logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Unde va ajunge fotbalul mic?» Citeşte un reportaj despre decăderea fotbalului în zonele rurale PDF Imprimare Email 956 Afişări
Miercuri, 24 Noiembrie 2010 14:49

Conform coeficienţilor UEFA, aflaţi într-o cădere liberă de cîţiva ani, nivelul fotbalului românesc este în continuă descreştere. Problema nu se resimte însă doar la nivelul primei ligi, ci şi la nivelul ligilor judeţene

În ultimii ani, fotbalul de la sate este într-o continuă decădere. Se poate da vina pe criză, se poate da vina pe lipsa de interes din partea tinerilor sau din partea autorităţilor. Cert este că echipele de fotbal de la sate dispar, la fel şi locurile unde tinerii pot bate mingea şi unde se pot dezvolta armonios.

55 de kilometri fără echipă!

Nordul Maramureşului este o zonă pustiită atît de locuitori, marea majoritate alegînd să plece în străinătate sau în alte zone ale României, dar şi de cluburi de fotbal.

Plecînd din Sighet şi trecînd fie pasul Hera, fie luînd-o de-a lungul graniţei şi apoi pe valea rîului Vişeu pînă în următorul oraş, Vişeu de Sus, nu găseşti nici măcar o echipă înscrisă în liga a IV-a sau a V-a.

Terenurile de fotbal se află într-o stare deplorabilă. Majoritatea nu mai sunt folosite nici măcar pentru „miuţe” între prieteni, în timpul verii fiind confundate adesea cu zone de păşunat.

Căpiţă în loc de fanion

Nici la oraşe situaţia nu este mai roză. Dacă Sighetu Marmaţiei, oraş cu peste 40.000 de locuitori, nu mai are echipă în liga a treia începînd din acest sezon, la Vişeu de Sus situaţia este şi mai gravă. Stadionul este desprins parcă din peisajul pitoresc al Maramureşului, iar gazonul, o dată tuns, este „înfrumuţesat” cu o căpiţă la colţul terenului.

În luna aprilie, Gazeta Sporturilor a prezentat un caz incredibil petrecut pe stadionul grupării Bradul Vişeu, care a adăpostit zile în şir un circ din Budapesta, fără ca administratorul bazei să fie anunţat. Suprafaţa de joc a fost, practic, distrusă sub greutatea TIR-urilor şi a remorcilor. Şi asta în plin campionat, formaţia Bradul fiind înscrisă în Liga a IV-a!

Trăind din amintiri

În zona amintită mai sus au existat, de-a lungul timpului, echipe de fotbal, dar au fost lansaţi şi fotbalişti care au evoluat la nivelul primei ligi. Vasile Caciureac (originar din Crăciuneşti, a jucat la Rapid), Vasile Marchiş (născut la Bistra, fost campion al Finlandei) sau actualul fotbalist al Stelei, Marius Bilaşco, originar din Petrova, sunt doar cîteva exemple.

 

Stîlp în mijlocul terenului!

Fotbalul nu este o prioritate nici în alte zone ale Maramureşului. În satul Preluca Nouă, comuna Copalnic-Mănăştur, terenul de fotbal are un stîlp, însă nu unul de nocturnă, ci unul ridicat chiar în mijlocul suprafeţei de joc. "Într-adevăr, e un stîlp, însă sportul merge înainte, cu tot cu stîlpul din mijloc. Da, ar putea fi si nocturnă...de ce nu?”, a declarat Ştefan Mihalca, primarul din Copalnic-Mănăştur. (Alexandru Ruja, emm.ro)

Şi totuşi, se poate!

În sezonul trecut al ligii secunde, seria B2 a avut o participantă de seamă: Fortuna Covaci. Şi nu pentru că această formaţie ar fi fost una din candidatele la promovarea în prima ligă, ci pentru că satul de provenienţă al echipei numără doar 697 de suflete, record absolut pentru o participantă în eşalonul secund! Precedentul record fusese stabilit de satul Tomnatic, în anul 1975, cu aproximativ 3000 de locuitori. Din păcate pentru "Dacii Liberi", Fortuna a retrogradat după doar un sezon, iar acum evoluează în Campionatul Municipal Timişoara.

Anul competiţional 2009-2010 a adus promovarea în prima ligă a formaţiei Victoria Brăneşti, comuna ilfoveană devenind astfel cea mai mică localitate care a avut vreodată echipă în primul eşalon românesc, cu 8.500 de locuitori.

Recordul comunei din România este depăşit însă de localităţi din alte ţări, cum ar fi satul Blsany din Cehia (900 de locuitori), reprezentat în prima ligă din Cehia timp de 8 ani de către formaţia Chmel, pentru care au jucat fotbalişti precum Petr Cech sau Jan Simak. Interesant este faptul că stadionul din Blsany are 2500 de locuri, de aproape trei ori mai mult decît numărul locuitorilor din acest sat!

”E slăbuţă activitatea sportivă în sat... Se adună tineretul că nu are ce face. Activitatea culturală ar fi mai bună, pentru că e un patrimoniu neexplorat aici. Nu-s echipe consacrate... Vin din Copalnic, din Codru Butesii... Mai la un suc, mai la o bere” 

Ştefan Barboş, locuitor Preluca Nouă

 „Ţin minte că, tînăr fiind, am jucat finala Cupei Satelor pe judeţ, în cadrul Daciadei, cu Groşii Ţibleşului. Nici unul din noi nu era fotbalist, jucam toţi din plăcere. Astăzi, adolescenţii pleacă în Italia, în Spania, iar cei mai tineri stau şi se joacă pe computer.”

Mihai L., locuitor Valea Vişeului

 

17 sate din perimetrul aflat între Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus nu au echipă de fotbal (Tisa, Crăciuneşti, Bocicoi, Lunca la Tisa, Rona de Jos, Coştiui, Rona de Sus, Valea Vişeului, Bistra, Crasna Vişeului, Petrova, Leordina, Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte, Vişeu de Jos, Vişeu de Mijloc)

 

7100 de echipe de fotbal sunt în Anglia, împărţite pe 23 de nivele. Raportat la suprafaţa acestei ţări, rezultă o echipă la 18 kilometri pătraţi

Sursa: http://ligab.gsp.ro/


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact