logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Grigore Cartianu lanseaza cartea "Sfârşitul Ceauşeştilor" in Baia Mare PDF Imprimare Email 2160 Afişări
Scris de Sighet Online   
Vineri, 12 Noiembrie 2010 06:06

Redacţia „Adevărul de Seară“ Baia Mare, vă invită sâmbătă, 13 noiembrie, la lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor“, scrisă de redactorul şef al ziarului „Adevărul“, Grigore Cartianu. 

Evenimentul va avea loc la Hotel Mara cu începere de la ora 10.30, iar invitaţi în cadrul lansării vor fi profesorul universitar Petru Dunca, decan al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, Ananei Gagniuc, redactor şef al editurii Proema, precum şi ziaristul şi scriitorul Marian Ilea. 

Între orele 10.30 – 12.30, Grigore Cartianu va sta de vorbă cu cititorii şi va acorda autografe. Cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor“ va putea fi cumpărată de la faţa locului dar şi de la „Caravana Adevărul“ care va fi prezentă sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 – 20.00, în faţa Hotelului Mara din Baia Mare. Preţul cărţii este de 14,95 de lei.  

Grigore Cartianu - „Sfârşitul Ceauşeştilor”

Cartea lui Grigore Cartianu a fost marea vedetă a Târgului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 de exemplare vândute (de 2,3 ori mai mult decât următoarea clasată în top). Autorul s-a aflat la dispoziţia publicului timp de cinci zile (9-13 iunie), de dimineaţa până seara, acordând peste 2.000 de autografe.


După Bookfest, Grigore Cartianu s-a întâlnit cu publicul din 12 oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Craiova, Târgu-Jiu, Târgovişte, Titu, Tulcea, Constanţa, Iaşi şi Galaţi) şi din 6 staţiuni de pe litoralul românesc (Saturn, Venus, Eforie Nord, Neptun, Mamaia şi Mangalia). Bilanţ: peste 1.300 de autografe.

„Sfârşitul Ceauşeştilor” a fost desemnată, de către organizatori (Radio România), cea mai râvnită carte şi la Târgul Gaudeamus de la Mamaia (18-22 august 2010).

Cartea lui Grigore Cartianu reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârşit prin judecarea şi execuţia, în ziua de Crăciun, a celor doi conducători contestaţi prin revoluţie şi detronaţi prin lovitură de stat.

În patru luni, „Sfârşitul Ceauşeştilor” a fost vândută în peste 80.000 de exemplare, devenind vedeta autohtonă a anului 2010. Cartea are 528 de pagini, costă 14,95 lei (echivalentul a 3,5 euro) şi a stârnit deja interesul unor edituri din străinătate.

Grigore Cartianu mai pregăteşte o surpriză: la Târgul internaţional de carte „Gaudeamus 2010”, de la Bucureşti, va lansa cel de-al doilea volum despre evenimentele din decembrie 1989. Cartea este intitulată „Crimele Revoluţiei”, are 544 de pagini şi costă, de asemenea, 14,95 lei.
***********************************************************************

Referinţe despre “Sfârşitul Ceauşeştilor”

“Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat.” (Alex Mihai Stoenescu, istoric)

„Grigore Cartianu demontează marea minciună a «revoluţiei spontane» a lui Ion Iliescu.”  (Ştefan Andrei, fost ministru de Externe)

“Cartea aceasta pune lucrurile la punct, dincolo de toate clişeele care au circulat în aceste două decenii. Sper ca împreună să reuşim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generaţiile viitoare. Cred că ar ieşi un film memorabil din această carte." (Cristian Mungiu, regizor, câştigător al Palme d’Or – Cannes, 2007)

„Grigore Cartianu este unul dintre puţinii care şi-au pus ceva în cap şi care au şi dus la bun sfârşit, ceea ce nu este caracteristic românilor. Cartea sa are un tempo sacadat, care dă senzaţia de scriitură asemănătoare cu aceea din «Procesul» lui Kafka.” (Stelian Tănase, publicist)

„Grigore Cartianu a avut şi curajul, şi priceperea de a fi dus la capăt  o treabă dificilă, de care mulţi s-au împiedicat: adevărul despre Revoluţia română din decembrie 1989. Poate fi sigur că şi-a făcut şi admiratori, dar şi duşmani.” (Mihail Montanu, revoluţionar)

„În ansamblu, această carte reprezintă ce am trăit. Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor şi şi-ar fi scris impresiile pe genunchi." (Gen. Victor Atanasie Stănculescu, participant la evenimente)

„«Sfârşitul Ceauşeştilor» e un volum halucinant despre ultimele zile ale cuplului dictatorial. Paginile lui Grigore Cartianu adună progresiv o tensiune înnebunitoare, amplificată de sălbăticia contextului dezlănţuit al istoriei, în mijocul căruia trăiesc protagoniştii, cu nervii şi toată fiinţa încordate la maximum, până la limita rezistenţei fizice şi psihice. Meritul lui Cartianu e că nu literaturizează, ci selectează cu mare discernământ acele secvenţe dense de realitate care conţin suficient dramatism încât se constituie în veritabile nuclee epice, din care se pot dezvolta mari desfăşurări cinematografice.” (Ion Zubaşcu, scriitor)

„Important nu este doar să  ştii adevărul, ci să-l şi cauţi. Iar Grigore Cartianu l-a căutat cu tenacitate şi răbdare. Văzând rezultatul muncii sale, mi-l imaginez pe autor, în mijlocul deşertului, săpând cu mâinile în nisip după un strop de apă, care până la urmă iese la iveală din străfundurile pământului şi se transformă într-un râu, potolindu-i setea. Şi nu doar setea sa, ci a tuturor celor care aveau nevoie de apă." (Iarina Demian, actriţă şi regizor)

„Printr-un efort colosal şi printr-o bună-credinţă rar întâlnită în zilele noastre, Grigore Cartianu reuşeşte să ne restituie un moment important al istoriei noastre. El apelează la tehnica istoriei orale, ceea ce face demersul său şi mai plăcut lecturii, şi mai credibil.” (Gheorghe Gorun, istoric)

„Cartea lui Grigore Cartianu face lumină în cel mai tulbure, controversat şi măsluit eveniment al ultimilor 25 de ani. Scriitura este alertă, plăcută, aproape cinematografică. Este ruşinos că mai sunt oameni care contestă şi astăzi adevărul. Adevărul trebuie spus chiar dacă este dureros. Sunt interesat de această carte pentru a face un film.” (Radu Gabrea, regizor)
„Meritul autorului este acela de a fi reuşit să pună în valoare izvoare credibile într-o sinteză obiectivă. Cred că nu greşesc asociind volumul «Sfârşitul Ceauşeştilor», scris de Grigore Cartianu, cu lucrarea «Cu sânge rece» a lui Truman Capote.“ (Gheorghe Grigurcu, critic literar)   

“Primul gazetar de după 1989 care reuşeşte să producă o carte de investigaţie istorică este Grigore Cartianu. «Sfârşitul Ceauşeştilor» este nu doar un succes comercial, ci şi un model profesional. E o documentare pe teren cum n-a mai făcut niciun alt gazetar în aceşti ani. E o investigaţie care, precum Columb, descoperă America, şi, precum Columbo, îi cercetează crimele high-life.” (Ioan Buduca, scriitor şi gazetar)

„Cartea se citeşte ca un thriller. Este extrem de pasionantă, te absoarbe, nu te lasă nici măcar să-ţi bei cafeaua.“ (Liviu Antonesei, scriitor, fost disident anti-Ceauşescu)

„Cartea lui Grigore Cartianu, «Sfârşitul Ceauşeştilor», este scrisă cu neîntreruptă lealitate faţă de adevăr.“ (Nicolae Stroescu Stînişoară, fost ziarist la Radio Europa Liberă)

„Cartea lui Cartianu îmi arată că am fost o victimă perfectă pentru manipulările din 1989. Eram bine pregătit pentru asta, şi nu din 1989, ci de când m-am născut. Fusesem pregătit de sistem să fiu victima perfectă.“ (Dan Lungu, scriitor)

“Această carte este povestea dramatică, ridicolă şi grotescă a sfârşitului celor două personaje care se credeau nemuritoare: Nicolae şi Elena Ceauşescu.” (Grigore Cartianu, ziarist, autorul cărţii)


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact