logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Therion - Sitra Ahra (2010) PDF Imprimare Email 2097 Afişări
Scris de Dani Godja   
Duminică, 19 Septembrie 2010 09:18

THERION este una dintre trupele mele de suflet si fiindca pe 17 septembrie a lansat un nou album "Sitra Ahra" cu care va veni in concert in Romania pe 22 noiembrie 2010 in Bucuresti (Therion revenind a treia oara in Romania), am decis sa va ofer o piesa de pe aceasta noua bijuterie muzicala semnata Christopher Johnson &co. Acest nou album m-a impresionat foarte mult datorita accentului mult mai mare pus pe partile de opera cat si pe cele rock dar si datorita aranjamentelor muzicale foarte bine gandite, asa ca dupa cateva auditii pot spune ca este cel mai bun album pe care eu l-am ascultat dintre cele lansate in 2010. 
 
Auditie placuta! 
 
Biografie THERION:
 
Therion a fost formata, initial, sub numele de Blitzkrieg, in Upplands VTMsby din Suedia, in 1987, de catre Christofer Johnsson, care era solistul si in acelasi timp basistul formatiei in ciuda faptului ca anterior cantase la chitara bass timp de doar cateva luni. Alaturi de acesta era chitaristul Peter Hansson precum si bateristul Oskar Forss, cei 3 fiind influentati de muzica trupelor ca Metallica, Slayer, Venom si Motorhead. In aceasta formula si sub aceasta titulatura, nu au inregistrat nimic relevant, avand la activ doar 2 concerte impreuna, dupa care a venit ruptura in 1988. Johnsson nu a renuntat la trupa, si-a schimbat rolul in cel de chitarist si sub influenta muzicii Celtic Frost reformeaza grupul sub numele Megatherion, curand scurtat – Therion. Cu Johnsson concentrandu-se mai mult asupra partii vocale si asupra chitarei, Erik Gustafsson se alatura trupei pentru a ocupa locul de basist (anterior facuse parte din trupa de death metal – Dismember).
   In aceasta formula, in 1989 trupa a inregistrat 2 demo-uri, Paroxysmal Holocaust and Beyond the Darkest Veils of Inner Wickedness, stilul adoptat fiind death metal. Desi au fost inregistrate doar pe caseta (primul demo lansat in 600 de exemplare, iar al 2-lea in 500), acestea au atras atentia asupra trupei suficient de mult incat sa se poata lansa primul EP, intitulat TIME SHALL TELL (publicat doar in 1000 exemplare) ceea ce le-a adus un contract cu DEAF RECORDS, prin intermediul careia grupul a lansat primul lor album in 1991.
 Acest album de debut, OF DARKNESS…, continea piese mai vechi, scrise de Johnsson in anii ‘80, in ciuda faptului ca trupa compusese deja alte piese noi. Acestea insa au fost pastrate pentru un al 2-lea album. Of Darkness…album in maniera progressive death metal cu versuri politice a fost si singurul sub egida DEAF RECORDS, trupa schimbandu-si casa de discuri (ACTIVE RECORDS).
   Anul 1992 marcheaza inregistrarile pentru noul album THERION, intitulat Beyond Sanctorum dar si plecarea din trupa a lui Erik Gustafsson, ceilalti continuand ca trio, Hansson si Johnsson suplinind partile de bass. Experimentele facute pe acest album au facut ca acesta sa aiba un succes notabil ceea ce a atras dupa sine si primele oferte de concerte in Europa. Alte probleme de componenta au aparut atunci cand Forss este nevoit sa paraseasca trupa din motive de familie, iar Hansson din cauza problemelor de sanatate. Locul celor 3 plecati a fost luat de Magnus Barthelsson (chitara), Piotr Wawrzeniuk (tobe) si de catre Andreas Wahl (bass).   In aceasta formula, trupa incepe sa experimenteze tot mai mult, rezultatul purtand numele Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas din 1993 acesta incorporand in stilul death metal elemente de jazz, industrial, heavy metal si incantatii religioase. O parte din fani au fost ‘alungati’ de acest experiment, altii au fost atrasi cu fata spre Therion, insa trupa nu a cunoscut si succesul financiar in ciuda eforturilor depuse.
   Dificultatile financiare au silit pe Barthelsson si pe Wahl sa paraseasca formatia, pe post de basist venind Fredrik Isakson. Formatia schimba in aceasta perioada de 2 ori casa de discuri, reusind in cele din urma sa semneze in 1994 cu celebra NUCLEAR BLAST, cu care sunt sub contract si in ziua de azi.
 
Primul album sub egida Nuclear Blast, Lepaca Kliffoth, este tot unul experimental incorporand voci de muzica clasica (soprana si bas) prin care se inlatura orice ramasita de influente death metal. Acest album le aduce noi turnee dar si despartirea de catre Fredrik Isaksson, nlocuit de Lars Rosenberg (ex-Entombed).
Viitorul nu arata prea bine datorita Vanzarilor slabe si a ideilor pretentioase ale lui Johnsson pentru care nu putea obtine buget mai mare din partea casei de discuri. Foarte determinat, acesta are o intalnire cu presedintele de la Nuclear Blast, Markus Staiger, pe care il convinge sa-i aloce un buget de cheltuieli mai mare, precum si conditii de inregistrare mai bune. Cu Jonas Mellberg alaturandu-se trupei, grupul Therion isi inregistreaza cel mai experimental album de pana acum.
THELI, noul album, a impins formatia in alte directii muzicale, fiind considerata de catre Johnsson drept capodopera sa; acesta se temea ca ascultatorii de metal nu vor privi cu ochi buni noul album. Pe Theli se pot auzi doua coruri, precum si folosirea intensa de keyboards. Inainte lansarii albumului, trupa se confrunta cu unele probleme in randul membrilor cauzate de alcool, probleme ce au dus la parasirea grupului de catre Mellberg. In ciuda temerilor, THELI cunoste un succes suprinzator, ce le aduce un turneu impreuna cu trupa Amorphis. Turneul a fost unul dificil si costisitor, Johnsson fiind ingrijorat de faptul compozitiile elaborate ce nu vor putea fi prezentate pe scena. Totusi acesta a reusit sa duca la bun sfarsit chiar doua turnee, insa acestea nu au dus lipsa de framantari de componenta precum si in structura corului angajat pentru concerte. Cel de-al doilea turneu, organizat in 1997, cu Wawrzeniuk ca tenor si cu 2 soprane profesioniste angajate a fost de mare succes, contribuind puternic si la cresterea vanzarilor albumelor, fapt ce le-a adus si mai multa atentie din partea publicului dar si din partea companiei de discuri (oferindu-le bugete mai mari).In acelasi an, 1997, Therion sarbatoreste un deceniu de la infiintare prin lansarea unui material intitulat “A’arab Zaraq – Lucid Dreaming” ce continea piese nepublicate pe albumul Theli, cateva cover-uri realizate anterior de trupa precum si coloana sonora realizata independent de Johnsson pentru pelicula “The Golden Embrace”.
   Desi acum avea conditii mai bune din partea celor de la Nuclear Blast, Johnsson se confrunta cu o problema foarte serioasa: in acel moment trupa era de fapt compusa din el si restul muzicienilor angajati pentru perioada turneului, iar acestia nu se ridicau la nivelul pretentiilor sale in ceea ce privea lucrul pentru urmatorul album.
 
Vovin, asa s-a numit urmatorul material lansat sub numele THERION. De fapt VOVIN este un album solo Johnsson, el fiind inregistrat cu muzicieni profesionisti dar si cu ajutorul chitaristului Tommy Ericksson (prieten de-al lui Johnsson). Pentru prima dat era folosit o orchestra de instrumente cu corzi precum si un cor considerabil. Ca soprane au fost angajate Martina Hornbacher (acum Martina Astner) si Sarah Jezebel Deva, care au participat si la turneul de dupa lansare. Vovin a avut parte de un sunet mult mai profesional si mai curat decat Vovin, fiind accesibil unui numar mai mare de ascultatori si deci vanzandu-se mai bine, chiar dublu, fata de albumul Theli.
   Succesul le aduce un turneu european de proportii alaturi de trupa Moonspell, castigul acestui turneu fiind bateristul Sami Karppinen, angajat pentru durata turneului, caruia i s-a oferit un loc permanent in componenta Therion. In aceasta componenta, este lansat un mini album, numit Crowning of Atlantis, care contine cateva si cateva cover-uri si piese inregistrate LIVE.
   Cunostintele lui Karpinnen in lumea muzicii metal au facut ca la scurt timp Therion sa-si reintareasca randurile prin chitaristul Kristian Niemann si fratele acestuia, basisul Johan Niemann. In conditiile in care Johnsson avea deja urmatorul material pregatit, formatia a intrat in studio si a inregistrat albumul DEGGIAL, in acesta fiind implicata de data aceasta o orchestra intreag. De o factura si mai simfonica decat precedentele albume, DEGGIAL era mai putin digerabil decat Vovin si a fost intampinate de critici contradictorii. Ca vanzari, a cunoscut un succes mai mare decat Theli dar mai mic decat Vovin. Dupa lansare Therion a pornit pentru prima data intr-un turneu din postura de cap de afis, in acest turneu alaturandu-se trupele Voivod si Flowing Tears. Pt partea vocala au fost adusi diversi solisti, notabil fiind a fost Anders Engberg.
   Dupa DEGGIAL, Johnsson a inceput sa compuna din nou, dar dupa ce a scris cateva piese a simtit nevoia sa faca o schimbare de directie. Avusese de mai mult timp ideea de a face un album conceptual inspirat de trecut, de religiile nordice si cele pagane, precum si de mitologia nordica. Asa a luat nastere albumul Secret of the Runes, lansat in 2001.
 
Secret of the Runes a fost inregistrat in propriul studio al trupei Therion, numit Modern Art, (construit din bugetul acordat de Nuclear Blast) a carui constructie a fost supervizata de bateristul Karppinen care si-a asumat si rolul de inginer de sunet. Secret of the Rune marcheaza un moment important: Therion nu mai era doar proiectul unui singur om – Johnsson, ci era din nou o formatie, un grup, o trupa in care toti membrii se implicau, iar cu ajutorul unor muzicieni foarte buni au inregistrat cel mai complex si mai maiestuos album Therion. Nici clasic, nici metal, albumul hibrid a fost primit cu critici contradictorii, reusind sa apropie alt val de ascultatori cu costul indepartarii pe unii dintre fanii formatiei.
   A urmat turneul impreuna cu Evergrey si My Insanity in deschidere, turneu in urma caruia Karppinen a renuntat la Therion dorind sa-si dedice tot timpul studioului Modern Art. Inainte de a parasi trupa, Karpinnen isi gaseste un inlocuitor pe masura – Richard Evensand.
   In anul 2001 este lansat cd-ul BELLS of DOOM, destinat exclusiv membrilor fan clubului Therion Society, initiat de catre Johnsson. Acest cd continea multe piese rare, chiar si inregistrari datand din 1987 de pe vremea “Blietzkrieg”, precum si cateva cantece de pe casetele demo si alte raritati ce nu se regasesc nicaieri in alta parte pe albumele Therion.
   In 2002, Therion sarbatoreste a 15-a aniversare prin lansarea unui album live intitulat Live in Midgård.
   Dupa turneu, formatia a facut un inventar asupra materialelor pe care le aveau deja compuse. S-a tras linia si s-au notat 55 de piese noi, care, desi nu erau toate finisate, le dadea sperante ca Therion are material pentru inca 3 albume noi.
   Formatia a inregistrat in Praga 2 albume noi simultan, cu participarea a peste 170 de muzicieni plus un cor format din 32 de persoane precum si diverse voci. Albumele s-au numit Sirius B si Lemuria, au fost lansate, initial, in acelasi pachet in 2004 si erau mult mai melodice si facea un uz mai mare chitara combinat cu aranjamente clasice complexe. Pe aceste albume pot fi auziti la voce si Wawrzeniuk precum si Mats Levén. Tot in aceasta perioada, relatia trupei cu bateristul Richard Evensand se deterioreaza intrucat acesta dorea sa cante si in trupa Soilwork; desi acesta a promis ca isi va imparti timpul intre cele 2 formatii si ca Therion va fi prioritatea sa, Evensand alege in cele din urma sa-si indrepte atentia asupra grupului Soilwork cu care a si plecat imediat intr-un turneu. Locul sau este luat in 2004 de catre Petter Karlsson, care a participat la turneul de promovare pt Lemuria si Sirius B.
 
 Pe 18 iulie, 2005, este lansat albumul Atlantis Lucid Dreaming, care este, dupa cum sugereaza si titlul, o combinatie de piese ale albumelor A’arab Zaraq – Lucid Dreaming din 1997 si Crowning of Atlantis din 1999. Mai tarziu a fost anuntat ca Atlantis Lucid Dreaming va suferi schimbari, in loc de un singur disc cuprinzand o selectie de piese, acesta a fost lansat apoi ca un pachet continand cele 2 albume in forma lor originala.
   Turneul pentru promovarea albumelor Lemuria si Sirius B a cuprins 106 concerte intr-o perioada de 2 ani si extins in SUA, Rusia, America de Sud si majoritatea tarilor din Europa, incheindu-se mai tarziu, pe 25 martie 2006 la ProgPower Festival Din Cheltenham, Marea Britanie.
   Pe 5 mai 2006, este lansat primul DVD al trupei, intitulat CELEBRATORS OF BECOMING. Acesta contine 4 discuri dvd, fiecare cuprizand cate 2 ore materiale video, precum si 2 cd-uri audio cu inregistrarea live a concertului din Mexico City. In aceeasi perioada Johnsson a anuntat ca nu va mai canta vocal in cadrul formatiei, el axandu-se doar pe compozitie si chitara.
   In septembrie 2006, christofer Johnsson a anuntat ca in ianuarie 2007 va fi lansat urmatorul album, intitulat Gothic Kabbalah, lansare ce va fi urmata de un nou turneu mondial.
   Craciunul vine mai devreme anul acesta pentru fanii romani, intrucat formatia suedeza Therion va concerta din nou la Sala Palatului din Bucuresti, pe 9 decembrie 2006, de data aceasta alaturi de 170 muzicieni din Suedia, Germania, Austria si Romania. Evenimentul are loc dupa succesul de public si critica stabilit de Therion la Bucuresti in 2005. Concertul, intitulat THERION GOES CLASSIC face parte dintr-un proiect intitulat Ars musicae, ars medicinae muzica impotriva cancerului, sustinut de Fundatia Aquarius, la initiativa Therion. In urma desfasurarii concertului fondurile sunt destinate unui proiect de terapie pentru copiii afectati de cancer din Romania.
   Proiectul este realizat cu sustinerea Ambasadei Suediei in Romania si este recomandat de Ambasadele Austriei si Germaniei la Bucuresti. Concertul de la Bucuresti este primul dintr-o serie ce va fi reeditata la Viena in 2007.
 
Dupa un semi-esec cu albumul Gothic Kabbalah (2007), Therion au scos in septembrie 2010 un album de exceptie "Sitra Ahra" cu care vor reveni in Romania in concert pe 22 noiembrie 2010 in Bucuresti.
 
 
DISCOGRAFIE THERION
 
Albume de studio si live

   Of Darkness… (1991)
   Beyond Sanctorum (1992)
   Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas (1993)
   Lepaca Kliffoth (1995)
   Theli (1996)
   A’arab Zaraq – Lucid Dreaming (1997)
   Vovin (1998)
   Crowning of Atlantis (1999)
   Deggial (2000)
   Secret of the Runes (2001)
   Live in Midgård (2002) – live album
   Sirius B (2004)
   Lemuria (2004)
   Gothic Kabbalah (2007)

Compilatii si box-set
   The Early Chapters of Revelation (2000) – box-set ce contine primele 3 albume ale trupei relansate de Nuclear Blast
   Bells of Doom (2001) material destinat doar fanclubului oficial
   Atlantis Lucid Dreaming (2005)
   Celebrators of Becoming (2006) – box set cu 4 DVDuri si 2 CDs

Single-uri
   The Beauty in Black (1995)
   The Siren of the Woods (1996)
   Eye of Shiva (1998) – radio promotional

Demo-uri
   Paroxysmal Holocaust (1989) – caseta
   Beyond the Darkest Veils of Inner Wickedness (1989) – caseta
   Time Shall Tell (1990) – lansat ca EP

Share
Ultima actualizare Vineri, 15 Octombrie 2010 19:45
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact