logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Grevă generală în învăţământ. Ziua intâi PDF Imprimare Email 1707 Afişări
Scris de Sighet Online   
Duminică, 30 Mai 2010 13:30
Într-o ţară democratică salariaţii au dreptul legal şi constituţional să facă grevă. Greva generală în învăţământ a fost declanşată, ca de fiecare dată, în urma unui referendum în rândul membrilor de sindicat şi a fost programată, de câteva luni,  pentru sfârşitul de an şcolar înainte ca Guvernul să anunţe reducerea salariilor cu 25%. Reamintim aici problemele identificate de federaţiile sindicale în momentul hotărârii declanşării grevei generale pe termen nelimitat:

Sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010;

Prin Ordonanţa nr.114/2009 vor fi reduse peste 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus aproximativ 18.000 de posturi;
Guvernul Boc a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori;

Conducerea M.E.C.T.S. continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr.221/2008 până în luna decembrie 2009, instingând ordonatorii de credite la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art.7 alin.2 din  Legea nr. 330/2009 care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut la nivelul lunii decembrie 2009;

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a Ordinului M.E.C.T.S. nr. 3235 din 2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar, au apărut discriminări, atât în ceea ce priveşte încadrarea, cât şi salarizarea altor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar ;

Veniturile salariale au scăzut, mai ales pentru personalul nedidactic şi auxiliar, datorită neacordării, în continuare, a unor sporuri existente în Contractele Colective de Muncă şi acordate în condiţii legale;

Proiectul Legii Educaţiei Naţionale conţine prevederi care afectează direct salariaţii din învăţământ: desfiinţarea titularizării în învăţământ, eliminarea decontării navetei, dispariţia prevederii conform căreia se reduce cu două ore norma de predare pentru personalul didactic de predare cu o vechime de peste 25 de ani, cu gradul didactic I şi alte drepturi ale personalului didactic.

Refuzul constant al conducerii M.E.C.T.S. pentru un dialog real şi constructiv, precum şi politizarea excesivă a actului decizional, la toate nivelurile.

Neplata pe primele două luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare, menţionat în Legea salarizării unitare (Legea 330/2009).

Blocarea posturilor didactice şi nedidactice, precum şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior va conduce la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional, datorită îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat.

     La toate acestea pentru salariaţii din învăţământ s-a mai adăugat, drept “primă de vacanţă”, reducerea salariului cu 25%.

     Azi, 31 mai 2010, în prima zi de grevă, are loc una dintre problele de bacalaureat programată, intenţionat, de Ministerul educaţiei în timpul anului şcolar, chiar cu riscul bulversării procesului instructiv-educativ la celelalte clase care nu dau examen (IX-XI), pentru ca cei implicaţi în evaluare să nu fie plătiţi, aşa cum s-a întâmplat şi cu problele anterioare. Cu câteva zile înainte de această probă, cel care se erijează în salvatorul educaţiei din România (deşi nu a fost nici măcar o zi dascăl pe plaiul mioritic, primul lui jobb fiind acela de ministru al învăţământului românesc) a anunţat, printre ameninţările la adresa directorilor şi liderilor sindicali şi apelurile la solidaritate cu clasa politică a inspectorilor şcolari, că a făcut rost de bani. Ne întrebăm dacă nu cumva din piatră seacă. Iată un exemplu cert că atunci când se simt ameninţaţi, guvernanţii găsesc resurse financiare pentru dascăli. Prin intermediul mijloacelor mass-media ministru a declarat că bacalaureatul se va desfăşura normal. Acuma depinde ce înţelege domnia sa prin normalitate. Ca elevii să fie asistaţi de administrator, contabilă sau secretară? Sau, aşa cum spunea dna inspector general într-o notă adresată Unităţilor şcolare liceale: “în sala de examen pot să fie repartizaţi un număr cât mai mare de candidaţi...”. Art. 53/168 prevede următoarele: „Pe durata grevei conducerea unităţii nu poate fi împiedicată să îşi desfăşoare activitatea de către salariaţii aflaţi în grevă sau de organizatorii acesteia. Conducerea unităţii nu poate încadra salariaţi care să îi înlocuiască pe cei aflaţi în grevă.” Dar atunci când nu se doreşte calitate nu se ţine seama nici de Legi, nici de hotărâri judecătoreşti. Facem un apel şi către directori să nu uite că, în primul rând, sunt cadre didactice şi că pactul lor, pe termen scurt cu cei care „solidarizează” cu clasa politică, poate avea efecte dezastruoase pe termen lung.


     Ştim că în zilele precedente, angajaţii inspectoratului, în frunte cu inspectorul şcolar general, au descins în fiecare liceu din judeţ, pentru a convinge membrii de sindicat să nu participe la grevă, apelând la diferite forme de intimidare şi ameninţare. Facem un apel la toţi angajaţii din învăţământul maramureşean care au dovezi ale acestor abuzuri să le transmită la sediul SLI Maramureş prin email, fax sau poştă, iar cei care au acceptat să participe la această probă, sub presiune, mai au timp să se retragă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi propune să acţioneze în instanţă ministrul educaţiei şi inspectorii generali, iar Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş va formula plângere penală împotriva fiecărui inspector sau director care ameninţă şi obligă angajaţii din învăţământ să participe la Examenul de Bacalaureat. Considerăm că este un abuz în funcţie din partea acestora şi o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Rugăm şi pe această cale pe fiecare angajat al învăţământului maramureşean să nu semneze niciun document şi să nu cedeze în faţa dezinformărilor şi intoxicaţiilor făcute de reprezentanţii ministerului în teritoriu.


     Cei care doresc ca greva în învăţământ să nu aibă loc se ascund în spatele elevilor şi părinţilor, încercând să-i sensibilizeze atât pe aceştia cât şi cadrele didactice. De aceea facem un apel către părinţi şi elevi să înţeleagă demersurile noastre şi să ni se alăture pentru că, numai împreună, putem salva şcoala de la dezastrul spre care se îndreaptă. Trebuie să se înţeleagă că se reduce 25% din finanţarea/elev, finanţare alocată de acest Guvern în decembrie 2009, iar pe viitor fiecare preşcolar şi elev va fi afectat de această măsură.


       În ciuda tuturor presiunilor greva generală începe cu data de 31 mai pentru o perioadă nedeterminată, indiferent de numărul participanţilor din fiecare unitate şcolară la această formă de protest, şi se va termina, aşa cum au cerut membrii de sindicat, tot printr-un referendum.


Comunica de presa:  Preşedinte FSLI, prof. Liviu Marian POP

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact