logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INTERVIU cu Excelenţa Sa, Consulul General al Ucrainei la Suceava PDF Imprimare Email 1960 Afişări
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011 14:00
1. Domnule Boiechko, au trecut câteva luni de când aţi fost numit pentru a doua oară în funcţia de Consul General al Ucrainei la Suceava. Ce funcţii îndepliniţi pe teritoriul României?
 
Mulţumesc pentru întrebare. Într-adevăr, sunt numit pentru a doua oară în funcţia de Consul General al Ucrainei la Suceava. Am ocupat acest post în 2001-2005, când am şi deschis prima instituţie consulară ucraineană în România. Anul acesta este a zecea aniversare de la înfiinţarea instituţiei. Revenind în Ucraina mai mult de patru ani am fost şef al Direcţiei din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei. Pe 30 octombrie 2010 am obţinut exequatur-ul Ministerului de Externe al României în numele Guvernului României, pentru desfăşurarea activităţii consulare pe raza circumscripţiei consulare, care numără 12 judeţe. Consulatul General al Ucrainei la Suceava, precum şi Consulatele Generale al României în Ucraina, au funcţii de activitate bine determinate, care, îndeosebi sunt prevăzute în Convenţia Consulară dintre Ucraina şi România din 3 septembrie 1992. Printre aceste funcţii sunt apărarea drepturilor cetăţenilor Ucrainei, care locuiesc permanent sau se află temporar în judeţele circumscripţiei consulare, oferirea sprijinului persoanelor juridice ucrainene pe aria circumscripţiei consulare, eliberarea documentelor la solicitarea acestora, eliberarea vizelor pentru intrare în Ucraina cetăţenilor străini, contribuirea colaborării transfrontaliere şi interregionale între Ucraina şi România, oferirea ajutorului, în numele Ucrainei, reprezentanţilor minorităţii naţionale ucrainene, domiciliaţi în judeţele circumscripţiei consulare etc.
 
2. Domnule Consul General, ce acţiuni au fost desfăşurate de Consulatul General în această scurtă perioadă de timp privind dezvoltarea colaborării între Ucraina şi România?
Privind acţiunile desfăşurate de Consulat timp de patru luni după numirea mea în funcţia de Consul General al Ucrainei la Suceava, pot spune, că acestea ţineau de asigurarea sprijinului consular în vederea dezvoltării colaborării transfrontaliere, relaţiilor economice bilaterale, colaborării cu minoritatea ucraineană etc. Astfel, Consulatul a sprijinit participarea delegaţiilor ucrainene la şedinţa Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus” pe 29 septembrie 2010 la Suceava, la întrevederile experţilor Programului Operaţional Comun „România - Ucraina – Republica Moldova”. Alături de Uniunea Ucrainenilor din România Consulatul a organizat în noiembrie 2010 sărbătorirea tradiţională în oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava, a celei de-a 147 aniversări de la naşterea scriitoarei ucrainene Olga Kobylianska. Instituţia consulară a oferit sprijin Bisericii Ortodoxe Sf. Petru şi Pavel din Suceava, la înfiinţarea în octombrie 2010 a Şcolii Duminicale cu predare în limba ucraineană. Actualmente şcoala are mai mult de 20 de copii etnici ucraineni şi români. Soţia Consulului General şi soţia Consulului Vasyl Nerovnyi s-au implicat în predarea la această şcoală. Cu sprijinul Consulatului s-au desfăşurat acţiunile dedicate sărbătorilor de iarnă în mun. Suceava şi or. Siret, precum şi în satele judeţului Suceava, unde locuiesc ucraineni. Membrii Consulatului au participat la acţiunile desfăşurate în judeţul Maramureş. Îndeosebi, Consulul Vasyl Nerovnyi a participat la şedinţa metodiştilor şi inspectorilor de limba ucraineană din cadrul Inspectoratelor şcolare ale României în perioada 8-10 octombrie 2010 în mun. Baia Mare. În data de 15 ianuarie a.c. Consulul V.Nerovnyi a participat la Festivalul de colinde şi tradiţii ucrainene în or. Sighetu Marmaţiei. Una dintre acţiunile principale la care Consulatul General al Ucrainei la Suceava a fost coorganizator este aniversarea a zece ani de la înfiinţarea Secţiei de Limbă şi Literatură Ucraineană la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, în perioada 12-13 noiembrie 2010.
 
3. Domnule Consul General, preconizaţi în curând vizitarea judeţului Maramureş pe teritoriul căruia locuieşte cea mai numeroasă comunitate ucraineană în România?
Conform obligaţiilor funcţionale al Consulului General se prevede vizitarea obligatorie a unităţilor administrativ-teritoriale, care fac parte din circumscripţia consulară a Consulatului General, adică şi judeţul Maramureş. În februarie şi martie a.c. sunt preconizate vizite de lucru în judeţele Botoşani şi Neamţ, unde cu conducerea locală vor fi discutate chestiunile colaborării transfrontaliere şi interregionale între Ucraina şi România. Vor avea loc şi întâlniri cu cetăţenii Ucrainei, care locuiesc în judeţele menţionate. Vizita de lucru în judeţul Maramureş este programată pentru în luna mai a.c. Perioada exactă a acestei vizite trebuie stabilită de comun acord cu conducerea judeţului Dumneavoastră. Cred, că va fi prima jumătate a lunii mai, când vom sărbători Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Întrucât în judeţul Maramureş locuieşte o minoritate ucraineană numeroasă, peste 30 mii de ucraineni, conform evidenţei oficiale, preconizez vizitarea or. Sighetu Marmaţiei, unde există unicul liceu cu predare în limba ucraineană, Liceul „ Taras Şevcenko” şi totodată, unele sate cu populaţie compactă de cetăţeni ai României de etnie ucraineană.
 
4. Iar la finalul discuţiei noastre, Domnule Boiechko, ce le-aţi dori locuitorilor judeţului Maramureş cu prilejul începutului Noului An 2011, îndeosebi minorităţii ucrainene numeroase din această zonă?
Mai întâi de tot, doresc locuitorilor judeţului Maramureş şi, îndeosebi, ucrainenilor din zonă, multă sănătate, îndeplinirea tuturor dorinţelor şi ideilor în Noul An, fericire şi bunăstare în familie. La mulţi ani!
 
Interviul a fost realizat de Emilia Codrea, realizatoare a emisiunii in limba ucraineana de la Radio Sighet.

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact