Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Februarie 2011 21:18
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact