logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Gazeta de Maramures: Interviu cu Eugenia Godja, primarul Sighetului PDF Imprimare Email 2341 Afişări
Marţi, 26 Octombrie 2010 13:35

Eugenia Godja, primarul municipiului Sighetu Marmatiei vorbeste intr-un interviu nonconformist despre oameni, vremuri, criza, politica si municipiul pe care il conduce.


Reporter: Puneti-va masca lui Oscar Wilde si spuneti-ne totul despre omul Eugenia Godja.
Eugenia Godja: E un om normal. Sau cel putin asa imi place sa cred. Un om care crede in oameni, ii respecta si ii ajuta. Un om care a inceput orice etapa a carierei cu gândul ca poate schimba ceva si poate face pentru ceilalti.


Reporter: Ce dezamagiri are omul Eugenia Godja? Dar omul politic?
Eugenia Godja: Nu am dezamagiri majore. Am incercat sa nu fac compromisuri, sa fiu impacata cu mine in orice clipa si sa pot privi pe oricine in ochi. Poate sunt dezamagita uneori de situatia in care a ajuns România, comparativ cu ce am sperat toti in 1989. Tin minte ca pe atunci circula o vorba: „Da Doamne sa traiesc o zi dupa”. „Dupa” insemna caderea comunismului, schimbarea. Acum, traind 20 de ani „dupa” si analizând România de azi, imi dau seama ca ruga e ca inca valabila. Asteptam sa traim inca schimbarea. O schimbare radicala, durabila, in care, din pacate credem tot mai putini.

 

Reporter: In ce ar consta aceasta schimbare?
Eugenia Godja: O schimbare a mentalitatii in primul rând. La nivelul clasei politice, aceasta schimbare ar insemna viziune si responsabilitate. Lipsesc foarte mult oamenii de stat, lipsesc oamenii cu responsabilitate, cu viziune, oamenii care in general fac istoria. In momentul de fata, noi nu avem o directie clara, suntem dispersati, demoralizati, demobilizati. Pentru români, schimbarea de mentalitate ar insemna un plus de civilizatie, responsabilitate, spirit civic si harnicie. Din pacate, si noi, românii, ne-am obisnuit sa asteptam ca altcineva sa ne rezolve problemele, de la cele mici, insignifiante, la cele mari. De la curatenia din jurul blocului, la alegerea viitorului. Ne ferim de responsabilitate, de actiune. Preferam sa stam in tribune si sa comentam meciul in loc sa mergem pe teren si sa incercam sa schimbam „scorul”.

Reporter: Cum vedeti problemele din sectorul bugetar si miscarile sociale aferente?
Eugenia Godja: Foarte grave. Si cred ca e doar inceputul unui val de nemultumiri care se tot acutizeaza. Ani la rând, românilor li s-a tot spus sa strânga cureaua. Acum au ajuns la limita. Nu mai au cum si cred ca nu mai vor. Nu mai vor sa plateasca ei « factura » unei guvernari proaste.
Si, in loc de solutii, observ ca guvernantii prefera sa ridice categoriile sociale unele impotriva celorlalte, ceea ce, de asemenea e foarte grav. Nu pot iesi din criza doar bugetarii, doar privatii sau doar agricultorii. Si solutiile pentru unii nu-i exclud si nu trebuie sa-i excluda sau sa-i dezavantajeze pe ceilalti. In astfel de situatii, dimpotriva, e nevoie de solidaritate, nu dezbinare.

Reporter : Care a fost cea mai dificila perioada in administratia publica locala, de când ocupati fotoliul de primar ?
Eugenia Godja : Nici o perioada nu a fost usoara. E adevarat ca in timpul guvernarii PSD am gasit mai usor sprijin pentru rezolvarea problemelor Sighetului. De departe, cea mai dificila perioada e cea pe care o traversam. Dar noi am incercat sa nu folosim criza pe post de scuza pentru blocarea unor proiecte. Am continuat investitiile, in ciuda lipsei de resurse financiare. Am facut proiecte pe fonduri europene. Numai ca, aprobarea si implementarea lor se deruleaza foarte greoi, unele au fost blocate, dupa cum stiti, din cauza unor chichite sau din motive politice.

Reporter : Credeti ca se va reusi vreodata respectarea unor prioritati in administratie, dincolo de culoarea politica a primarului ?
Eugenia Godja : Sper. Asa ar fi normal. Eu n-am analizat niciodata performanta unui primar dupa culoarea politica, nici proiectele lui. In timpul guvernarii PSD, când stateam la usa ministrilor, de multe ori, i-am ajutat sa intre pe alti colegi, din alte partide, cum a fost Bindiu, fostul primar din Cavnic. Asa mi s-a parut corect. Si sper sa se ajunga odata la normalitate din acest punct de vedere.

Reporter: Ce va nemultumeste ca sighetean ?
Eugenia Godja : Ma nemultumeste ca Sighetului nu i se acorda importanta cuvenita de la Bucuresti. Istoria, asezarea geografica, comunitatea, toate sunt argumente imbatabile pentru ca proiectele si prioritatile Sighetului sa fie tratate cu maxim de seriozitate si interes la nivel judetean si central. Noi am demonstrat ca suntem o administratie transparenta, deschisa spre colaborari, inovatii, dezvoltare si asteptam un sprijin corespunzator.

Reporter : Cât de importanta este oratoria si talentul oratoric pentru un om politic ?
Eugenia Godja : Foarte important. Politica inseamna comunicare. E important si ce spui, si cum spui, dar mai ales, ce reusesti sa transmiti.

Reporter : Relatia cu divinitatea ?
Eugenia Godja : Sunt un om credincios, asa am fost crescuta. Am simtit, in multe momente grele, ca Dumnezeu ma ajuta si ma iubeste. Si, vorba unui preot, minuni se intâmpla in fiecare zi, doar ca nu le vedem noi.

Reporter : Credeti in icoane facatoare de minuni ? In alte lucruri mistice ?
Eugenia Godja : Cred ca orice icoana e facatoare de minuni daca te rogi cu credinta si cu sufletul curat.

Reporter : Ce faceti in momentele de deznadejde ?

Eugenia Godja : Imi amintesc un citat al lui Camus : „Deznadejdea inseamna a nu cunoaste motivele pentru care lupti si daca intr-adevar trebuie sa lupti.”

SURSA: Gazeta de Maramures


Share
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Horoscop


Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact